Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Aarhus Kommune investerer på besat land

Flere partier vil have sat en stopper for kommunens investeringer i virksomheder, der gør forretning i de israelsk besatte områder
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Aarhus Kommune investerer i flere virksomheder, som tjener penge på at servicere de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem.

Det viser en gennemgang af kommunens investeringer, som Danwatch har foretaget.

Blandt investeringerne er virksomhedsobligationer i det franske telefirma Altice, der via sit datterselskab Hot Telecommunications Systems Ltd. leverer både telefoni og kabeltv til israelske bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem. 

Aarhus Kommune har også virksomhedsobligationer i det europæiske online-rejsebureau eDreams Odigeo, som via sit datterselskab Opodo formidler overnatning og hotelophold i de ulovlige  bosættelser. 

Både Altice og eDreams Odigeo optræder på FN’s liste over virksomheder, der gennem deres forretningsaktiviteter er med til at opretholde og drive de israelske bosættelser, som er etableret i strid med Genève-konventionerne.

Tilsammen har Aarhus Kommune virksomhedsobligationer i de to firmaer for 741.768 kr. 

Partier vil stoppe investeringerne

Flere af partierne i Aarhus Byråd mener, at investeringer i virksomheder, der tjener penge på at forsyne de israelske bosættelser, strider mod kommunens etiske retningslinjer.

Her fremgår det blandt andet, at Aarhus Kommune investerer i selskaber, som systematisk og/eller på grov vis krænker de internationale konventioner og normer, som er omfattet af FN Global Compact.

Global Compact er ti principper for ansvarlig virksomhedsdrift, som blandt andet forpligter virksomhederne til at “støtte og respektere beskyttelsen af internationalt erklærede menneskerettigheder” samt “sikre, at de ikke medvirker til krænkelser af menneskerettighederne.”

Både  Radikale Venstre, SF og Enhedslisten mener, at investeringerne i Altice og Odigeo skal stoppes.

“Det strider helt klar imod vores etiske retningslinjer at investere i virksomheder, der understøtte de israelske bosættelser”, siger rådmand Rabih Azad Ahmad (RV).

 “De israelske bosættelser er ulovlige ifølge folkeretten og krænker palæstinensernes menneskerettigheder”, siger han. “Vi må omgående have sagen undersøgt og investeringer stoppet”, siger han til Danwatch.

Mette Bjerre, der er byrådsmedlem i Aarhus for SF, er enig, og det samme er byrådsmedlem  Viggo Jonasen fra Enhedslisten.

“Aarhus Kommune skal under ingen omstændigheder understøtte de israelske bosættelser.  De er en del af den folkeretsstridige besættelse af palæstinensiske områder og det land grabbing, som israel udfører”, siger han. 

“Det stemmer hverken med kommunens etiske retningslinjer og eller den respekt for menneskerettighederne, som Aarhus Kommune har.” 

Hvad må Aarhus Kommune investere i?

Ifølge FN er den israelske besættelse af det palæstinensiske områder Østjerusalem og Vestbredden samt de syriske Golan-højder i strid med folkeretten, herunder de internationale menneskerettigheder.  

Det fremgår ikke specifikt af Aarhus Kommunes etiske retningslinjer, at kommunen ikke investerer på besat land, men ifølge kommunens såkaldte CSR-bilag, bekender Aarhus Kommune sig til principperne i FN’s Global Compact-initiativ.

Det betyder, at de virksomheder, kommunen samarbejder med, skal: 

  • Støtte og respektere beskyttelsen af internationalt erklærede menneskerettigheder
  • Sikre sig, at de ikke medvirker til krænkelse af menneskerettighederne.
Retningslinjer for Aarhus Kommunes aktive ejerskab og ansvarlige investeringer

Ineffektiv screening

Udover at få stoppet de konkrete investeringer i Altice og Odigeo vil de Radikale og Enhedslisten også have undersøgt, hvordan det overhovedet kan gå til, at Aarhus Kommune har investeringer i firmaer, der gør forretning på besat land.

Kommunens investeringer screenes to gange årligt af det eksterne konsulentfirma Sustainability, som har til opgave at kontrollere, at investeringerne overholder de etiske retningslinjer, som byrådet har vedtaget.

“Vi skal have en forklaring fra borgmesterens afdeling på, hvorfor det ikke er blevet opdaget”, siger Rabih Azad Ahmad (RV).

Og det spørgsmål bakkes op af Viggo Jonasen.

“Noget tyder på, at dem, der kontrollerer investeringerne, ikke har passet deres job. Hvis det er tilfældet, står de til smæk. Så må det have konsekvenser”, siger han.  

Derfor har Enhedslisten nu stillet en række spørgsmål til borgmester Jacob Lundsgaard.

Partiet vil blandt andet have at vide, hvorfor konsulentfirmaet Sustainability ikke har opdaget de konroverielle investeringer, og hvorvidt det giver anledning til sanktioner over for virksomheder eller en ændring af de etiske retningslinjer.

Undersøgelse i gang

Danwatch har forsøgt at få en kommentar fra borgmester Lundsgaard, men borgmesterens afdeling henviser til økonomidirektør Peter Pedersen, der oplyser, at Aarhus Kommune er i gang med at undersøge sagen nærmere.

“Vi tager screeningen af vores investeringer meget alvorligt, og det er klart, at det er et rødt flag, når de to virksomheder står på FN’s liste over virksomheder, der gør forretning i de israelske bosættelser”, siger han.

Aarhus Kommune vil i første omgang spørge de to banker, SEB og Sydbank, som forvalter investeringerne for kommunen, hvorfor de investerer i Altice og Odegio, når de står på FN’s liste over virksomheder, der understøtter de israelske bosættelser. 

Og så vil kommunen bede konsulentfirmaet Sustainability, der screener de kommunale investeringer to gange årligt, om at vurdere investeringerne.

“Vores politik er, at vi kun skal investere i virksomheder, der overholder vores retningslinjer, men ind imellem kan vi vælge at beholde investeringerne, hvis der kan opnås en klar forbedring af forholdene”, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Venstre eller Konservative  medlemmer af byrådet, men økonomidirektør Peter Pedersen oplyser, at spørgsmålet om investeringerne er på dagsordenen, når Kommunes såkaldte 360 Graders Udvalg mødes i begyndelsen af september.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.