19. april 2021

Rejseselskaber giver et falsk billede af Israels besættelse

Rapporten “Tainted Tourism” har gennemgået 100 rejseselskaber og konkluderer, at ikke ét eneste rejseselskab markedsfører rejser til israelske bosættelser på Vestbredden og i Golanhøjderne korrekt. TUI Group, tidligere Star Tours, er blandt de kritiserede

Turister på trapperne op til Klippemoskeen i Østjerusalem. Foto: Haley Black/Pexels

Nyd en bjergtagende solnedgang, besøg jordens laveste punkt eller gå i Jesus fodspor. Det er alt sammen noget, du kan opleve, hvis du rejser med danske TUI Group til Israel. Problemet er bare, at mange af de seværdigheder og oplevelser, rejsebureauet tilbyder som en del af deres Israel-rejse, slet ikke ligger i Israel. 

Faktisk befinder de sig på den palæstinensiske vestbred og i de syriske Golanhøjder, der begge er ulovligt besat område ifølge FN.

Eksperter mener, at det skaber et falsk billede af, hvor Israels faktiske grænser går og er med til at cementere en ulovlig besættelse. 

Turen går til besat land 

TUI Group, der kalder sig selv verdens største rejseselskab, tilbyder deres 20 millioner årlige kunder alt fra flyrejser i egne fly, hotelophold på egne hoteller og færdige pakkerejser. 

TUI Norden har 1.600 ansatte, og står for 20 procent af det nordiske rejsemarked. 

På TUI Groups danske hjemmeside kan man blandt andet booke en tur (dokumentation) til Golanhøjderne. På turen kan man “vandre i det smukke Banias Naturreservat” og nyde udsigten fra Mount Bental. Begge seværdigheder ligger i de israelsk annekterede Golanhøjder, men på Tui.dk står der intet om Israels ulovlige annektering af det syriske område. 

Martin Beck, professor i Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, finder det problematisk, at rejseselskaber som TUI markedsfører seværdigheder i besatte områder, som om de lå i  Israel.

“Ud over, at det er faktuelt forkert, er det i den grad med til at legitimere den israelske besættelse”, siger han. 

Israel og de besatte områder

Under Seksdageskrigen i 1967 besatte Israel de palæstinensiske områder Østjerusalem, Vestbredden, og Gaza samt de syriske Golan-højder.

Forkert hovedstad

På rejsebureauets danske hjemmeside (dokumentation) står der også, at Jerusalem er Israels hovedstad. 

Men ifølge internationale konventioner er Jerusalem under internationalt formynderskab, og kan således ikke være hovedstad for hverken Israel eller Palæstina. 

Israels internationalt anerkendte hovedstad er derimod Tel Aviv, som ligger i selve Israel.

Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns Universitet mener, at det kan være direkte skadeligt for en fremtidig fredsløsning mellem Israel og palæstinenserne, at Jerusalem fremstilles som Israels hovedstad.

“Det er ikke ligegyldigt, om man betegner et turistmål som liggende i “Israel” eller “Palæstina”, særligt ikke i en konflikt, hvor det territoriale tilhørsforhold er omdrejningspunktet”, siger han. 

Og faktisk er der mange af områdets kulturelle og historiske seværdigheder, som ligger i Palæstina. F.eks. Jesus’ fødeby Betlehem og Det døde Hav.

“Israel ville have langt færre turister, hvis de ikke havde adgang til Betlehem, Østjerusalem og den besatte del af Dødehavskysten. Det er ressourcer, der tilhører palæstinenserne, men bliver taget af israelerne”, siger Martin Beck.

Hvad siger Tainted Tourism?

  • Rapporten Tainted Tourism er udgivet af den hollandske ngo SOMO i samarbejde med det europæiske advokatnetværk GLAN, der er specialiseret i folkeret

  • De to organisationer har gennemgået 100 rejseselskabers markedsføring i forbindelse med rejser til Israel og de besatte områder

  • Rapporten viser, at 40 procent af rejserne inkluderer ture til de besatte områder, uden at det deklareres over for kunderne

  • De to organisationer har ikke fundet ét eneste tilfælde, hvor et af de 100 gennemgåede firmaer har informeret korrekt i forbindelse med besøg i en ulovlig israelsk bosættelse

  • I 2019 havde Israel 4,55 millioner turister – størstedelen af dem besøgte turistattraktioner uden for Israels internationalt anerkendte grænser

  • 70 procent af turisterne besøger Grædemuren, der ligger i det besatte Østjerusalem 

  • Ifølge rapporten er 98 procent af de palæstinensiske områders potentiale for turisme er uudnyttet

  • Rapporten anslår, at palæstinenserne mister op mod to milliarder dollars om året i turistindtægter

  • De fleste pakkerejser anvender lokale, israelske firmaer som arrangører – også når de rejser til Golanhøjderne eller de palæstinensiske områder. Her besøger turisterne kulturelle, religiøse og historiske seværdigheder, som er administreret af israelske myndigheder og derfor ikke giver nogen indtægt til de lokale syrere eller palæstinenserne 

  • Rapporten konkluderer, at rejseselskaberne indirekte bidrager til, at den palæstinensiske turismeindustri og økonomi forbliver underudviklet
https://www.somo.nl/

Indtægter falder i israelske hænder

TUI er langt fra det eneste rejsebureau, som misinformerer deres kunder i forbindelse med rejser til Israel. Det fremgår af en omfattende rapport, Tainted Tourism, som for nylig blev udgivet af den hollandske ngo SOMO, der ligesom Danwatch undersøger multinationale selskabers overholdelse af blandt andet menneskerettighederne. 

Rapporten gennemgår i alt 100 europæiske og nordamerikanske rejseselskabers rejser til Israel, og i 40 procent af tilfældene viser det sig, at rejseselskaberne ikke gør opmærksom på, at de seværdigheder, de tilbyder, ligger på besat område og ikke i Israel.

Rapporten kritiserer ikke blot rejseselskaberne for at understøtte de ulovlige bosættelser økonomisk. De mener også, at den måde, turistbranchen driver virksomhed på, gør, at palæstinenserne hvert år går glip af store indtægter. 

På baggrund af dokumenter fra Verdensbanken, vurderer rapporten, at de palæstinensiske områder kun udnytter 1,66 procent af sit potentiale for international turisme og hvert år mister mere end 2 milliarder kroner i indtægt. Samtidig kommer en stor del af Israels turismeindtægter fra turistattraktioner i Palæstina. 

Årsagerne er blandt andet restriktioner på palæstinensernes bevægelsesfrihed, der gør det svært for palæstinensiske turistguides at hente deres turister i Ben Gurion-lufthavnen og rejse rundt internt i de besatte områder. Israelske, offentlige investeringer i eksempelvis infrastruktur, som palæstinenserne ikke kan benytte, er med til at gøre israelsk turisme mere attraktivt.  

Udover at Israel afholder palæstinenserne fra at udvikle en turistindustri, er rejseselskaberne også med til at mindske den økonomiske gevinst, når turister tager på pakkerejser til eksempelvis Betlehem. 

“Turoperatørerne organiserer dagsture, hvor de ikke overnatter i Palæstina eller spiser på lokale restauranter, og derfor ender den økonomiske fordel ved turismen med at gå til Israel fremfor til palæstinenserne”, siger Martin Beck.

TUI kalder det en fejl

Danwatch har spurgt TUI Danmark, hvorfor rejsebureauet ikke oplyser deres kunder om, at en del af deres turistmål befinder sig uden for Israels internationalt anerkendte territorium, og hvorfor de skriver på deres hjemmeside, at Jerusalem er Israels hovedstad. 

Mikkel Hansen, pressechef for TUI Danmark, skriver i en mail til Danwatch, at 

“Vi har ingen interesse i at være politiske og forsøger ikke at være det i noget af vores kommunikation. Skulle der være beskrivelser i noget af vores indhold, som er faktuelt forkerte, vil vi naturligvis ændre det”, skriver han.

Ved redaktionens slutning fremstår Golan imidlertid fortsat som israelsk område og Jerusalem som landets hovedstad.

Danwatch har også spurgt TUI Danmark, hvordan de forholder sig til eksperternes kritik af, at de er med til at normalisere den israelske besættelse, men det har pressechefen ikke ønsket at svare på.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right