20. september 2021Sikkerhed og våben

“Er det ikke nok, at du har mistet en af dine sønner?”

Huda al-Sarari har afsløret Emiraternes hemmelige torturfængsler i Yemen. Men prisen for at lægge sig ud med det magtfulde emiratiske militær og deres lokale militser har været høj.

Case Huda Tegnebraet 1
Del af en undersøgelse

Denne artikel er en del af undersøgelsen Våben på afveje

  • Den danske IT-gigant Systematic A/S leverer avanceret militært software til de Forenede Arabiske Emirater. Det gør Systematic, selvom Danmark de sidste tre år har forbudt al eksport af militært udstyr til Emiraterne, der er anklaget for talrige krigsforbrydelser i Yemen.
  • I efteråret 2018 satte det danske Udenrigsministerium foden ned for Systematics eksport på grund af Emiraternes udsultning og bombning af civilbefolkningen i Yemen. Blot tre uger efter søgte Systematic eksporttilladelse fra Storbritannien.
  • Siden da er Systematics samarbejde med det emiratiske militær foregået fra firmaets britiske datterselskab. Så sent som i foråret 2021 søgte Systematic efter ansatte til at implementere deres militære software hos Emiraternes flåde. Ifølge FN-eksperter er flåden medansvarlig for at forhindre mad og nødhjælp i at nå frem til Yemens sultende befolkning.
  • Eksperter vurderer, at firmaet bevidst forsøger at omgå det danske eksportforbud. Det afviser Systematic. “Vi søger naturligvis ikke at undgå danske regler. Vi har alle nødvendige tilladelser”, skriver virksomheden blandt andet som svar på kritikken.
  • Ngo'er og eksperter mener, at der er stor risiko for, at det danske software anvendes til at begå menneskerettighedskrænkelser i Yemen.
  • Researchen er lavet af Danwatch i samarbejde med TV2 og det internationale researchcenter Lighthouse Reports.
En Danwatch-undersøgelse

I tre år har det været forbudt for danske forsvarsvirksomheder at eksportere militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater, der er anklaget for alvorlige krigsforbrydelser i Yemen-krigen.
Sagen kort
Alligevel leverer Danmarks største IT-virksomhed Systematic A/S avanceret militær software til Emiraterne. Så sent som i marts 2021 søgte Systematic efter ansatte til at levere deres militære software hos Emiraternes flåde.
Sagen kort
I efteråret 2018 satte det danske Udenrigsministerium foden ned for Systematics eksport på grund af Emiraterne udsultning og bombning af civilbefolkningen i Yemen. Blot tre uger efter søgte Systematic i stedet eksporttilladelse fra Storbritannien.
Sagen kort
De sidste tre år er Systematics samarbejde med det emiratiske militær foregået fra firmaets datterselskab i Storbritannien. Eksperter vurderer, at firmaet bevidst forsøger at omgå det danske eksportforbud.
Sagen kort
Det viser en omfattende journalistisk undersøgelse, som Danwatch har foretaget i samarbejde med TV2 og det internationale researchcenter Lighthouse Reports.
Sagen kort
Ifølge eksperter og menneskerettighedsorganisationer er Systematics fortsatte eksport til Emiraterne i strid med formålet med det danske eksportforbud.
Sagen kort
De vurderer, at der er stor risiko for, at militært udstyr, som eksporteres til Emiraterne, vil blive anvendt til at begå alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Yemen, og at eksporten er i strid med såvel EU’s og FN’s regler om våbeneksport.
Sagen kort
Tidligere
Næste

Dødstrusler, eksil og en søn, der har betalt med sit liv.

Det har været prisen for at kaste lys over Emiraternes krigsforbrydelser i Yemen.

For tre år siden afslørede den yemenitiske advokat og menneskerettighedsforkæmper Huda al-Sarari, hvordan de Forenede Arabiske Emirater havde etableret dusinvis af hemmelige torturfængsler over det meste af Yemen.

Gemt i kældre, på militærbaser, i lufthavne og endda under en nedlagt natklub havde   Emiraterne og deres lokale militser bygget og drevet en kæde af fængsler, hvor tusindvis af fanger blev tilbageholdt og tortureret uden retssag eller kontakt til omverdenen.

Og sådan er det stadig, siger Huda al-Sarari, der har modtaget en international pris for sit arbejde med at dokumentere de mange overgreb og yde støtte til fængslede og forsvundne.

Som Danwatch har afsløret i samarbejde med TV2 og det internationale researchcenter Lighthouse Reports har Danmarks største IT-virksomhed Systematic i årevis eksporteret militært software til Emiraterne, som ifølge eksperter kan være brugt til nogle af de mange krigsforbrydelser, som Emiraterne anklages for i Yemen.

Hvorfor er der krig i Yemen?

  • Yemen, der engang var kendt som Det Lykkelige Arabien, har siden 2015 været hjemsted for en brutal borgerkrig mellem tilhængere af landets regering og oprørsgruppen Al-Houthi.
  • Regeringen støttes af en koalition, som ledes af  Saudi-Arabien og  Emiraterne, mens Houthierne støttes af Iran.
  • FN betegner krigen i Yemen som verdens værste menneskeskabte katastrofe med mere end fem millioner sultende, andre tyve millioner mennesker som er afhængige af nødhjælp, udbombede byer og en væld af stedfortrædermilitser, der kæmper om at få overtaget i det fattige ørkenland ved indsejlingen til Suez.
  • Flere af militserne, heriblandt Security Belt Forces og Southern Transitional Council er ifølge blandt andre  FN’s Ekspertpanel vedrørende Yemen trænet, bevæbnet, finansieret og kontrolleret af Emiraterne.

Læs også: Danmarks største IT-virksomhed opruster Emiraternes militær trods dansk eksportforbud

Danwatch og TV2 har talt med Huda al-Sarari over Zoom fra Omans hovedstad Muscat, hvor hun har søgt tilflugt, efter hendes 18-årige søn Mohsen blev dræbt af emiratisk-støttede militsstyrker i den yemenitiske havneby Aden.

Men hvordan kom det så vidt?

Tusindvis af forsvundne

Det begyndte med en henvendelse fra en fortvivlet forælder, der ikke kunne finde sin søn, efter han var blevet arresteret af bevæbnede mænd og ført bort i nattens mulm og mørke.

Så kom der endnu en henvendelse og så en hel stribe.

De håbede, at Huda al-Sarari som erfaren advokat og  formand for menneskeretsorganisationen Defense Foundation for Rights and Freedoms (DFRF) kunne hjælpe.

“Familierne var alle fortvivlede og anede ikke, hvor de skulle henvende sig for at få deres sønner og døtre fri – eller for blot tale med dem. Overalt løb de panden mod en mur af tavshed”,  fortæller hun fra sit eksil i Oman.

Huda al-Sarari har modtaget så mange trusler på grund af sit arbejde, at hun i dag bor i eksil. Privatfoto.

“Vi fik mange henvendelser om vilkårlige arrestationer af politikere og ledere men også mange helt almindelige borgere, som alle sammen var blevet tilbageholdt. Jeg besluttede mig for at hjælpe, men det var ikke let at finde ud af, hvad der var sket”.

På det tidspunkt var de fleste myndigheder i Yemen, herunder politiets efterforskningsafdeling og retssystemet, lukket på grund af borgerkrigen, så hun vidste ikke, hvor hun skulle henvende sig.

Men lidt efter lidt lykkedes det for den erfarne menneskerettighedsadvokat at lokalisere fangerne. Det viste sig, at de fleste var blevet tilbageholdt af de såkaldte Security Belt Forces.

Play Video

Sådan sælger Systematic software til Emiraternes militær

Danmarks største IT-virksomhed Systematic har eksporteret militær software til Emiraterne siden 2016. Se her, hvordan de har båret sig ad med at undgå det danske eksportforbud.

Vi har opbygget en database, som viser, at mere end 10.000 været interneret og tortureret i emiratisk-kontrollerede fængsler over hele landet.

Huda al-Sarari, yemenitisk advokat og menneskerettighedsforekæmper

Det er en lokal milits i Aden-området, som er oprettet af Emiraterne som led i bestræbelserne på at bringe Yemens afsatte regering tilbage til magten efter Houthi-oprørere erobrede magten i 2015 og udløste en nu seks år lang borgerkrig.

Men der var også mange af de forsvundne, som var blevet arresteret af emiratisk-støttede specialstyrker i Hadramaut og Shabwa – to provinser, som ligger henholdsvis øst og nord for Aden.

Hemmelige fængsler

Efterhånden som Huda al-Sarari og hendes organisation fandt frem til de fængslede, tegnede der sig et uhyggeligt mønster.

Som led i krigen havde Emiraterne oprettet en kæde af hemmelige fængsler, spredt ud over især det sydlige Yemen, og beretningerne om systematisk tortur og mishandlinger hobede sig op. Nogle af dem blev drevet af det emiratiske militær, andre af militser der fik støtte af golfstaten.

“Vi har opbygget en omfattende database, som viser, at mere end 10.000 været interneret og tortureret i emiratisk-kontrollerede fængsler over hele landet. De fleste bliver tilbageholdt i Aden, Hadramaut og Shabwa, og det gør de stadig den dag i dag. Her i 2021 er der færre fanger, men der er stadig folk, som har været forsvundet siden 2015”, siger Huda al-Sarari.

Læs også: Hemmelig fange fortæller: “Jeg så min mors ansigt for mig og troede, jeg skulle dø…” 

Efterhånden som bevismaterialet hobede sig op, indledte Huda al-Sarari et tæt samarbejde med blandt andet menneskeretsorganisationen Human Rights Watch, som i juni 2017 udgav sin første rapport om Emiraternes hemmelige fængsler, baseret på hendes omfattende dokumentationsarbejde.

Siden har både Amnesty International og flere medier, heriblandt Associated Press og Al-Jazeera, føjet nye kapitler til anklagerne om systematiske forsvindinger, tilbageholdelse uden retssag og omfattende brug af tortur udført af såvel emiratiske soldater som deres loyale, yemenitiske militser.

Senest har den yemenitiske menneskerettighedsorganisation Mwatana udgivet en omfattende rapport om fængslerne, der også spiller en hovedrolle i den årlige rapport fra FN’s særlige Yemen-ekspertpanel.

FAKTA

Emiraternes beskidte krig

De Forenede Arabiske Emirater og deres lokale militser anklages af FN-eksperter og menneskeretsorganisationer for at have begået utallige overgreb og mulige krigsforbrydelser under den seks år lange krig i Yemen.

Flyangreb på civile mål

 

Den saudisk-ledede koalition, som Emiraterne indgår i, har siden krigens start set stort på civile tab og gennemført mindst 65.000 flyangreb, heraf tusinder på boligområder, hospitaler, skoler, sundhedsklinikker med mere. Ifølge Yemen Data Project har en tredjedel af koalitionens flyangreb ramt civile mål.

Støtte til militser

 

Emiraterne har også oprettet, finansieret og trænet mere end 90.000 lokale militsstyrker med grove menneskerets-krænkelser på samvittigheden.

Southern Transitional Council, Security Belt Forces og Joint Forces in the Western Gulf er ansvarlige for omfattende angreb på civile mål, drab på civile, ekstrem vold, forsvindinger, fængslinger og tortur.

Blokade forhindrer nødhjælp til millioner

 

Den saudisk-ledede koalition har løbende blokeret Yemens havne og lufthavne for at forhindre fødevarer i at nå frem frem til den tredjedel af landet, som kontrolleres af Houthi- oprørerne, der bekæmper Yemens  regering.

Ifølge FN er det nuværende niveau af sult i Yemen uden fortilfælde. FN brødføder pt 20 mio. mennesker.

Hemmelige fængsler

 

 

Emiraterne og deres loyale militser har i løbet af krigen oprettet mindst 27 hemmelige torturfængsler i det sydlige Yemen samt på militærbasen Assab i nabolandet Eritrea. Menneskerets-organisationer har dokumenteret tusindvis af forsvindinger, fængslinger og tilfælde af tortur i disse fængsler.

Beskydning af civile boligområder

 

Emiraterne har deltaget aktivt i Yemen-krigen med tusindvis af soldater på jorden, der bl.a. har beskudt civile mål med tungt artilleri. Blandt målene er hospitaler, boligområder og markeder.

Alene i 2020 har menneskerets-organisationer dokumenteret 33 angreb på civile mål.

Målrettede likvideringer

 

Emiraterne har også etableret dødspatruljer bestående af bl.a. amerikanske lejesoldater, som selv har fortalt, hvordan de har henrettet religiøse ledere i Aden-området i 2015. Menneskeretsorganisationer har senere dokumenteret, at henrettelserne af religiøse ledere fortsatte i Aden i årene 2017-2018.

Kilder: Yemen Data Project, Mwatana, Death Falling from the Sky, 2021, Sky News, Sveriges Radio: Yemen: Faces of a war, Buzzfeed, Associated Press. Kilder: Mwatana: In the Darkness, 2020: List of assassinated imams in Aden, 2018, WFP, Human Rights Watch: World Report 2020, Yemen. UN Group of Eminent Experts on Yemen, 2012, Amnesty International Foto: Læger uden Grænser

Truet på livet

Efter Huda al-Sararis første interviews om Emiraternes hemmelige fængsler kom truslerne. På sms, på mail og på sociale medier.

“Jeg skal sørge for, at du kommer til se stjernerne i fuldt dagslys”, lød en af dem.

Andre stemmer forsøgte at få Huda al-Sarari til at tie, fordi hun var kvinde.

“Respektér hvor du kommer fra”, lød det for eksempel.

“Jeg fik så mange trusler, og det blev bare værre og værre”, fortæller Huda Al-Sarari.

“Jeg forsøgte at ignorere dem, men det var meget ubehageligt”.

Faktisk udviklede truslerne sig til en veritabel smædekampagne mod hende, hvor hun på sociale medier blev kaldt alt fra løgner til forræder, lejesoldat og spion for vestlige regeringer.

Hun oplevede også, at hendes bilrude blev smadret og at hendes internetforbindelse blev afbrudt. En dag trådte en person, hun personligt kendte, ind på hendes kontor og sagde: “Pas på, hvad du gør fremover, ellers risikerer du dit liv”.

En kugle i brystet

Efterhånden blev det for meget for Huda Al-Sararis familie, som bad hende om at stoppe med at afsløre Emiraternes krigsforbrydelser, om ikke andet så for hendes børns skyld. På trods af det fortsatte hun sit arbejde.

I foråret 2019 boede hun sammen med sin mand og deres fem børn i Sheikh Othman-distriktet i Aden, et område der var kontrolleret af en af de militser, som hun med sine afsløringer havde sat fokus på.

Huda Al-Sararis’ søn Mohsen blev angiveligt dræbt af den emiratisk-kontrollerede Security Belt Forces. Han blev 18 år. Privatfoto.

“På det tidspunkt støttede Emiraterne en masse militsfolk. De udstyrede dem med våben og havde et hovedkvarter i et boligområde i centrum af Aden. I alle nabolag var skoler, universiteter og andre offentlige bygninger omdannet til militærforlægninger, barakker og lignende. Det var en meget farlig tid med mange demonstrationer og meget uro”, fortæller hun.

“Det kom frem, at en højtstående militsofficer havde voldtaget et barn, og et vidne til overgrebet blev dræbt. Det fik en masse civile til at gå på gaden for at protestere. En af dem var min søn Mohsen”.

Huda Al-Sararis søn befandt sig sammen med en gruppe venner, da han pludselig blev skudt i brystet.

Mohsen blev i huj og hast kørt på hospitalet, men lægerne kunne ikke redde ham. Præcis en måned efter nedskydningen døde han af sine sår.

“Min søn blev 18 år. Han døde den 6. maj 2019, og jeg kunne intet gøre for at redde ham. På grund af den fly- og flådeblokade, som Emiraterne og resten af koalitionen havde etableret, kunne jeg ikke få ham ud af landet til et hospital, hvor han kunne få den nødvendige behandling”, siger Huda Al-Sarari.

Planlagt mord

Den dag i dag er Huda al-Sarari overbevist om, at drabet på hendes søn var planlagt.

“Han blev ramt af en kugle, affyret direkte imod ham, ingen andre blev ramt. Det var ham, de ville ramme, det er jeg ikke i tvivl om, siger Huda al-Sarari.

“Jeg var medlem af et advokathold, som forsøgte at få den officer, der havde voldtaget barnet, bragt for retten. Om eftermiddagen havde jeg deltaget i et interview om sagen, og om aftenen blev min søn skudt. Det var ikke noget tilfælde. Officeren var fra Security Belt Forces, og det var dem, der skød min søn. Der var ikke andre end netop Security Belt Forces, som var bevæbnede den dag”.

Play Video

Huda fortæller om den aften, hendes søn Mohsen blev skudt på gaden i Aden.

Truslerne tog efterhånden så meget til, at jeg simpelthen ikke turde vende tilbage til Yemen. Der var blandt andet trusler om at slå mine andre børn ihjel

Huda al-Sarari, yemenitisk advokat og menneskerettighedsforekæmper

I månederne efter Mohsens død forsøgte Huda al-Sarari at få en efterforskning af drabet op at stå, men det lykkedes ikke at få nogen myndigheder til for alvor at gå ind i sagen.

“Jeg gik til politiet og bad dem sende et efterforskningshold til gerningsstedet for at samle beviser. De tøvede, og det hele gik meget langsomt. Der var også en videooptagelse fra skudepisoden, men de påstod, at den var blevet slettet, så selv det bevis blev ødelagt. Politiet var ude af stand til afhøre nogen, fordi politiet havde mindre magt end Security Belt Forces”.

Ingen vej tilbage

Det var imidlertid ikke kun i Aden, at Huda al-Sararis indsats for menneskerettighederne havde vakt opsigt. Fem måneder efter Mohsens død blev hun derfor inviteret til Genève som en af tre finalister til den prestigefyldte menneskerettighedspris The Aurora-prize for Awakening Humanity.

Turen til Genève blev et vendepunkt for den dengang 41-årige yemenitiske aktivist.

“Truslerne tog efterhånden så meget til, at jeg simpelthen ikke turde vende tilbage til Yemen. Der var blandt andet trusler om at slå mine andre børn ihjel”, fortæller hun.

En af dem lød: “Er det ikke nok, at du har mistet en af dine sønner?”

Play Video

Huda fortæller om de mange dødstrusler, hun har modtaget, blandt andet på sociale medier.

“Jeg havde ikke andet valg end at flygte. Der havde netop været et nyt kup i Yemen, og en anden emiratisk-støttet milits, Southern Transitional Council, havde fået magten i Aden.

De gennemførte en bølge af arrestationer af især aktivister. Jeg risikerede at blive arresteret, hvis jeg vendte tilbage”, fortæller hun.

I dag bor Huda al-Sarari i Muscat i Oman sammen med sin familie, men hun fortsætter sit arbejde med at dokumentere overgreb i Yemen.

En indsats, som sidste år indbragte hende yderligere international anerkendelse, da hun vandt den prestigefyldte Martin Ennals Award for human rights defenders, som tildeles af ti af verdens største menneskeretsorganisationer.

Men om hun nogensinde bliver i stand til igen at bo i sit fødeland, aner hun ikke.

Fra samme undersøgelse: