Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Butikker dropper salg af kosmetik fra ulovlige bosættelser

Danske butikker tager cremer fra israelske bosættelser af hylderne og trækker ordrer tilbage. Minister fraråder handel med bosættelser.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
Indtil i dag kunne hudplejeproduktet AHAVA findes på hylderne i Magasin og Salling, men det er nu droppet på baggrund af DanWatch’s afsløring af, at AHAVA produceres i ulovlige bosættelser, oplyser butikkerne i dag til TV2.dk.AHAVA føres stadig i Sephora, og Matas vil lancere AHAVA fra oktober.Cremerne, der indeholder mineraler og mudder fra Det Døde Hav, er produceret i bosættelsen Mitzpe Shalem, der ligger på den israelsk besatte Vestbred.

Den danske handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen, råder kraftigt virksomheder til ikke at engagere sig i de israelske bosættelser.

“Regeringen har ved flere lejligheder mindet offentligt om, at den fraråder danske borgere og virksomheder at indgå i engagementer, der kan gavne israelske bosættelser. Det vil jeg passende minde om igen”, siger Mogens Jensen til tv2.dk.

Advarsel fra EU

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

EU advarede i juli de europæiske virksomheder mod de risici, der knytter sig til økonomiske og finansielle aktiviteter i bosættelser, og det omdømmetab, virksomhederne risikerer at lide.

Den israelske besættelse af Palæstina og de tilhørende israelske bosættelser på Vestbredden er ulovlige i henhold til international lov, såsom den 4. Geneve-konvention.

Det er ikke ulovligt, men det er etisk forkert at handle med virksomheder, der producerer varer i besatte områder, siger lektor i virksomhedsetik på Aarhus Universitet, Erik Kloppenborg Madsen.

”Virksomhedsetisk er det et utilstrækkeligt argument, at det ikke i sig selv er ulovligt at handle med varer fra bosættelser. Handlen med de israelske bosættelser er uetisk, fordi man indirekte støtter aktiviteter, der af det internationale samfund vurderes ulovlig,” siger han.

Produktion i bosættelse

Butikkerne køber AHAVAs produkter gennem en dansk importør, Trademark Cosmetics, der overfor DanWatch bekræfter, at selve produktionen af skønhedsprodukterne sker i Mitzpe Shalem på Vestbredden. Mitzpe Shalem ligger i Jordandalen tæt på Det Døde Hav i den østlige del af den israelsk besatte Vestbred.

Flere og flere danske virksomheder tager dog i stigende grad stilling til handel med bosættervarer, fortæller Erik Kloppenborg Madsen:

“Der er en klar trend hen imod, at virksomheder og investorer af etiske årsager undgår at handle med eller investere i bosættervarer. Særligt de sidste par år er flere virksomheder og investorer blevet mere klare i forhold til problematikken.”

COOP og Dansk Supermarked har tidligere meddelt, at de ikke vil sælge varer, der er produceret i bosættelser på den israelsk besatte Vestbred.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.