Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Bestseller indstiller sine aktiviteter i Myanmar – for anden gang i år

Efter pres fra lokale og internationale fagforeninger stopper den danske tøjvirksomhed Bestseller for nye ordrer i Myanmar. Men om de trækker sig helt ud er usikkert.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist

Den danske tøjgigant Bestseller vil for en stund stoppe ordrer til fabrikker i Myanmar, skriver Politiken. Det sker efter, at fagforeningen The Industrial Workers’ Federation of Myanmar og andre lokale fagforeninger i en kampagne, der har kørt over de seneste uger, kommer med en klar opfordring til vestlige virksomheder og særligt tøjproducenter om at trække sig ud af Myanmar.

På Twitter har der de seneste uger floreret billeder med teksten: “Stop støtten til mordere i Myanmar. Stop jeres ordrer”. Her med en direkte henvendelse til tøjvirksomheden Zara.

I årevis har danske Bestseller, som står bag mærker som Jack&Jones og Only, ellers fået produceret tøj på fabrikker i Myanmar. Men nu fortæller Bestseller til Politiken, at de ikke vil sende nye ordre til de 29 fabrikker, som de hidtil har fået produceret tøj på i Myanmar. De fastholder dog ordrer, som allerede er afgivet, og trækker sig altså ikke ud øjeblikkeligt. De oplyser til Politiken, at det vil tage fabrikkerne nogle måneder at ekspedere de allerede afgivne ordre. 

Anden ordrepause i år

Det er anden gang i år, at Bestseller melder om en ordrepause. Tilbage i april måned fortalte Bestseller til Danwatch, at de holdt en pause i deres ordrer fra midten af marts. Årsagen var dengang “bekymring over situationen i landet” og at “infrastruktur med mere er ustabil og sikkerhedssituationen gør det svært at operere i landet generelt”, skrev Bestseller i en mail til Danwatch i april.

Siden 1. februar i år har et blodigt militærkup været igang i Myanmar. Ifølge organisationen AAPP har mere end 1000 mennesker mistet livet i gadekampe.

Bestseller oplyser til Politiken, at de vil bruge de næste måneder på at overveje, om de vil helt vil trække deres tøjproduktion fra fabrikkerne i Myanmar. Kasper Reggelsen, der er pressechef i Bestseller, skriver i en mail til Politiken:

“Hvis vi bliver, risikerer vi uforvarende at støtte militærstyret, hvilket vi ikke ønsker, mens vi modsat efterlader over 48.000 mennesker uden job eller sikkerhed – under en pandemi – hvis vi forlader landet. Det er et meget betydeligt dilemma, og derfor vil vi, i dialog med myndigheder, NGO’er, øvrige danske virksomheder i Myanmar og eksperter, naturligvis overveje alle muligheder meget omhyggeligt”.

Befolkningen er desperat

Men aktivisterne frygter militæret mere end de frygter for at miste deres arbejde. Politiken har talt med en fagforeningsaktivist, der af hensyn til sin egen sikkerhed ikke vil fremstå med navn:

“Folk bliver vilkårligt anholdt og dræbt af militæret. Selvom mange vil miste deres arbejde, hvis de udenlandske tøjproducenter trækker sig ud af Myanmar, er vi nødt til at komme med den opfordring. Vi må skære i vores eget kød for at forhindre militæret i at få indtægter”, siger aktivisten til Politiken.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.