16. februar 2017

Arbejdere hos Bestseller-leverandører i Bangladesh risikerer dødsstraf

34 arbejdere og fagforeningsmedlemmer har de seneste to måneder været fængslet under sabotageparagraffer i Bangladesh. Anholdelserne er en del af en klapjagt på arbejdere og fagforeningsmedlemmer, der arresteres i deres hjem og ikke må få besøg i fængslet, hvor der er forlydender om trusler og tæsk. 31 af dem arbejdede hos leverandører til danske Bestseller, der kalder situationen “rystende”.


Kort før klokken ni om morgenen den 20. december blev 13 arbejdere anholdt på fabrikken Rose Dresses i Ashulia, hvor bl.a. Bestseller producerer. Præcis på samme tidspunkt på en anden Bestseller-fabrik, Dekko Design, i Bangladesh hovedstad, Dhaka, anholdes yderligere 18 arbejdere.

På samme fabrik er 200-300 “unavngivne” arbejdere tiltalt for samme anklager, oplyser lokale fagforeninger.

Arbejderne er tiltalt for at sprede frygt, opfordre til sabotage og skade landets økonomi. I alt bliver 34 tekstilarbejdere og fagforeningsmedlemmer i løbet af to måneder fængslet under en paragraf i Special Powers Act, der er en slags undtagelsestilstand, som giver myndighederne i Bangladesh udvidede beføjelser.

Special Powers Act kan give fængselsstraf på livstid eller dødsstraf, loven har tidligere været kritiseret af ngo’er og fagforeninger til FN’s overvågningssystem, Universal Periodic Review.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

1500-2000 arbejdere fra omkring 13 fabrikker har mistet deres job. Mindst 2-3 arbejdere er blevet truet og tæsket, skriver en sammenslutning af tekstilbrands, Akkorden til landets premierminister.

Den foreløbige kulmination på tusindvis af arbejderes protester og demonstrationer. Blot fordi, de vil have hævet en af verdens laveste minimumslønninger.

Hos Bestseller, der har de to fabrikker på deres leverandørliste, er kommunikationschef Mogens Werge med egne ord målløs:

“Jeg tænkte, at det her er jo løgn,” siger han.

Kritik af løn eller sabotage?

Flere gange har de tiltalte forsøgt at blive løsladt mod kaution, men de har fået afslag. Ved deres næste retsmøde den 26. februar har de været fængslet i mere end to måneder uden kontakt til pårørende. En månedlang klapjagt på arbejdere, der har demonstreret for at få hævet mindstelønnen har haft alvorlige konsekvenser. Op til arrestationerne demonstrerede tusindvis af tekstilarbejdere, og som følge deraf lukkede 50 fabrikker ned for produktionen for at dæmpe urolighederne i Ashulia.

Derfra mistede omkring 1500-2000 tekstilarbejdere mistet deres job, og i et brev til regeringen appellerede 21 internationale tøjbrands om en fredelig løsning – og en stigning af mindstelønnen fra de nuværende 467 kr om måneden.

Minimumslønnen udgør knap en femtedel af, hvad det reelt koster at leve i Bangladesh. Den såkaldte leveløn omfatter bolig, mad og andre livsfornødenheder og er ifølge organisationen Asia Floor Wage på 29,443 taka (2599 kr) imens den nuværende minimumsløn er på 5300 taka (460 kr).

Derfor er tekstilarbejderne nødt til at arbejde overtid stort set hver dag, hvilket betyder en meget lang arbejdsdag, fortæller Helle Løvstø Severinsen fra organisationen Clean Clothes Campaign.

“Overtid hænger jo sammen med lønniveau, man arbejder ikke 10-12 timer hver eneste dag for sjov. Så er der noget galt”, siger hun.

Ingen adgang til fængslede

De fængslede arbejdere må ikke modtage besøg i fængslet.

Derfor ved man ikke andet om deres tilstand i fængslet end det, som de råber, når de bliver ført ind og ud af retssalene. Og så når de bliver bedt om at ringe hjem til familien af vagterne for at bede dem komme med penge til vagterne, hvis de vil undgå at få tæsk, fortæller en kilde tæt på begivenhederne i Bangladesh, der ønsker at være anonym til Danwatch.

“Arbejdernes hustruer fortæller om bind for øjnene flere dage i træk, konstante fodlænker og trusler om at blive skudt under flugt”, fortæller samme kilde.

“Jeg tror egentlig ikke, at det er specielt unormalt her i landet, men for folk, der møder fængselssystemet for første gang, virker det meget voldsomt. Såvidt jeg kan forstå, er det ikke normalt at bruge SPA (Special Powers Act, sabotagelovgivning red.), så det skal nok ses som et led i en skræmmekampagne”.

Bestseller: Der er langt igen

Som alle andre tøjbrands har Bestseller fulgt situationen i Bangladesh tæt, og gennem samarbejde med andre brands, forsøger koncernen at lægge pres på fabrikkerne og på regeringen, fortæller kommunikationschef Mogens Werge:

Hvad var jeres reaktion på de uretmæssige fyringer og fængslinger?

“Jeg var målløs. Det viser for mig, hvor langt der er igen. Samtidig har jeg også haft mulighed for at se, hvor langt man er kommet, fordi vi har været her i mere end 10 år. Der er to niveauer i det her. Det ene er, at der har været nogle strejker og uro på vores fabrikker, og her er vi i tæt dialog for at gøre vores indflydelse gældende. Vi har haft nogle, der er afskediget, angiveligt, fordi de har lavet hærværk på fabrikker. Jeg siger ‘angiveligt’, fordi selvom vi har vores egne folk i Bangladesh, som vi er i tæt dialog med, så kan selv de have vanskeligheder ved at finde ud af, hvad der foregår. Vi synes selvfølgelig, at uretmæssige fyringer er uacceptabelt. Man skal ikke afskediges, fordi man er fagforeningsaktiv”.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8857″]

Lægger I pres på jeres leverandører for at de uretmæssige fyrede bliver genansat?

“De afskedigelser, der har været, skal være efter de gældende regler. Hvis man bliver fyret,  fordi  man er uenig i politiske synspunkter, så er det ikke fair. Vores folk som jeg stoler på, siger, at vores leverandører har trukket anklagerne tilbage. Men der er politik i det her også. De enkelte fabrikker kan vi have indflydelse på, men når regeringen går ind i det, så er det sværere. Vi skal følge op det her igen”.

21 brands lagde pres på regeringen ved bl.a. at appellere til en fredelig løsning, at de fængslede bliver løsladt, de uretmæssige fyrede genansat, og at minimumslønnen i øvrigt bliver hævet. Hvorfor var Bestseller ikke med i det brev?

“Vi er ikke med, fordi vi fik det for sent, det er ikke en kritik, det var bare ikke praktisk muligt at nå det.  Vi er ikke uenige i det, der står. Bla. har vi opfordret til, at der bliver nedsat en lønkommission, og at de uretmæssigt fyrede bliver genansat, og ordlyden er i øvrigt meget den samme som i et brev, vi selv har sendt til regeringen via Akkorden (internationale brands samarbejde om brand- og bygningssikkerhed side kollapset af Rana Plazared.)”.

Du nævner en lønkommission, hvad mener Bestseller om minimumslønnen, som organisationer hævder blot udgør en femtedel af levelønnen?

“Der er ingen tvivl om, at lønnen er lav. Vi ser gerne, at mindstelønnen bliver hævet. Men det er ikke noget, vi kan gøre på den enkelte fabrik. Diskussionen er mere nuanceret end du fremlægger det her.  Vi har lavet arbejder-interviews på vores 50-60 fabrikker i Bangladesh, og langt de fleste fortæller, at de tjener mere end minimumslønnen. Der er ingen tvivl om, at lønningsniveauet er lavt. Det skal ikke lyde som om, at vi siger, at de lever fedt, men det er mere nuanceret end det”.

Hvornår er nok nok – trækker I jer fra Bangladesh?

“Nej, vi synes jo, vi har et sindssygt stort ansvar. Der er mange millioner mennesker, der er afhængige af deres arbejde. Det nemmeste er at trække sig, men som udgangspunkt synes vi, at det udvikler sig i den rigtige retning. Der er mange brands i Danmark, der ikke aner hvem deres leverandører egentlig er, men vi ved godt hvem vi handler med. Vi har været der i 10 år. Vi lærer dem jo også, at man kan tale sammen om problemer. Arbejdsgiver og arbejdstagere behøver ikke at se hinanden som fjender. Hver eneste måned monitorerer vi på alle fabrikker. Vi er der hele tiden”.

[INSERT_ELEMENTOR id=”20092″]

[INSERT_ELEMENTOR id=”20100″]

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right