Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Trusler om sanktioner får tøjmærker til at kræve bedre arbejdsforhold i Cambodja

EU lægger op til handelssanktioner som svar på indskrænkning af demokrati og menneskerettigheder i Cambodja. Udsigten til dyrere eksport, hvis ikke forholdene forbedres, får nu internationale tøjmærker til at presse på for arbejderrettigheder og løsladelse af fagforeningsfolk.
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Over de sidste par år har Cambodjas demokrati lidt et knæk: uafhængige medier er blevet lukket på stribe, det største oppositionsparti er blevet opløst, og menneskerettigheds- og fagforeningsaktivister er blevet fængslet.

Udviklingen fik i sidste måned EU til at true med at trække Cambodja ud den såkaldte “Alt Undtagen Våben”-eksportaftale, der siden 2001 har givet Cambodja told- og kvotefri adgang til EU’s marked. En seks måneder lang undersøgelse er nu begyndt, og handelssanktionerne kan derefter træde i kraft kort efter.

”Uden klare og påviselige forbedringer, vil det betyde, at handelsfordelene vil blive indstillet,” sagde EU’s handelschef Cecilia Malmström ifølge Phnom Penh Post i sidste måned.

Stadigt farligere betingelser for fagforeningsfolk har blandt andet været en del af EU’s kritik af Cambodja, og Malmströms udmelding fik da også de mange internationale mærker, der får produceret tøj i landets enorme tekstilindustri, til at reagere. Godt nok først ved at advare mod sanktionerne:

”De potentielt negative konsekvenser for folks ansættelser i tekstilindustrien bør tages til efterretning,” skrev H&M for eksempel i en udtalelse til Reuters kort efter EU’s udmelding.

Men siden ser det også ud til, at de internationale brands har øget presset på Cambodjas industri og myndigheder for at forbedre forholdene for arbejdere og fagforeningsfolk i landet.

Lægger pres på regering

Danwatch har tidligere kunne dokumentere, hvordan syersker, der producerer tøj for Nike, Puma, VF og danske Bestseller besvimer i massevis på fabrikker i Cambodja. Danwatch’s undersøgelse påviste blandt andet, at arbejdere faldt om af sult og udmattelse under meget høje temperaturer i fabrikslokalerne.

Men det er nu en række af de selvsamme mærker, der på det seneste har gjort sig til talsmænd for bedre vilkår for Cambodjas tekstilarbejdere.

Anført af netværket, Fair Labor Association, har en delegation med repræsentanter fra blandt andre Nike, Puma og VF i løbet af den sidste måned arrangeret møder med repræsentanter fra Cambodjas regering. Ifølge Fair Labor Association har gruppen udtrykt bekymring over de stadigt dårligere forhold for uafhængige fagforeninger i Cambodja og opfordret til et samarbejde med myndighederne om at forbedre forholdene. Desuden har man opfordret regeringen til at løslade en mængde faglige aktivister, der for fleres vedkommende har siddet fængslet i årevis på baggrund af sigtelser, som menneskerettighedsorganisationer sår stærk tvivl om.

Danske Bestseller, der sidste år fik leveret tøj fra 29 fabrikker i Cambodja, var ikke en del af delegationen men oplyser til Danwatch, at man i øjeblikket sammen med primært europæiske brands deltager i andre møder med repræsentanter fra Cambodjas regering og industri.

”Vi forholder os naturligvis alvorligt og kritisk til situationen derude, også i forhold til hvad der bliver besluttet i EU. Vi har alle en interesse i, at Cambodja tager situationen alvorligt og forbedrer både menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder,” skriver Bestsellers Sustainability Manager, Dorte Rye, i en mail.

Tøjmærker kan snart rykke produktion

Ifølge iagttagere har Cambodjas handelsfordele været en hovedårsag til, at landets tekstilindustri på under ti år er gået fra at beskæftige 350.000 til i dag at have 800.000 arbejdere. Mere end 40 procent af Cambodjas tøjeksport går til Europa, og mere end 80 procent af landets tekstilfabrikker eksporterer på den ene eller anden måde til EU.

Men ser Cambodja ikke ud til snart at nærme sig EU’s krav, så vil de internationale mærker i stigende grad begynde at rykke deres produktion andre steder hen, fordi eksporten fra Cambodja bliver dyrere. Og det kan begynde at ske allerede inden sanktionerne er trådt i kraft, siger Marco Kalinna, der er direktør for den Cambodjanske tekstilproducent, Cosmos, og medlem af Den Tyske Erhvervskoncern i Cambodja til mediet Southeast Asia Globe.

”Det her kommer måske ikke til at påvirke forårs- og sommer-kollektionerne, men der er grund til at være bekymret for efterårs- og vinter-kollektionerne for 2019,” siger han.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.