Kritikere: Systematic-sag må ikke sande til hos Østjyllands Politi

Ni måneder efter politianmeldelsen af Systematics militære eksport til Emiraterne, er der intet nyt fra Østjyllands Politi. Med våbenindustriens vækst skal der skub i efterforskningen af ulovligheder, lyder det fra Enhedslisten, som nu stiller spørgsmål til ministeren i sagen.

Eva Flyvholm (Ø) er utilfreds med, at sagen om Systematic trækkes i langdrag Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix

Der var store smil blandt ordførerne hos regeringens støttepartier, da det på et samråd i Folketingets forsvarsudvalg i december blev annonceret, at Rigspolitiet havde meldt det danske IT-firma Systematic til Bagmandspolitiet og med omgående virkning sat en stopper for firmaets eksport af militært udstyr til blandt andet Emiraterne.

Anmeldelsen kom på baggrund af Danwatchs og TV2’s afsløringer af, at Systematic var fortsat med at eksportere militært software til Emiraterne på trods af et dansk eksportforbud til landet. Systematic eksporterede i stedet udstyret via sit britiske datterselskab, og det fremgik altså ikke af dets danske eksporttilladelser, at udstyret ville ende i Emiraterne.

Men siden har der været ganske tavst omkring efterforskningen, som Bagmandspolitiet med det samme overgav til Østjyllands Politi. Østjyllands Politi har siden maj måned oplyst Danwatch, at sagen ligger til juridisk vurdering i anklagemyndigheden, og det gentog politikredsens kommunikationsrådgiver i denne uge.

Det er imidlertid vigtigt, at sagen om Systematic relativt hurtigt kan statuere et eksempel og sætte nogle grænser for våbenindustriens ageren, mener Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm. Hun  peger på, at våbenindustrien for tiden “buldrer afsted” på grund af krigen i Ukraine, men at kontrollen med eksport af våben og militært udstyr har været mangelfuld i årevis.

“Jeg synes, at regeringen udviste en meget tiltrængt politisk handlekraft i den her sag. Men følges der ikke hurtigt nok op, er det jo med til at signalere mindre konsekvens overfor Systematic og andre militære producenter, som tager let på menneskerettighederne”, siger hun.

Myndighedernes ansvar

Hos Amnesty International siger afdelingschef Dan Hindsgaul ligesom Eva Flyvholm, at det er centralt, at myndighederne reagerer hurtigt, når dansk eksport af militært udstyr mistænkes for at være blevet brugt til at begå alvorlige krænkelser af menneskerettighederne. 

“Den danske stat har ikke blot et ansvar for at sikre sig imod, at dansk eksport af varer og tjenesteydelser bruges til at begå alvorlige overgreb på menneskerettigheder men også for at prioritere, at disse sager efterforskes, og at de ansvarlige bliver retsforfulgt”, siger han.

Dan Hindsgaul understreger, at der selvfølgelig kan være gode grunde til, at sagen er trukket ud, og at han ikke ønsker at spekulere i, hvorfor der endnu ikke er nyt fra Østjyllands Politi.

En række politikere har tidligere været kritiske overfor, at efterforskningen af eksport til Emiraterne fra en anden dansk forsvarsvirksomhed, Terma,  blev sendt videre fra Bagmandspolitiet til Østjyllands Politi. 

Kritikken kom særligt efter sagen om Dan-Bunkerings brud på EU’s sanktioner mod Syrien, som blandt andet DR har afdækket. Efter at sagen var blevet sendt videre fra Bagmandspolitiet, lå den i mere end to år hos Fyns Politi og endte med at blive taget tilbage af Bagmandspolitiet efter kritik fra blandt andet justitsministeren og Rigsadvokaten.

Erhvervsstyrelsen politianmeldte Terma i efteråret 2020, efter Danwatchs og TV2’s afsløringer af virksomhedens eksport af radarudstyr til Emiraterne. Ni måneder efter henlagde Østjyllands Politi sagen.

Fra Enhedslisten understreger Eva Flyvholm ligesom Dan Hindsgaul, at hun ikke ved, hvorfor sagen om Systematic trækker ud. Men under alle omstændigheder kan myndighederne have brug for flere ressourcer i efterforskningen af komplekse internationale sager og en industri, der har penge til dyre advokater.

“Vi har tidligere set, at de almindelige politikredse, som er ret overbebyrdede, ikke har haft kapaciteten til at løfte den her type sager hurtigt og effektivt nok. Så derfor har jeg da en helt klar bekymring for, om det kommer til at ske nu her”, siger hun.

Enhedslisten vil nu spørge Justitsministeren til status på efterforskningen.

Danwatch har spurgt Østjyllands Politi til kritikken, men Østjyllands Politi har ingen kommentarer.

Systematic oplyser, at man heller ikke ønsker at forholde sig til sagen, da Østjyllands Politi stadig behandler den.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right