Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Med Amazon har Jeff Bezos ændret vores forbrug radikalt. Og gjort livet en hel del hårdere for verdens arbejdere

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal se nærmere på en mand, der ikke alene har ændret vores forbrug, men også den måde vores forbrug påvirker verden.

Vi skal også omkring oliespild, biobrændstof og bomuld. Så lad os komme i gang.

Arbejdtagerrettigheder

Med Amazon har Jeff Bezos ændret vores forbrug radikalt. Og gjort livet en hel del hårdere for verdens arbejdere

2. februar fortalte Jeff Bezos, at han til sommer træder tilbage som direktør i en af verdens største virksomheder, Amazon. Siden det hele begyndte som en onlineboghandel i 1994, er Jeff Bezos blevet verdens andenrigeste mand med en formue i omegnen af 1.160 milliarder kroner. Undervejs har han omkalfatret måden, varer sælges på, og udbredt en meget kritiseret filosofi, hvor medarbejdere konstant overvåges og måles for at tjekke, om de er effektive nok. 

Kritikken af Amazon er så omfattende, at Wikipedia har dedikeret en hel side til det. Siden har referencer til 226 forskellige kilder. Nogle af dem handler om Amazons påståede massive skatteunddragelse, nogle om måden Amazon udkonkurrerer små forretninger på, nogle om anklager om dyremishandling, påstået antisemitisme, overvågning af kunder, men allerflest om forholdene for Amazons medarbejdere.

Amazon er blevet en af de virksomheder, som flest forbrugere forsøger at boykotte, men Amazon er i dag så godt som uundgåelig. Selv hvis du forsøger at boykotte nethandlen, hvor du i dag kan købe nærmest alting, så streamer du måske serier fra Netflix eller bruger andre hjemmesider, der har deres servere hos Amazon. 

På mange måder legemliggør Amazon den moderne forbrugers største dilemma. Amazon har, som The Guardian skriver i en virkelig interessant historie, gjort det fuldstændig friktionsløst at handle på nettet, og på den måde ændret vores forbrug. Med få klik kan vi bestille lige det, vi har lyst til, hjem til os selv. Vi forventer, at det er nemt og bekvemt. Ja, nærmest magisk, men:

“Den sande kilde til din magiske kraft, dens sande omkostninger, er livet for en arbejdstager, der i tiltagende grad udnyttes og kontrolleres”, skriver The Guardian. 

Her er fire nylige eksempler på disse omkostninger.

Foto: SumOfUs /
  • Lange nattevagter: Den 25. januar fik hundredvis af medarbejdere på et af Amazons lagre i Chicago et lidt vildt valg: sig ja til at arbejde i 10,5 timer lange nattevagter fra kl. 01.00 eller bliv fyret, skriver Vice. Amazon forsøger i hele USA at tvinge deres medarbejdere over i lange vagter, der begynder midt om natten, hvilket skal give en hurtigere og mere effektiv levering. Men det er på bekostning af medarbejdernes sikkerhed og sundhed.
  • Manglende beskyttelse mod corona: For Amazon har corona-pandemien været årsag til en stigende omsætning, men for virksomhedens medarbejdere har det i mange tilfælde været lig med sygdom. Arbejdsforholdene hos Amazon giver ikke mulighed for at passe på sig selv, og Amazon har hyret mere end en million nye medarbejdere i 2020, og det gør det rigtig svært at holde den sociale afstand, skriver The Globe and Mail.
  • Stjålne drikkepenge: Amazon gik d. 2. februar med til at betale næsten 400 millioner kroner i erstatning til chauffører i virksomhedens leveringsservice Flix. Amazon havde inddraget de drikkepenge, som chaufførerne modtog elektronisk, i lønnen. Det var stik imod, hvad Amazon havde lovet chaufførerne, skriver Wired.
  • Overvågning: En del af Amazons filosofi bygger på en fuldstændig kontrol over medarbejderne, lige fra toiletpauser ned til den enkelte medarbejders bevægelser rundt i en lagerbygning. Den slags kan fagforeninger sætte en stopper for, og derfor har Amazon i løbet af 2020 investeret i analytikere, software og andre ting, der kan være med til at overvåge amerikanske medarbejderes forsøg på at organisere sig, skriver CNBC.

Andre nyheder:

1Miljø

Shell dømt skyldig i skelsættende sag om oliespild

En appeldomstol i Holland har afgjort, at Shells nigerianske datterselskab skal betale erstatning til landmænd, som i 2008 fik ødelagt deres levegrundlag af et olieudslip fra Shells olieledning. Dommen er meget betydningsfuld, da det er den første af den slags appelsager, hvor ofrene vinder sagen, men også fordi at et internationalt selskab bliver holdt ansvarlig for problemer hos datterselskabet, skriver Forbes.

2Menneskerettigheder

Uighurer siger de blev udsat for “systematisk voldtægt”

Det er efterhånden blevet en rigtig sørgelig føljeton i dette nyhedsoverblik, men igen er der ubehagelige nyheder fra Kina, hvor den muslimske minoritet uighurerne bliver undertrykt af det kinesiske styre. Nu siger kvinder, der har været interneret i genopdragelseslejre, at de har været udsat for systematisk voldtægt og tortur, skriver BBC i en forstyrrende, men vigtig historie.

3Arbejdstagerrettigheder

Usbekiske bomuldsbønder får ikke løn og lever som slaver

En monopollignende situation i det usbekiske landbrug har i årevis resulteret i, at bomuldsbønder bliver udnyttet. De bliver betalt meget lidt, hvis overhovedet noget for deres høst, og flere steder i Usbekistan er der slavelignende forhold. Men nu er nogle af bomuldsbønderne begyndt at sige stop, skriver RadioFreeEurope.

4Klima og Biodiversitet

Indonesisk satsning på biobrændsel kan koste regnskov

Indonesien har sat sig et ambitiøst mål om, at producere brændstof, der er “100 procent grønt”, fordi det udelukkende består af palmeolie. Det vil selvsagt øge efterspørglen på palmeolie, og det kan betyde, at regnskov vil blive fældet for at skabe plads, skriver Reuters.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Tak, fordi I læste med!

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.