Aarhus Kommune investerer på besat land

Flere partier vil have sat en stopper for kommunens investeringer i virksomheder, der gør forretning i de israelsk besatte områder

Aarhus Kommune invester blandt andet i telefoni og kabeltv til de ulovlige, israelske bosættelser på Vestbredden Foto: Jim Hollander/EPA/Ritzau/Scanpix

Aarhus Kommune investerer i flere virksomheder, som tjener penge på at servicere de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem.

Det viser en gennemgang af kommunens investeringer, som Danwatch har foretaget.

Blandt investeringerne er virksomhedsobligationer i det franske telefirma Altice, der via sit datterselskab Hot Telecommunications Systems Ltd. leverer både telefoni og kabeltv til israelske bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem. 

Aarhus Kommune har også virksomhedsobligationer i det europæiske online-rejsebureau eDreams Odigeo, som via sit datterselskab Opodo formidler overnatning og hotelophold i de ulovlige  bosættelser. 

Både Altice og eDreams Odigeo optræder på FN’s liste over virksomheder, der gennem deres forretningsaktiviteter er med til at opretholde og drive de israelske bosættelser, som er etableret i strid med Genève-konventionerne.

Tilsammen har Aarhus Kommune virksomhedsobligationer i de to firmaer for 741.768 kr. 

Partier vil stoppe investeringerne

Flere af partierne i Aarhus Byråd mener, at investeringer i virksomheder, der tjener penge på at forsyne de israelske bosættelser, strider mod kommunens etiske retningslinjer.

Her fremgår det blandt andet, at Aarhus Kommune investerer i selskaber, som systematisk og/eller på grov vis krænker de internationale konventioner og normer, som er omfattet af FN Global Compact.

Global Compact er ti principper for ansvarlig virksomhedsdrift, som blandt andet forpligter virksomhederne til at “støtte og respektere beskyttelsen af internationalt erklærede menneskerettigheder” samt “sikre, at de ikke medvirker til krænkelser af menneskerettighederne.”

Både  Radikale Venstre, SF og Enhedslisten mener, at investeringerne i Altice og Odigeo skal stoppes.

“Det strider helt klar imod vores etiske retningslinjer at investere i virksomheder, der understøtte de israelske bosættelser”, siger rådmand Rabih Azad Ahmad (RV).

 “De israelske bosættelser er ulovlige ifølge folkeretten og krænker palæstinensernes menneskerettigheder”, siger han. “Vi må omgående have sagen undersøgt og investeringer stoppet”, siger han til Danwatch.

Mette Bjerre, der er byrådsmedlem i Aarhus for SF, er enig, og det samme er byrådsmedlem  Viggo Jonasen fra Enhedslisten.

“Aarhus Kommune skal under ingen omstændigheder understøtte de israelske bosættelser.  De er en del af den folkeretsstridige besættelse af palæstinensiske områder og det land grabbing, som israel udfører”, siger han. 

“Det stemmer hverken med kommunens etiske retningslinjer og eller den respekt for menneskerettighederne, som Aarhus Kommune har.” 

Hvad må Aarhus Kommune investere i?

Ifølge FN er den israelske besættelse af det palæstinensiske områder Østjerusalem og Vestbredden samt de syriske Golan-højder i strid med folkeretten, herunder de internationale menneskerettigheder.  

Det fremgår ikke specifikt af Aarhus Kommunes etiske retningslinjer, at kommunen ikke investerer på besat land, men ifølge kommunens såkaldte CSR-bilag, bekender Aarhus Kommune sig til principperne i FN’s Global Compact-initiativ.

Det betyder, at de virksomheder, kommunen samarbejder med, skal: 

  • Støtte og respektere beskyttelsen af internationalt erklærede menneskerettigheder
  • Sikre sig, at de ikke medvirker til krænkelse af menneskerettighederne.
Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer

Ineffektiv screening

Udover at få stoppet de konkrete investeringer i Altice og Odigeo vil de Radikale og Enhedslisten også have undersøgt, hvordan det overhovedet kan gå til, at Aarhus Kommune har investeringer i firmaer, der gør forretning på besat land.

Kommunens investeringer screenes to gange årligt af det eksterne konsulentfirma Sustainability, som har til opgave at kontrollere, at investeringerne overholder de etiske retningslinjer, som byrådet har vedtaget.

“Vi skal have en forklaring fra borgmesterens afdeling på, hvorfor det ikke er blevet opdaget”, siger Rabih Azad Ahmad (RV).

Og det spørgsmål bakkes op af Viggo Jonasen.

“Noget tyder på, at dem, der kontrollerer investeringerne, ikke har passet deres job. Hvis det er tilfældet, står de til smæk. Så må det have konsekvenser”, siger han.  

Derfor har Enhedslisten nu stillet en række spørgsmål til borgmester Jacob Lundsgaard.

Partiet vil blandt andet have at vide, hvorfor konsulentfirmaet Sustainability ikke har opdaget de konroverielle investeringer, og hvorvidt det giver anledning til sanktioner over for virksomheder eller en ændring af de etiske retningslinjer.

Undersøgelse i gang

Danwatch har forsøgt at få en kommentar fra borgmester Lundsgaard, men borgmesterens afdeling henviser til økonomidirektør Peter Pedersen, der oplyser, at Aarhus Kommune er i gang med at undersøge sagen nærmere.

“Vi tager screeningen af vores investeringer meget alvorligt, og det er klart, at det er et rødt flag, når de to virksomheder står på FN’s liste over virksomheder, der gør forretning i de israelske bosættelser”, siger han.

Aarhus Kommune vil i første omgang spørge de to banker, SEB og Sydbank, som forvalter investeringerne for kommunen, hvorfor de investerer i Altice og Odegio, når de står på FN’s liste over virksomheder, der understøtter de israelske bosættelser. 

Og så vil kommunen bede konsulentfirmaet Sustainability, der screener de kommunale investeringer to gange årligt, om at vurdere investeringerne.

“Vores politik er, at vi kun skal investere i virksomheder, der overholder vores retningslinjer, men ind imellem kan vi vælge at beholde investeringerne, hvis der kan opnås en klar forbedring af forholdene”, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Venstre eller Konservative  medlemmer af byrådet, men økonomidirektør Peter Pedersen oplyser, at spørgsmålet om investeringerne er på dagsordenen, når Kommunes såkaldte 360 Graders Udvalg mødes i begyndelsen af september.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right