Der var gået fire måneder efter drabet, da en gruppe efterforskere sammen med et hold undersøgende journalister stimlede sammen om en bippende metaldetektor et sted i Javari-dalen i Amazonas-regnskoven, og med en kniv skrabede visne blade af Dom Phillips pressekort og ødelagte briller.
Sammen med sin ven og guide, brasilianske Bruno Pereira, der var ekspert i oprindelige folks rettigheder, og ligesom Dom Phillips havde viet sit virke til regnskovens overlevelse, var de to rejst ind i Amazonas for at undersøge årsagerne bag afskovningen af den brasilianske regnskov.
Dom Phillips, der blandt andet skrev for The Guardian og The Washington Post, var i gang med research til en bog om hvad der skal til for at redde Amazonas.
I Javari-dalen talte Dom Phillips og Bruno Pereira med illegale fiskere, for at undersøge, hvordan organiseret kriminalitet gør det stadig vanskeligere at stoppe afskovningen af Amazonas. Det blev noget af det sidste de gjorde. 10 dage efter, at de to mænd forsvandt den 5. juni 2022, indrømmede et mistænkt medlem af et netværk af illegale fiskere, at han havde dræbt dem.
Danwatch anbefaler: Undersøgende journalistik til din sommer
Danwatch anbefaler denne sommer noget af det bedste undersøgende journalistik, vi har læst, set eller hørt, fra nogle af de sejeste medier og journalister rundt omkring i verden.
Drabet kunne have sat en stopper for Dom Phillips og Bruno Pereiras projekt, hvis det ikke var for et netværk at journalister, der under navnet Forbidden Stories har sat sig for at færdiggøre journalistiske undersøgelser, når journalisterne bag bliver dræbt eller truet til tavshed.
“Det eneste, de ønsker at opnå, når de dræber en journalist, er at stoppe deres histore”, har en af med-stifterne af netværket, den filippinske journalist og vinder af Nobels fredspris Maria Resa, sagt.
Nu har 16 medier fra 10 forkellige lande så udgivet resultatet af deres fælles bestræbelse på at færdiggøre Dom Phillips og Bruno Pereiras projekt.
Journalisterne har flere gange besøgt Javaridalen og dokumenterer, hvordan organiseret kriminalitet, miljøskadelige guldminer, kødindustrien og ikke mindst illegalt fiskeri presser regnskoven, og de oprindelige folk der lever i den.
Historierne har også tråde til både Europa og Danmark.
De sidste seks år er 800 millioner træer blevet fældet omkring slagterier i Amazonas, der eksporterer oksekød til Europa, og også Danmark, viser en af de undersøgelser, som journalisterne i Forbidden Stories har udført, til ære for Dom Phillips og Bruno Pereiras.