Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Microsoft trækker investeringer i israelsk ansigts-teknologi

En række store tech-virksomheder investerer i israelske AnyVision, som tester teknologi til ansigtsgenkendelse på palæstinensere på den besatte Vestbred. Efter måneders kritik trækker Microsoft nu deres investeringer.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Med en række støtteordninger og programerklæringer har Microsoft længe brystet sig af at forsvare demokratiet og den enkelte borgers frihedsrettigheder. Men parolerne kom til at klinge hult, da det i efteråret viste sig, at software-giganten har investeret flere hundrede millioner kroner i den israelske virksomhed AnyVision, som eksperimenterer med teknologi til ansigtsgenkendelses på palæstinensere på den besatte Vestbred uden deres samtykke.

Efter måneders pres fra menneskerettighedsorganisationer og egen undersøgelse af AnyVision, har Microsoft nu meldt ud, at man trækker sine investeringer – og fuldstændig stopper med at investere som tredjepart i firmaer, der udvikler ansigtsgenkendelsessoftware.

Ved at ændre deres investeringspolitik på området får “Microsoft større overblik og kontrol over brugen af følsomme teknologier”, skriver selskabet på dets hjemmeside.

Hemmelig masseovervågning

Danwatch fortalte i efteråret, at tech-virksomheder som Microsoft, Bosch og Qualcomm sammenlagt har investeret over en halv milliard kroner i AnyVision, som har udviklet en software, der gør det muligt at genkende ansigter under særligt vanskelige forhold.

Teknologien anvendes i øjeblikket af det israelske militær til at registrere ansigterne på de mange tusinde palæstinensere, som dagligt må krydse militære checkpoints, hvis de har arbejde i Jerusalem eller i Israel.

Desuden har AnyVision ifølge den israelske avis Haaretz og amerikanske NBC News et netværk af skjulte kameraer langt inde på selve Vestbredden, som overvåger og registrerer palæstinensere.

AnyVisions praksis og tech-virksomhedernes investeringer har mødt voldsom kritik af en række menneskeretsorganisationer. Med investeringerne bistår Microsoft og Bosch den israelske stats krænkelser af menneskerettigheder, sagde blandt andet juridisk konsulent for Amnesty International i Danmark, Claus Juul, til Danwatch:

“Udover det principielle i at vi alle sammen har ret til privatliv og frihed for overvågning, er det en særlig situation i Israel, fordi vi ved, at israelerne løbende krænker palæstinenseres rettigheder”.

Rådgivere fra efterretningstjenesten

Microsoft har haft et amerikansk advokatfirma ansat til at undersøge anklagerne mod AnyVision. Ifølge deres efterforskning er det korrekt, at AnyVisions teknologi anvendes på palæstinensere i checkpoints, men advokatfirmaet siger, at det ikke har fundet beviser for det masseovervågningsprogram på Vestbredden, som NBC News blandt andet anklager AnyVision for at være en del af.

Af AnyVisions hjemmeside fremgår det, at Tamir Pardo, den tidligere direktør for den israelske efterretningstjeneste Mossad, er medlem af virksomhedens rådgivende udvalg. AnyVisions direktør, Amir Kain, er tidligere formand for det israelske forsvars sikkerhedsafdeling.

Fortsætter egen ansigtsgenkendelse

Skønt Microsoft med den nye politik stopper med at investere i andre firmaers ansigtsgenkendelse, vil software-giganten fortsætte med at udvikle teknologien på dets egne tjenester.

Både tech-giganter som Facebook og en række mindre selskaber har på det seneste været anklaget for misbrug af data fra ansigtsgenkendelse. Firmaet Clearview AI har blandt andet været voldsomt kritiseret, efter det amerikanske medie BuzzFeed afslørede, at milliarder af firmaets indsamlede billeder fra sociale medier nu anvendes af både private virksomheder og myndigheder.

Microsoft har imidlertid lovet, at det ikke vil sælge dets egen software til overvågningsformål. Ifølge det amerikanske teknologi-site The Verge har selskabets øverste juridiske rådgiver flere gange nægtet myndigheder adgang til dets teknologi af frygt for, at det ville føre til overtrædelser af menneskerettighederne.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.