Tusindvis af tekstilarbejdere fyret i Bangladesh

Foto: Tareq Salahuddin fra Dhaka, Bangladesh
Kathrine Poulsen

JournalistHusk at dele
Virksomhed
Foto: Tareq Salahuddin fra Dhaka, Bangladesh
Trods en forhøjelse af mindstelønnen er tekstilarbejdere i Bangladesh gået på gaden i protest. Lønningerne er stadig ikke høje nok til at leve for i landet.
Kathrine Poulsen

JournalistTitusindvis af tekstilarbejdere gik i sidste uge på gaden i Bangladesh for at protestere mod de lave lønninger i industrien. Værst gik det for sig i Ashulia, en forstad til hovedstaden Dhaka, hvor H&M blandt andre får produceret tøj. Her blev en person dræbt og over 50 personer såret, da politiet skød med gummikugler og tåregas mod de demonstrerende.

En anonym kilde i politiet siger til det franske nyhedsbureau AFP, at fabrikkerne har afskediget næsten 5000 medarbejdere som følge af protesterne.

Ifølge Bangladesh Center for Workers Solidarity er mindst 7000 arbejdere blevet fyret og over 100 arbejdere anholdt under protesterne. Fagforbundet IndustriAll Bangladesh Council of Unions siger, at der anlagt sag imod omkring 3000 ansatte.

Fordobling af mindsteløn er ikke nok

Protesterne finder sted på trods af, at regeringen i Bangladesh i september i år hævede mindstelønnen fra 5300 til 8000 taka om måneden. Det svarer til en lønstigning fra 411 til 626 danske kroner.

Selvom det næsten er en fordobling af mindstelønnen, er det stadig langt fra fagforeningernes krav om en månedsløn på 18.000 taka, hvilket svarer til 1382 kroner om måneden. Ifølge den danske fagforening 3F skyldes en del af konflikten også, at tekstilarbejderne var blevet lovet en højere lønstigning under valgkampen i 2018.

Der er flere bud på, hvad leveomkostningerne er i Bangladesh. Bæredygtighedsorganisationen ISEAL anslår, at en familie i Dhaka har brug for mindst 16500 taka om måneden (1395 kr) for at klare sig. Hvis man bor i provinsen har en familie brug for 13630 taka (1154 kr).

Markant stigning i import fra Bangladesh

Danmarks import af tekstilvarer fra Bangladesh er steget markant. Ifølge tal fra Danmarks Statistik kommer 24% af den danske tøjimport fra Bangladesh. I 2013 var dette tal 10%.

En af de virksomheder, der samarbejder med leverandører i Bangladesh er den danske tøjkoncern Bestseller. De får produceret tøj på 33 fabrikker i blandt andet Gazipur, Dhaka, Tangail og Pabna. Ingen af fabrikkerne har ifølge kommunikationschef Jesper Stubkier været berørt af protesterne. I en mail til Danwatch oplyser han, at alle ansatte hos Bestsellers samarbejdspartnere i Bangladesh får mindstelønnen på 8000 taka.

Danwatch ville gerne have talt med brancheorganisationen Dansk Mode og Textil om, hvordan de rådgiver deres medlemmer i forbindelse med protesterne, men organisationen er ikke vendt tilbage inden redaktionens deadline.

Fabrikkerne er blevet mere sikre

De kritisable løn- og arbejdsvilkår er tidligere blevet undersøgt af Danwatch, og her blev de lave lønninger også udpeget som en af de de største udfordringer for landets fire millioner tekstilarbejdere.

Siden ulykken på Rana Plaza fabrikken i 2013, hvor flere end 1100 ansatte mistede livet i en af verdenshistoriens største industrikatastrofer, har der været stigende fokus på sikkerheden i industrien. Der er blandt andet indgået en aftale, Akkorden for Brand og Bygningssikkerhed, der forpligter fabrikkerne til at lukke for produktionen, hvis der bliver fundet sikkerhedsbrister.

Men som Ruhul Amin, generalsekretær i landets største fagforening Garment Workers Trade Union Center (GWTUC), tidligere har sagt til Danwatch:

“Arbejderne får det ikke nødvendigvis bedre, fordi fabrikkerne bliver sikrere. Selvfølgelig skal fabrikkerne være sikre, men det som forbedrer arbejdernes liv, er, at de kan få mad på bordet”.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load