Dansk IT-gigant forsyner berygtet diktatur med “fantastisk værktøj” til intern undertrykkelse

Systematic anvender igen britisk datterselskab til at sælge militær software til en kontroversiel destination. Denne gang er kunden Bahrain, et af Mellemøstens mest undertrykkende regimer, som ifølge eksperter kan bruge den danske teknologi til at slå ned på folkelige protester.
Systematic anvender igen britisk datterselskab til at sælge militær software til en kontroversiel destination. Denne gang er kunden Bahrain, et af Mellemøstens mest undertrykkende regimer, som ifølge eksperter kan bruge den danske teknologi til at slå ned på folkelige protester.
Redaktør: Jesper Hyhne | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Dansk IT-gigant forsyner berygtet diktatur med “fantastisk værktøj” til intern undertrykkelse

Den 11. marts 2021 vedtog EU-parlamentet en resolution, der udtrykker stor bekymring over Bahrains “stadigt forværrede menneskerettighedssituation” med landets brug af “dødsstraf, vilkårlige anholdelser samt retsforfølgelse og chikane af menneskerettighedsforkæmpere”.

Resolutionen er ikke juridisk bindende men opfordrer på det kraftigste alle EU’s medlemsstater til “særligt at standse alle overførsler af våben, overvågnings- og efterretningsudstyr og isenkram, der kan bruges af Bahrain i dets igangværende grove undertrykkelse af menneskerettigheder”.

Men blot fire dage efter at EU-parlamentet stemte teksten igennem med overvældende flertal, søgte Danmarks største privatejede IT-virksomhed, Systematic A/S, om tilladelse til at eksportere militær software til netop Bahrain.

Det gjorde de fra deres datterselskab i Storbritannien, der få måneder forinden forlod EU, da Brexit trådte i kraft den 1. januar 2021. Dermed var britiske myndigheder ikke, som Danmark, omfattet af EU-resolutionen om at standse militær eksport til Bahrain. Og dermed kan Systematic i dag eksportere sit danskproducerede militære software til Bahrain via deres britiske datterselskab.

Eksporten via Storbritannien fremgår af en aktindsigt fra britiske myndigheder, som Danwatch og TV 2 har søgt.

I Danmark er Amnesty International “målløs” over sagen.

“Regeringen siger, at man fører en restriktiv linje og arbejder på at få en dansk menneskerettighedsaktivist ud af fængslet i Bahrain, men samtidig bidrager dansk udstyr så til mulig  forfølgelse af menneskerettighedsaktivister i landet”, siger kommunikations- og policy chef i Amnesty Danmark, Dan Hindsgaul.

“Enten er der en fejl i systemet her, eller også er der tale om hykleri og en skandale”, siger han.

“Fantastisk værktøj” til undertrykkelse

Systematic har fået tilladelse til at eksportere et militært kommando- og kontrolsystem til Bahrain, viser aktindsigten fra de britiske myndigheder.

Systematics kommando- og kontrolsystem hedder SitaWare, og det gør det muligt at følge og koordinere sikkerhedsoperationer i realtid. Ifølge eksperter kan det danskudviklede system være “den hellige gral” for Bahrains militær og sikkerhedsstyrker, som er kendt for at have slået hårdt ned på pro-demokratiske protester i landet.

“Det her er et ekstremt effektivt værktøj for styret i Bahrain”, forklarer Jodi Vittori, der forsker i militære indkøb ved Washington-tænketanken Carnegie Endowment for International Peace, hvor hun blandt andet har kortlagt Bahrains militære kapacitet

“Særligt i et indenrigspolitisk miljø, hvor styret ikke har tillid til befolkningen og ved, at folket er fjendtligt stemt. Her er det danske software et fantastisk værktøj til at holde øje med civilbefolkningen og lade militæret være klar til at slå ned på eksempelvis folkelige protester”, siger hun.

Britte-finten

Ifølge eksperter går eksporten af det danske software stik imod intentionen med EU-parlamentets resolution fra marts i år.

Men fordi Systematic først eksporterer sit militære software fra Danmark til sit britiske datterselskab og derefter søger britiske eksporttilladelser til at sælge softwaren videre til Bahrain, har det danske Udenrigsministerium ikke skullet tage stilling til Systematics eksport til det udskældte regime.

Dermed har Systematic benyttet sig af samme “eksportfinte” som i sagen om Systematics fortsatte militære eksport til De Forenede Arabiske Emirater via sit britiske datterselskab – til trods for et dansk eksportforbud på grund af krigen i Yemen – som Danwatch og TV2 kunne afsløre i september 2021.

Læs mere: Dansk IT-gigant opruster Emiraternes militær – trods dansk eksportforbud

Meget tyder på, at Systematic ikke ville have fået dansk tilladelse til at eksportere sit militære software direkte fra Danmark til Bahrain.

Til Danwatch understreger Udenrigsministeriet, der skal udtale sig i alle sager om tilladelse til eksport af våben og militært udstyr til lande udenfor EU og EØS, at de ser meget alvorligt på undertrykkelsen i Bahrain.

Med henvisning til EU-resolutionen fra i år skriver de i en mail til Danwatch:

“Udenrigsministeriet […] anlægger en meget restriktiv tilgang til eksport af våben og militært udstyr samt dual-use produkter til Bahrain, herunder med særligt fokus på risikoen for at udstyr anvendes til alvorlige menneskerettighedskrænkelser og krænkelser af den humanitære folkeret, til intern undertrykkelse samt regional ustabilitet.”

De understreger samtidig, at de ikke kan lave en konkret vurdering af en hypotetisk ansøgning om eksporttilladelse.

Systematic henviser til aftaler om hemmelighold 

Ifølge aktindsigten hos de britiske myndigheder ansøgte Systematics britiske datterselskab om eksporttilladelser til Bahrain både den 15. marts og den 11. maj 2021.  

Den 26. maj 2021 fik Systematics britiske datterselskab den første permanente militære eksporttilladelse til Bahrain. Den 8. juni fik de den næste eksporttilladelse, der gjaldt både Bahrain og Kuwait, og som gav firmaet tilladelse til at eksportere både militært og dual-use udstyr, det vil sige udstyr, der både kan anvendes til militære og civile formål.   

Systematic vil hverken oplyse, om man tidligere har eksporteret militært udstyr til Bahrain, eller om den endelige slutbruger af det dansk-udviklede software er Bahrains væbnede styrker eller for eksempel en politimyndighed i landet. 

De bekræfter over for Danwatch, at firmaet i 2021 har søgt og fået en række eksporttilladelser til Bahrain i Storbritannien, men Systematics britiske datterselskab Systematic Software Engineering Ltd. “kan ikke uddybe yderligere som følge af de fortrolighedsaftaler, de er omfattet af”, skriver Systematics pressechef Maia Lindstrøm Sejersen i en mail.

“De britiske eksportmyndigheder er grundige og vurderer eksportansøgninger ud fra otte EU-kriterier, som bl.a. skal sikre respekt for friheds- og menneskerettigheder i det endelige bestemmelsesland såvel som dette lands respekt for international humanitær ret”, skriver Maia Lindstrøm Sejersen. 

En række eksperter vurderer, at Systematics software risikerer at blive anvendt til intern undertrykkelse i Bahrain. Danwatch har forelagt eksperternes udsagn for Systematic, men det ønsker virksomheden ikke at kommentere på.  

“Det er et hypotetisk spørgsmål – funderet på gætteri frem for fakta, og det har vi intet ønske om at bidrage til”, skriver Maia Lindstrøm Sejersen. 

Tortur og undertrykkelse 

Under Det Arabiske Forår i 2011 stod Bahrains kongedømme for en af regionens mest hårdhændede linjer overfor folkelige protester med krav om sociale og politiske rettigheder.  

Militæret blev sat ind mod civilbefolkningen, og man tilkaldte tropper fra både Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater for at slå ned på de store pro-demokratiske demonstrationer, der brød ud over det meste af den lille østat. 

Efter oprøret i Bahrain i 2011 har styret slået hårdt ned på demonstrationer.

Foto: Mohammed Al-Shaikh/AFP/Ritzau Scanpix

I de ti år siden har skiftende danske regeringer blandt andet forsøgt at få frigivet den danske statsborger og menneskeretsforkæmper Abdulhadi Al-Khawaja, som siden 2011 har siddet fængslet i Bahrain, hvor han er dømt til livstid for at ville “omstyrte kongedømmet”.

En kommission nedsat af Bahrains konge har selv konkluderet, at Al-Khawaja har været udsat for alvorlig fysisk, psykisk og seksuel tortur, og at han blandt andet fik brækket sin kæbe og flere knogler i ansigtet, da han blev anholdt på sin bopæl.

Abdulhadi Al-Khawajas datter, Maryam Al-Khawaja, der ligeledes er dansk statsborger og verdenskendt menneskerettighedsaktivist, har lige siden 2011 arbejdet for at få sin far løsladt fra fængslet.

“Det er rigtig hårdt, at min far stadig sidder i et fængsel, hvor han ikke har selv de mest basale rettigheder. Og jeg føler altid, at jeg ikke har gjort nok, for at få ham ud”, siger hun i et interview med TV 2 og Danwatch.

Maryam Al-Khawaja er rystet over, at dansk-produceret militær software eksporteres til Bahrain.

“At en dansk virksomhed gennem et britisk datterselskab sælger sådan noget teknologi til et land som Bahrain, hvor vi ved, at overvågningsteknologi er blevet brugt mod menneskerettighedsforkæmpere og aktivister, det er næsten ikke til at forstå”, siger hun.

“At et land som Danmark, der bryster sig af sit forsvar for menneskerettigheder, frihed og demokrati, sælger denne slags teknologi, der kan bruges til menneskerettighedskrænkelser, er uforståeligt. Hvorfor er vi så hykleriske? Hvorfor er vi så dobbeltmoralske?”, spørger Maryam Al-Khawaja.

Play Video

Jeg troede aldrig, at han skulle være i fængsel så længe. Han er en dansk statsborger.

Den amerikanske organisation Freedom House, som opgør graden af politisk frihed i alverdens lande, betegner i dag Bahrain som “en af Mellemøstens mest undertrykkende stater”, og landet ligger helt i bunden som nummer 169 ud af 180 på World Press Freedom Index. 

Bør skabe bekymring 

Bahrain har ikke kun problemer med at overholde menneskerettighederne internt i landet.  Som medlem af den saudisk-ledede koalition, der fører krig i Yemen, kan landet ifølge FN-eksperter være ansvarlig for mulige krigsforbrydelser. Udover i enkelte mindre operationer har Bahrains styrker imidlertid ikke været observeret i krigszonen over de senere år, og østaten er så lille, at den sjældent har militære aktiviteter i andre dele af verden. 

En række eksperter vurderer derfor, at det er mere sandsynligt, at kongedømmet kommer til at bruge det dansk-udviklede software mod sin egen befolkning. 

“Systemet kan bestemt bruges til at koordinere de interne sikkerhedsstyrkers kommunikation, bevægelser og overvågningskapacitet i tilfælde af uroligheder fra civilbefolkningen”, siger Charles Dunne, der er adjungeret professor ved det amerikanske George Washington Universitet, ekstern lektor ved Washington-tænketanken Arab Center Washington DC og har en baggrund som politisk-militær rådgiver i det amerikanske forsvarsministerium.

“På den måde kan det give anledning til bekymring i forhold til menneskerettighederne”, siger han. 

  • Systematic er en af Danmarks største IT-virksomheder med mere end 1.000 ansatte og en årlig omsætning på over en milliard kroner.
  • Firmaet leverer skræddersyede IT-systemer til den offentlige sektor, såsom sundheds-, biblioteks- og undervisningssektoren.
  • Systematic har også en afdeling, Systematic Defense, der har specialiseret sig i udvikling af avanceret militært software.
  • De vigtigste militære produkter er kommando- og kontrolsystemet SitaWare, og kommunikationssystemet IRIS.
  • Systematic er grundlagt, ejet og ledet af direktør Michael Holm, som også har bestyrelsesposter i blandt andet Jyllands-Postens Fond og Moesgaard Museum. Den danske regering udnævnte i juni 2021 Michael Holm til formand for klimapartnerskabet på forsvarsområdet.
  • Systematic har hovedkontor i Aarhus, men har også kontorer i ti andre lande, herunder Storbritannien og Emiraterne.

Professoren bakkes op af Emile Nakhleh, pensioneret efterretningsofficer i CIA, hvor han blandt andet har fulgt Bahrain og produceret efterretningsrapporter om Golf-regionen.  

Nakhleh, der i dag er direktør for Institut for National Sikkerhed ved New Mexico Universitetet, henviser til, at regimet i Bahrain generelt har oprustet med teknologier, som er blevet anvendt til at overvåge og spore regimekritikere, menneskerettighedsorganisationer og NGO’er. Blandt andet er det kommet frem, at styret har anvendt det israelske spionsoftware Pegasus til at aflytte kritikere, både i og uden for Bahrain. 

“Bahrain’s regime har altid været mere bekymret for deres oppositionen internt og bruger ikke mange kræfter på fremmede krige”, siger Emile Nakhleh. 

Et nyt 2011 

Ifølge Jodi Vittori fra tænketanken Carnegie kunne Sitaware potentielt være “ekstremt nyttigt for Bahrain i tilfælde af et nyt 2011”. 

Udover at udstyret giver militæret et overblik over dets egne positioner, og hvor fjenden befinder sig henne, så kan det danske software også passe godt til særligt Bahrains militær, påpeger hun. 

Sitawares grafiske interface muliggør nemlig kommunikation og koordinering på tværs af sprogbarrierer, og en stor del af Bahrains militær er udenlandske lejesoldater, som ikke taler de samme sprog. Samtidig kan Sitaware anvendes i interaktion med allierede som i tilfældet med sauderne og de emiratiske styrker, der kom Bahrains militær til undsætning i 2011, forklarer Jodi Vittori.

En demonstrant i Bahrain bliver opereret i et hus d. 21. juni 2012 efter sammenstød med politiet. Mange af de sårede demonstranter turde ikke tage imod behandling på offentlige hospitaler af frygt for at blive arresteret.

Foto: Mohammed Al-Shaikh/AFP/Ritzau Scanpix

Europæiske afslag 

Længe inden EU-resolutionen fra marts satte en række europæiske lande også foden ned for militær eksport til Bahrain med henvisning til risiko for menneskerettighedskrænkelser. 

Fra EU’s egne opgørelse ses det tydeligt, at europæiske myndigheder gik fra slet ikke at afvise eksporttilladelser til Bahrain, til at afvise en længere række eksportansøgninger til kongedømmet i årene efter Det Arabiske Forår i 2011.  

EU oplyser ikke, hvilke lande der har givet afslagene, og hvorfor eksporten er blevet afvist. Men rapporter fra de enkelte medlemslande viser blandt andet, at Sverige, Tyskland og Holland alle har givet afslag på eksporttilladelser til Bahrain. Og af rapporterne fremgår det, at afslagene i de to sidste lande er sket med henvisning til kriterium 2 i EU’s Fælles Regler for Våbeneksport, der omhandler “Respekt for menneskerettighederne i modtagerlandet” og tilsiger, at “EU-landene vil afslå eksport, hvis der er risiko for, at udstyret vil blive anvendt til intern repression”. 

I løbet af de seneste 12 år har danske myndigheder ikke givet nogen tilladelser til at eksportere militært udstyr til Bahrain, men man har heller aldrig afvist en tilladelse, fremgår det af mails fra Rigspolitiet og Justitsministeriet samt opgørelser fra den britiske NGO Campaign Against Arms Trade. 

Systematics sikreste kort 

Ét land ser imidlertid ud til at have fortsat sine leverancer til golfstaten ganske ufortrødent: Ifølge statistik fra den britiske ngo Campaign Against Arms Trade har Storbritannien alene stået for 60 procent af EU’s samlede antal eksporttilladelser til Bahrain, siden Det Arabiske Forår begyndte i 2011. 

Bahrain er trods hård kritik fra menneskerettighedsorganisationer defineret som del af et “nøglemarked” for britisk våbeneksport, og så sent som i juni 2021 mødtes den britiske premierminister Boris Johnson med Bahrains kronprins Salman bin Hamad Al Khalifa for at diskutere styrkede forretningsforbindelser. 

Det er et forhold, som Systematic strategisk har kunnet udnytte, mener Valentina Azarova, der forsker ved Manchester Universitets Center for International Lov med ekspertise i international ret og våbenhandel. 

“Det er tydeligt, at eksport gennem Storbritannien er blevet Systematics sikreste kort, hvis de vil sælge til lande, som er en del af Yemen-krigen”, siger Valentina Azarova, som også er tilknyttet menneskeretsorganisationen Global Legal Action Network (GLAN). 

Hun bakkes op af ekspert i våbenkontrol og professor i international politik ved det britiske University of Sussex, Anna Stavrianakis, som mener, at Storbritannien kan blive et yndet land at eksportere igennem for andre europæiske våbenproducenter. 

“Storbritanniens positive orientering mod Golf-monarkierne og dets lempelige eksportkontrol betyder, at flere virksomheder kan begynde at eksportere her fra – som den laveste fællesnævner i det, der ellers skulle forestille at være en fælles europæisk kontrol”, siger hun. 

Selvom EU-resolutionen fra marts 2021 ikke er juridisk bindende for medlemslandene, mener Valentina Azarova, at den med stor sandsynlighed ville have haft indflydelse på danske myndigheders vurdering af en ansøgning om militær eksport til Bahrain. 

“Resolutionen bør have betydelig indflydelse på vurderingen af ​​lovligheden af ​​våbenoverførsler til Bahrain. Der er risiko for, at det militære udstyr vil anvendes til menneskeretskrænkelser”, siger Valentina Azarova. 

Til resten af verden 

Fra Systematic indvender pressechef Maia Lindstrøm Sejersen, at Systematics britiske datterselskab er ansvarlig for salg af Systematics produkter til store dele af verden og således ikke kun til lande, som Storbritannien har et særligt godt forhold til. 

Datterselskabet har eksisteret siden 1992, og ifølge regnskaberne har det en betydelig eksport til “resten af verden”, som består af ikke nærmere definerede lande uden for Storbritannien og EU. Maia Lindstrøm Sejersen henviser til, at Storbritannien stadig vurderer eksporttilladelser ud fra EU’s otte kriterier til våbenhandel, som blandt andet stiller krav til menneskerettigheder og overholdelse af international lov. 

“De britiske myndigheder har afvist flere virksomheders eksportansøgninger gennem de senere år på baggrund af netop disse otte kriterier, som også Systematic UK’s ansøgninger er vurderet ud fra”, skriver hun.

Forfærdeligt forudsigeligt 

Britiske, bahrainske og danske menneskerettighedsorganisationer er imidlertid ikke imponerede over britiske myndigheders kontrol af militær eksport fra landet. 

Direktør i den britiske NGO Action on Armed Violence, Iain Overton, kalder det “forfærdeligt forudsigeligt”, at britiske myndigheder har godkendt Systematics eksporttilladelser til Bahrain. Han mener, at den fortsatte eksport fra Storbritannien og etableringen af en britisk militærbase i golf-monarkiet er et forsøg på at etablere sig som “en stor spiller” i regionen. 

Sayed Ahmed Alwadaei, der er direktør for advocacy i den London-baserede menneskerettighedsorganisation Bahrain Institute for Rights and Democracy, mener, at danske myndigheder er forpligtet til at reagere på eksporten. 

“Hvis europæiske stater mener det alvorligt, når de siger, at de vil beskytte menneskerettighederne i golflandene, bør de lukke smuthullerne i lovgivningen og forbyde eksport af denne type udstyr”, sagde han. 

Kommunikations- og policy chef i Amnesty International i Danmark Dan Hindsgaul peger på, at den danske regering er forpligtet til at sikre, at Danmark ikke bidrager til grove menneskerettighedskrænkelser rundt om i verden. 

Derfor bør regeringen også sætte ind overfor virksomhedernes muligheder for at eksportere til kontroversielle destinationer gennem tredjelande, mener han. 

Ingen kommentarer fra regeringen 

Danwatch har spurgt Justitsministeriet, hvad man mener om, at Systematic kan eksportere til et land som Bahrain uden om danske myndigheders vurdering, og om det giver anledning til en stramning af kontrollen med dansk våbeneksport. 

Fra Justitsministeriet henviser presserådgiver Jakob Kronborg til Rigspolitiet.  

Da Danwatch indvender, at Rigspolitiet ikke er ansvarlige for udformningen af lovgivningen, henviser presserådgiveren til et to måneder gammelt interview med justitsminister Nick Hækkerup (S).  

Det er et interview, fra da Danwatch og TV2 afslørede Systematics eksport til Emiraterne, men i interviewet forholder ministeren sig ikke til lovgivningens udformning men udelukkende til, at Systematic muligvis kan have brudt loven med deres eksport til Emiraterne. 

Danwatch indvender, at eksporten til Bahrain tilsyneladende kan foregå helt lovligt, og at ministeren ikke forholder sig til dette i det gamle interview. Men ministeriet har ikke yderligere at tilføje, skriver Jakob Kronborg. 

Han henviser til, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i samråd om Systematics eksport af deres militære software til Emiraterne via deres britiske datterselskab den 15. december.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.
Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross