Del af en undersøgelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen Våben på afveje
- Den danske IT-gigant Systematic A/S leverer avanceret militært software til de Forenede Arabiske Emirater. Det gør Systematic, selvom Danmark de sidste tre år har forbudt al eksport af militært udstyr til Emiraterne, der er anklaget for talrige krigsforbrydelser i Yemen.
- I efteråret 2018 satte det danske Udenrigsministerium foden ned for Systematics eksport på grund af Emiraternes udsultning og bombning af civilbefolkningen i Yemen. Blot tre uger efter søgte Systematic eksporttilladelse fra Storbritannien.
- Siden da er Systematics samarbejde med det emiratiske militær foregået fra firmaets britiske datterselskab. Så sent som i foråret 2021 søgte Systematic efter ansatte til at implementere deres militære software hos Emiraternes flåde. Ifølge FN-eksperter er flåden medansvarlig for at forhindre mad og nødhjælp i at nå frem til Yemens sultende befolkning.
- Eksperter vurderer, at firmaet bevidst forsøger at omgå det danske eksportforbud. Det afviser Systematic. “Vi søger naturligvis ikke at undgå danske regler. Vi har alle nødvendige tilladelser”, skriver virksomheden blandt andet som svar på kritikken.
- Ngo'er og eksperter mener, at der er stor risiko for, at det danske software anvendes til at begå menneskerettighedskrænkelser i Yemen.
- Researchen er lavet af Danwatch i samarbejde med TV2 og det internationale researchcenter Lighthouse Reports.
Kritikken hagler ned over danske myndigheder oven på afsløringen af det danske IT-firma Systematics fortsatte eksport af militært software til Emiraterne, der anklages for krigsforbrydelser i Yemen.
Som Danwatch, TV2 og Lighthouse Reports har afsløret, leverer Systematic fortsat det militære kampstyringssystem SitaWare til Emiraterne, selvom Danmark officielt stoppede al militær eksport til landet i november 2018 på grund af risikoen for, at udstyret ville blive brugt i Yemen-krigen.
Læs også: Dansk IT-gigant opruster Emiraternes militær trods dansk eksportforbud
Siden eksportstoppet har Systematic i stedet eksporteret sin militære software fra firmaets datterselskab i Storbritannien; en praksis som eksperter vurderer er en bevidst omgåelse af det danske eksportforbud.
Flere ngo’er og politikere kritiserer nu de danske myndigheder for i årevis at ignorere Systematics britiske eksport, der blandt andet har været kendt af den danske ambassadør i Emiraterne.
FAKTA
Hvad er SitaWare?
SitaWare er et militært software, som gør det muligt for alle militære enheder at følge og koordinere krigsoperationer i realtid. SitaWare-systemet er udviklet af Danmarks største IT-firma Systematic.
Halvhjertet kontrol
Amnesty Internationals konstituerede generalsekretær Dan Hindsgaul kritiserer den danske regering for at forsøge at blæse og have mel i munden.
“På den ene side holder regeringen skåltaler for, hvordan Danmark fremmer fred og sikkerhed, og på den anden side ignorerer man, at danske virksomheder eksporterer militært udstyr til konflikten”, siger han.
“Det tyder på, at myndighederne har fokus på kortsigtede erhvervspolitiske interesser i stedet for hensynet til at skabe fred og sikkerhed”.
Læs også: Eksperter: Danmark har vendt det blinde øje til Systematics eksport til Emiraterne
Ignorerede viden
Næsten samme budskab kommer fra Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam-Ibis, der som hjælpeorganisation har haft konsekvenserne af Yemen-krigen tæt inde på livet, herunder den emiratiske flådeblokade af nødhjælp til millioner af sultende yemenitter.
“Det er ikke i orden, at man indfører et eksportstop og så samtidig er vidende om, at virksomheder kan bruge deres datterselskaber i andre lande til at omgå reglerne”, siger han.
“Hvis det bare kan lade sig gøre at drible uden om eksportstoppet, så er systemet for svagt”, lyder det fra Kristian Weise.
Hos antikorruptionsorganisationen Transparency International er formand Jesper Olsen heller ikke imponeret over de danske myndigheders effektivitet, når det kommer til at håndhæve det danske eksportstop.
“Der er ikke i virkeligheden ikke så meget forskel på, hvad Systematic gør her, og hvad folk fra Azerbajand gør, når man sender penge gennem Danske Bank for at hvidvaske dem – man prøver at omgå det, der er en politisk beslutnning”, siger han.
“Men hvis man ikke også har et forbud mod at videreeksportere udstyret til Emiraterne fra tredjelande, så er det danske eksportforbud jo bare et politisk slag i luften”.
Transparency International peger på, at et ufuldkomment eksportforbud blot skaber nye incitamenter for, at virksomheder finder kreative veje til at eksportere våben og militært udstyr. Dermed bliver konsekvensen blot mindre kontrol og gennemsigtighed på området.
“Regeringen bliver nødt til at se på, om den mener det her forbud alvorligt eller ej.”
Eksporthul skal stoppes
Blandt regeringens støttepartier er der også bred enighed om, at Systematic-sagen viser, at det danske eksportstop ikke virker efter hensigten.
“Det er jo ret åbenlyst, at forbuddet ikke virker godt nok, når Systematic kan gøre det her uden for længst at blive knaldet”, siger Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm.
“Det er også det, der har fået os til at kalde regeringen i samråd for at høre, hvordan vi kan få det stoppet”, siger hun.
Ovenpå Danwatch og TV2’s afsløringer har Enhedslisten og SF kaldt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om sagen.
De Radikales forsvars- og udenrigsordfører Martin Lidegaard er enig i, at reglerne skal laves om, hvis det viser sig, at Systematics eksport har været lovlig.
“Sagen rejser det principielle spørgsmål, om det i dag er for let at omgå danske regler for våbeneksport ved at etablere datterselskaber i tredje lande. Også derfor har vi brug for at få sagen grundig belyst fra myndighedernes side”, siger Martin Lidegaard.