Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

To Bestseller-leverandører ramt af uroligheder i Myanmar i weekenden

I weekenden mistede mindst 38 demonstranter ifølge aktivister livet i Myanmar, efter politiet åbnede ild mod demonstranter i forlængelse af, at kinesiske fabrikker var blevet brændt ned til jorden. Også to af Bestsellers fabrikker er påvirket af urolighederne.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Isabel Bjerrum Møller

Journalist

Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Danske Bestseller følger situationen i Myanmar særlig tæt i disse dage. For to af de fabrikker, som producerer tøj til Bestseller, er “påvirket af weekendens uroligheder”, oplyser koncernen til Danwatch.

“Vi er naturligvis bekymrede for vores leverandører og for deres medarbejdere – og for den demokratiske proces. Vi er i daglig dialog med vores leverandører og vi er bevidste om den positive betydning af vores tilstedeværelse og handel med dem”, skriver pressechef Morten Norlyk i en mail til Danwatch.

Han fortæller også, at ingen personer er kommet til skade, men at der er blevet ødelagt materiel, der påvirker produktionen. Han oplyser dog ikke, hvilke fabrikker det drejer sig om.

Bestsellers leverandører stod dog stadig, da solen søndag gik ned over Yangon. Det er mere, end man kan sige om en række andre fabrikker i landet.

Søndag blev den hidtil drabeligste dag i Myanmar siden militærkuppet 1. februar. De rygende ruiner fra kinesiske tøjfabrikker var knap brændt ud, før Myanmars politi åbnede ild mod demonstranter i den fattige forstad til Yangon, Hlaingthaya. Landets stats-tv fortæller, at der blev skudt med skarpt, fordi de 2.000 demonstranter blokerede for at brandbiler kunne nå frem til fire tøjfabrikker og en gødningsfabrik, som en eller flere brandstiftere havde sat i lys lue.

Afbrændingen af de kinesiske fabrikker er ifølge Wall Street Journal det første eksempel på, at udenlandske forretninger er blevet fanget i urolighederne. Flere medier skriver, at Myanmars sikkerhedsstyrker skød mod demonstranterne som en hævnaktion på grund af fabriksafbrændingerne.

Ifølge den kinesiske ambassade i Myanmar er to fabriksarbejdere hårdt såret efter at kinesiske fabrikker blev brændt ned til jorden i weekenden. Reuters melder samtidigt om 22 døde i Hlaingthaya og yderligere mindst 16 døde andre steder i landet. 

Det bringer det samlede dødstal op på 126 ifølge Reuters siden militærkuppet 1. februar, mens 2150 er tilbageholdt af politiet. Samtidig er der indført undtagelsestilstand i Hlaingthaya-distriktet, skriver CNN.

Danwatch har spurgt Bestseller, hvad koncernen indtil nu har gjort, for at sikre, at de køber tøj fra virksomheder, der passer på deres medarbejdere i forbindelse med konflikten.

“Vi har et stærkt partnerskab med vores leverandører og er i en fortsat dialog om at forstå hvordan alle parter kan overkomme den nuværende disruption og de potentielt fortsatte risici”, skriver Morten Norlyk. 

Bestseller, der blandt andet står bag de populære tøjmærker Jack & Jones og Only, køber tøj fra 36 fabrikker i Myanmar. 14 af fabrikkerne ligger i forstaden Hlaingthaya, hvor der har været uroligheder i weekenden.

Den militære forbindelse

I august 2020 kunne Danwatch afsløre, at Bestseller, har fået produceret tøj i en industrizone, som er ejet af det ene af militærets holdingsselskaber, MEHL. 

De tre pågældende fabrikker “har alle underskrevet en kontraktlig bindende erklæring om, at der ikke er nogen ejerforbindelser mellem militæret og fabriksejere, militæret og grundejere samt militæret og leverandørerne”, skrev Bestseller i en mail til Danwatch i 2020. De tre fabrikker ligger i Hlaingthaya-distriktet.

Allerede i 2019 konkluderede en FN-mission, at alle udenlandske virksomheder, hvis aktiviteter har bånd til militæret, risikerer at være med til at påvirke menneskerettighederne negativt eller overtræde internationale love, da de er med til at støtte militærets aktiviteter økonomisk. FN-missionen opfordrede til, at man skærer alle bånd til militæret:

“Alle virksomheder, der handler med eller køber varer fra Myanmar, bør foretage en forhøjet due diligence for at sikre, at de ikke støtter Tatmadaws (militærets, red.) aktiviteter”, skriver FN-missionen i rapporten.

Siden militærkuppet i Myanmar 1. februar har der ifølge Reuters bredt sig en anti-kinesisk stemning i landet. Det skyldes blandt andet, at kinesiske fabrikker har tjent gode penge på at købe sig ind i de miltært ejede industrizoner.

Kina har ikke fordømt militærkuppet i landet. Dermed mener flere demonstranter, at Kina direkte støtter militæret. 

Den unge generation forventer mere

I november 2020 var der valg i Myanmar, som resulterede i en overvældende sejr til Aung San Suu Kyis parti Nationlligaen for Demokrati. Men det nyvalgte parlament nåede aldrig at blive samlet for første gang. Den 1. februar, som skulle have været parlamentets første arbejdsdag, invaderede militæret offentlige bygninger, herunder parlamentet, og fængslede de fleste af landets demokratisk valgte parlamentsmedlemmer.

En af dem, som lykkedes med at flygte fra militæret er Mahn Win Khaing Than, et højtstående parlamentsmedlem fra Nationalligaen for Demokrati. Lørdag talte han offentligt for første gang siden kuppet i en videohilsen på facebook. 

Her sagde han blandt andet, at “dette er nationens mørkeste stund og snart kommer daggryet”. 

Hans partikollega Doctor Sasa er knap så optimistisk:

“De, som står bag angrebene på befolkningen i Hlaingthaya, er fjender af Myanmars indbyggere. De onde medlemmer af Statsadministrationen vil blive gjort ansvarlige for hver enkelt bloddråbe, der er blevet spildt”, siger han i en besked på sin facebookprofil

På trods af at militæret slår hårdt ned på protester og demonstrationer imod den nu siddende regering har det ikke knækket gåpåmodet hos landets nye generation af aktivister. 

“På trods af at regeringen i Myanmar det sidste årti langt fra har været demokratisk, er den generation, som står forrest i protesterne, vokset op med en god del politisk frihed. Det er en mere selvsikker generation, der absolut havde forventet at deres liv ville være mærkbart bedre end deres forældres liv”, siger Thant Myint-U, historiker og forfatter til bogen The Hidden History of Burma, til Wall Street Journal.

Endnu har ingen taget ansvar for ildspåsættelserne af de kinesiske fabrikker. Og endnu forventer ingen, at situationen stilner af lige foreløbigt.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.