Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tusindvis af tekstilarbejdere fyret i Bangladesh

Trods en forhøjelse af mindstelønnen er tekstilarbejdere i Bangladesh gået på gaden i protest. Lønningerne er stadig ikke høje nok til at leve for i landet.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Titusindvis af tekstilarbejdere gik i sidste uge på gaden i Bangladesh for at protestere mod de lave lønninger i industrien. Værst gik det for sig i Ashulia, en forstad til hovedstaden Dhaka, hvor H&M blandt andre får produceret tøj. Her blev en person dræbt og over 50 personer såret, da politiet skød med gummikugler og tåregas mod de demonstrerende.

En anonym kilde i politiet siger til det franske nyhedsbureau AFP, at fabrikkerne har afskediget næsten 5000 medarbejdere som følge af protesterne.

Ifølge Bangladesh Center for Workers Solidarity er mindst 7000 arbejdere blevet fyret og over 100 arbejdere anholdt under protesterne. Fagforbundet IndustriAll Bangladesh Council of Unions siger, at der anlagt sag imod omkring 3000 ansatte.

Fordobling af mindsteløn er ikke nok

Protesterne finder sted på trods af, at regeringen i Bangladesh i september i år hævede mindstelønnen fra 5300 til 8000 taka om måneden. Det svarer til en lønstigning fra 411 til 626 danske kroner.

Selvom det næsten er en fordobling af mindstelønnen, er det stadig langt fra fagforeningernes krav om en månedsløn på 18.000 taka, hvilket svarer til 1382 kroner om måneden. Ifølge den danske fagforening 3F skyldes en del af konflikten også, at tekstilarbejderne var blevet lovet en højere lønstigning under valgkampen i 2018.

Der er flere bud på, hvad leveomkostningerne er i Bangladesh. Bæredygtighedsorganisationen ISEAL anslår, at en familie i Dhaka har brug for mindst 16500 taka om måneden (1395 kr) for at klare sig. Hvis man bor i provinsen har en familie brug for 13630 taka (1154 kr).

Markant stigning i import fra Bangladesh

Danmarks import af tekstilvarer fra Bangladesh er steget markant. Ifølge tal fra Danmarks Statistik kommer 24% af den danske tøjimport fra Bangladesh. I 2013 var dette tal 10%.

En af de virksomheder, der samarbejder med leverandører i Bangladesh er den danske tøjkoncern Bestseller. De får produceret tøj på 33 fabrikker i blandt andet Gazipur, Dhaka, Tangail og Pabna. Ingen af fabrikkerne har ifølge kommunikationschef Jesper Stubkier været berørt af protesterne. I en mail til Danwatch oplyser han, at alle ansatte hos Bestsellers samarbejdspartnere i Bangladesh får mindstelønnen på 8000 taka.

Danwatch ville gerne have talt med brancheorganisationen Dansk Mode og Textil om, hvordan de rådgiver deres medlemmer i forbindelse med protesterne, men organisationen er ikke vendt tilbage inden redaktionens deadline.

Fabrikkerne er blevet mere sikre

De kritisable løn- og arbejdsvilkår er tidligere blevet undersøgt af Danwatch, og her blev de lave lønninger også udpeget som en af de de største udfordringer for landets fire millioner tekstilarbejdere.

Siden ulykken på Rana Plaza fabrikken i 2013, hvor flere end 1100 ansatte mistede livet i en af verdenshistoriens største industrikatastrofer, har der været stigende fokus på sikkerheden i industrien. Der er blandt andet indgået en aftale, Akkorden for Brand og Bygningssikkerhed, der forpligter fabrikkerne til at lukke for produktionen, hvis der bliver fundet sikkerhedsbrister.

Men som Ruhul Amin, generalsekretær i landets største fagforening Garment Workers Trade Union Center (GWTUC), tidligere har sagt til Danwatch:

“Arbejderne får det ikke nødvendigvis bedre, fordi fabrikkerne bliver sikrere. Selvfølgelig skal fabrikkerne være sikre, men det som forbedrer arbejdernes liv, er, at de kan få mad på bordet”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.