Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Med Amazon har Jeff Bezos ændret vores forbrug radikalt. Og gjort livet en hel del hårdere for verdens arbejdere

I dette nyhedsoverblik ser vi nærmere på en mand, der ikke alene har ændret vores forbrug, men også den måde vores forbrug påvirker verden.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kære læsere

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal se nærmere på en mand, der ikke alene har ændret vores forbrug, men også den måde vores forbrug påvirker verden.

Vi skal også omkring oliespild, biobrændstof og bomuld. Så lad os komme i gang.

Arbejdtagerrettigheder

Med Amazon har Jeff Bezos ændret vores forbrug radikalt. Og gjort livet en hel del hårdere for verdens arbejdere

2. februar fortalte Jeff Bezos, at han til sommer træder tilbage som direktør i en af verdens største virksomheder, Amazon. Siden det hele begyndte som en onlineboghandel i 1994, er Jeff Bezos blevet verdens andenrigeste mand med en formue i omegnen af 1.160 milliarder kroner. Undervejs har han omkalfatret måden, varer sælges på, og udbredt en meget kritiseret filosofi, hvor medarbejdere konstant overvåges og måles for at tjekke, om de er effektive nok. 

Kritikken af Amazon er så omfattende, at Wikipedia har dedikeret en hel side til det. Siden har referencer til 226 forskellige kilder. Nogle af dem handler om Amazons påståede massive skatteunddragelse, nogle om måden Amazon udkonkurrerer små forretninger på, nogle om anklager om dyremishandling, påstået antisemitisme, overvågning af kunder, men allerflest om forholdene for Amazons medarbejdere.

Amazon er blevet en af de virksomheder, som flest forbrugere forsøger at boykotte, men Amazon er i dag så godt som uundgåelig. Selv hvis du forsøger at boykotte nethandlen, hvor du i dag kan købe nærmest alting, så streamer du måske serier fra Netflix eller bruger andre hjemmesider, der har deres servere hos Amazon. 

På mange måder legemliggør Amazon den moderne forbrugers største dilemma. Amazon har, som The Guardian skriver i en virkelig interessant historie, gjort det fuldstændig friktionsløst at handle på nettet, og på den måde ændret vores forbrug. Med få klik kan vi bestille lige det, vi har lyst til, hjem til os selv. Vi forventer, at det er nemt og bekvemt. Ja, nærmest magisk, men:

“Den sande kilde til din magiske kraft, dens sande omkostninger, er livet for en arbejdstager, der i tiltagende grad udnyttes og kontrolleres”, skriver The Guardian. 

Her er fire nylige eksempler på disse omkostninger.

Foto: SumOfUs /
  • Lange nattevagter: Den 25. januar fik hundredvis af medarbejdere på et af Amazons lagre i Chicago et lidt vildt valg: sig ja til at arbejde i 10,5 timer lange nattevagter fra kl. 01.00 eller bliv fyret, skriver Vice. Amazon forsøger i hele USA at tvinge deres medarbejdere over i lange vagter, der begynder midt om natten, hvilket skal give en hurtigere og mere effektiv levering. Men det er på bekostning af medarbejdernes sikkerhed og sundhed.
  • Manglende beskyttelse mod corona: For Amazon har corona-pandemien været årsag til en stigende omsætning, men for virksomhedens medarbejdere har det i mange tilfælde været lig med sygdom. Arbejdsforholdene hos Amazon giver ikke mulighed for at passe på sig selv, og Amazon har hyret mere end en million nye medarbejdere i 2020, og det gør det rigtig svært at holde den sociale afstand, skriver The Globe and Mail.
  • Stjålne drikkepenge: Amazon gik d. 2. februar med til at betale næsten 400 millioner kroner i erstatning til chauffører i virksomhedens leveringsservice Flix. Amazon havde inddraget de drikkepenge, som chaufførerne modtog elektronisk, i lønnen. Det var stik imod, hvad Amazon havde lovet chaufførerne, skriver Wired.
  • Overvågning: En del af Amazons filosofi bygger på en fuldstændig kontrol over medarbejderne, lige fra toiletpauser ned til den enkelte medarbejders bevægelser rundt i en lagerbygning. Den slags kan fagforeninger sætte en stopper for, og derfor har Amazon i løbet af 2020 investeret i analytikere, software og andre ting, der kan være med til at overvåge amerikanske medarbejderes forsøg på at organisere sig, skriver CNBC.

Andre nyheder:

1Miljø

Shell dømt skyldig i skelsættende sag om oliespild

En appeldomstol i Holland har afgjort, at Shells nigerianske datterselskab skal betale erstatning til landmænd, som i 2008 fik ødelagt deres levegrundlag af et olieudslip fra Shells olieledning. Dommen er meget betydningsfuld, da det er den første af den slags appelsager, hvor ofrene vinder sagen, men også fordi at et internationalt selskab bliver holdt ansvarlig for problemer hos datterselskabet, skriver Forbes.

2Menneskerettigheder

Uighurer siger de blev udsat for “systematisk voldtægt”

Det er efterhånden blevet en rigtig sørgelig føljeton i dette nyhedsoverblik, men igen er der ubehagelige nyheder fra Kina, hvor den muslimske minoritet uighurerne bliver undertrykt af det kinesiske styre. Nu siger kvinder, der har været interneret i genopdragelseslejre, at de har været udsat for systematisk voldtægt og tortur, skriver BBC i en forstyrrende, men vigtig historie.

3Arbejdstagerrettigheder

Usbekiske bomuldsbønder får ikke løn og lever som slaver

En monopollignende situation i det usbekiske landbrug har i årevis resulteret i, at bomuldsbønder bliver udnyttet. De bliver betalt meget lidt, hvis overhovedet noget for deres høst, og flere steder i Usbekistan er der slavelignende forhold. Men nu er nogle af bomuldsbønderne begyndt at sige stop, skriver RadioFreeEurope.

4Klima og Biodiversitet

Indonesisk satsning på biobrændsel kan koste regnskov

Indonesien har sat sig et ambitiøst mål om, at producere brændstof, der er “100 procent grønt”, fordi det udelukkende består af palmeolie. Det vil selvsagt øge efterspørglen på palmeolie, og det kan betyde, at regnskov vil blive fældet for at skabe plads, skriver Reuters.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Tak, fordi I læste med!

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Temaer:
Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

Indonesien vil foreløbig ikke give nye tilladelser til etablering af palmeolie-plantager. Sådan lyder det fra landets Miljø- og Skovministerium, efter et officielt forbud mod nye plantager ellers udløb i september.

Forbuddet har eksisteret siden 2018, og miljøorganisationer har udtrykt stor bekymring for, hvad der ville ske, når det udløb.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Indonesien er det land i verden med tredjemest tropisk regnskov. Samtidig har det en enorm palmeolieproduktion. Men landets miljøministerium hævder ifølge Reuters, at man er lykkedes med at reducere skovrydning med 75 procent – blandt andet ved hjælp af et forbud mod at fælde regnskov fra 2011 og en større kontrol med skovbrande og ulovlig rydning.

Brancher: |
Lande:
Mere

Det populære legetøj Fidget Spinners kan indeholde stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende, viser en undersøgelse af Forbrugerrådet Tænk.

I alt er 21 forskellige Fidget Spinners blevet undersøgt for en række kemiske stoffer og her indeholder 9 ud af 21 Fidget Spinner-legetøj altså stoffer som ftalat, PAH, naftalin eller siloxaner.

Mere

Under fredagsbønnen blev 37 uskyldige afghanske shiamuslimer dræbt, da en bombe gik af i Afghanistans tredje største by Kandahar. Det er anden fredag i træk, at en bombe detoneres og dræber uskyldige shiamuslimske afghanere i provinshovedstaden Kandahar. Selvom ingen har taget ansvar for angrebet, menes Islamisk Stat at stå bag ifølge New York Times.

Sidste uge blev 40 shiamuslimer fra Hazara-minoriteten dræbt i et lignende terrorangreb i den nordafghanske by Kunduz.

Mere

Mindst seks mennesker er i dag blevet dræbt og 30 mennesker er blevet såret i Beirut, da væbnede kampe brød ud i den libanesiske hovedstad, skriver AlJazeera.

Skyderierne brød ud mellem ukendte rivaliserende grupper ved en demonstration, hvor Hizbollah-tilhængere havde samlet sig i den libanesiske hovedstad for at protestere for at kræve fyringen af en ledende efterforsker i sagen om havneeksplosionen i Beirut d. 4. august sidste år, som kostede 217 mennesker livet.

Mere

I et åbent brev bragt i den engelske avis The Guardian, fordømmer over 390 anonyme medarbejdere i techgiganterne Google og Amazon, at deres arbejdspladser vil sælge teknologi til det israelske militær, som bruges til at undertrykke palæstinensere. Ifølge brevet er medarbejderne anonyme, fordi de frygter repressalier fra deres to respektive arbejdsplader.

Det såkaldte “Project Nimbus” er en kontrakt på 1,2 milliarder dollars mellem Israel og Google/Amazon, hvor sidstnævnte techgiganter skal bygge et omfattende cloud-system med sensitive data, der bl.a. skal bruges af det israelske militær.

I det åbne brev advarer medarbejderne mod “et bekymrende mønster af militarisering, manglende transparens og opsyn” med henvisning til at deres arbejdspladser i stigende grad byder ind på militær- og sikkerhedskontrakter i USA og Israel.

“Vi kan ikke se den anden vej, mens vi bygger produkter, som bruges til at nægte palæstinensere deres basale rettigheder, tvinge palæstinensere ud af deres hjem og angribe palæstinensere i Gaza-striben,” skriver medarbejderne bl.a. i det åbne brev.

Mere

En ny meningsmåling fra YouGov viser, at 80 procent af borgere i forskellige EU-lande bakker op om at indføre nye EU-love, der holder virksomheder ansvarlige for menneskerettighedskrænkelser og miljøovertrædelser, som de begår i lande udenfor Europa.

Borgere i ni forskellige lande indgik i undersøgelsen – f.eks. Tjekkiet, Slovenien, Spanien og Holland – og der var i alle landene en opbakning på over 80 procent til, at europæiske virksomheder skal være juridisk bundet til at overholde menneske- og miljørettigheder, samt at ofre for sådanne overtrædelser skal kunne sagsøge virksomhederne, i landet hvor de har hovedsæde.

Mere

I et åbent brev kalder 12 direktører i prominente koncerner på politisk handling fra verdens regeringer. Business for Nature, som sammenslutningen kalder sig, tæller virksomheder, der ifølge dem selv sammenlagt repræsenterer over 4.7 billioner dollars i årlig omsætning. 

Blandt underskriverne findes både direktører for Unilever, H&M og Holcim.

“Vi må anerkende naturtab for den krise, det er”, lyder det i brevet, der lander på åbningsdagen for FN’s konference om biodiversitet, som afholdes i Kina disse dage. Der opfordres til, at der indgås en ambitiøs politisk aftale i stil med Paris-aftalen. 

Brevet opfordrer således  til, at verdens regeringer forpligter sig på at vende udviklingen i tab af natur og biodiversitet inden 2030. Desuden lyder det, at regeringer verden over skal opstille “ambitiøse og handlingsorienterede” mål, der kan danne rammer for alle typer af aktører.

“Vi opfordrer regeringer til at fjerne eller omlægge alle skadelige støtteordninger. Regeringer subsidierer stadig en masse industrier og initiativer, der er yderst skadelige for naturen”, udtaler Roberto Marquez, direktør i Natura & Co. til the Guardian.

Virksomheder: | | |
Lande:
Mere

FN’s Menneskerettighedsråd mener, at det skal være en menneskeret at have adgang til et sikkert og sundt miljø. Et forslag, som får stor opbakning fra lande, der især er sårbare over for klimaforandringer.

Der er dog også en række lande, som på nuværende tidspunkt ikke tilslutter sig forslaget. Det gælder lande som USA, Storbritannien, Brasilien og Rusland, hvoraf de to sidstnævnte er lodret imod.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) dør cirka 13,7 millioner mennesker om året på grund af luftforurening og andre former for dårligt miljø. Det svarer til næsten hvert fjerde af det samlede antal dødsfald i verden.

Temaer:
Mere

Menneskerettighedsorganisationen Global Witness kan i en ny rapport “The true price of palm oil” dokumentere, hvordan store finansielle institutioner såsom BlackRock er med til at finansiere skovrydning og menneskerettighedskrænkelser i palmeoliens tjeneste i Papua Ny Guineas.

Undersøgelsen viser, hvordan tre af Papua Ny Guineas nyeste palmeolieproducenter er impliceret i alvorlig kriminalitet, mens deres praksisser har alvorlige konsekvenser for miljø og mennesker. Blandt andet kan medarbejdere i virksomhederne fortælle om bestikkelse af ministre, skatteunddragelse og brugen af børnearbejde.

Ifølge rapporten har flere store internationale brands, herunder Kellogg’s, Nestlé, Colgate og Danone, købt palmeolie fra de nævnte producenter.

Brancher:
Mere

To journalister, der begge sætter livet på spil for at afdække magtmisbrug og menneskerettighedskrænkelser, er i dag udnævnt til vinderes af Nobels fredspris.

Prisvinderne er Maria Ressa, som har startet det filippinske undersøgende medie Rappler, og Dmitrij Muratov, der er redaktør for det russiske undersøgende medie Novaja Gazeta.

Seks journalister fra Novaja Gazeta er blevet dræbt som følge af deres arbejde, blandt dem Anna Politkovskaja, som blev dræbt i oktober 2006.

Mere

FN’s generalsekretær advarede i går om, at konflikten i Tigray i det nordlige Etiopien nu har ført til, at omkring 400.000 mennesker står overfor en sultkatastrofe.

Op til syv millioner mennesker i det nordlige Etiopien er nu afhængige af nødhjælp, sagde han.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.