30. juni 2023
Danwatch anbefaler

Truslerne mod Amazonas

Minedrift og afskovning hugger sig hele tiden dybere ind i Amazonas og efterlader regnskovens mennesker og dyr hjemløse tilbage. Prisvindende fotoserie portrætterer de sociale, politiske og miljømæssige konsekvenser, som Bolsonaros præsidentskab har ført med sig


Danwatch anbefaler: Undersøgende journalistik til din sommer

Danwatch anbefaler denne sommer noget af det bedste undersøgende journalistik, vi har læst, set eller hørt fra nogle af de sejeste medier og journalister rundt omkring i verden.

Et lig ligger på jorden. Skjorten er knappet op, og på maven er der hæftet pengesedler i huden. 

Afbrændte og fældede træer er spredt ud over landskabet. Der er ingen dyr, ingen mennesker, intet liv. 

En lille dreng står nøgen og med en bue i hånden. Ved siden af ham er en kvinde, sikkert hans mor, med en baby i favnen. Begge kigger på en lastbil tumle forbi. 

Den brasilianske fotograf Lalo de Almeida har i en årrække portrætteret konsekvenserne af menneskers rovdrift på verdens største regnskov, Amazonas.

Det er der kommet den bjergtagende fotoserie “Amazonian Dystopia” ud af, der både viser de menneskeliv og naturområder, som ofres i jagten på profit, men også dem, der plyndrer, graver og hugger.

Bolsonaros politik

2019 blev et skelsættende år for Amazonas, der er hjemsted for mere end ti procent af verdens samlede biodiversitet. 

Med valget af den kontroversielle præsident Jair Bolsonaro blev den tidligere lovgivning, der beskyttede Amazonas mod rovdrift, udhulet, og taberen blev den frodige regnskov, der er helt essentiel for vores planet, klima og miljø. 

For Bolsonaro skulle Amazonas ikke længere beskyttes, men udnyttes til minedrift, afskovning, infrastrukturprojekter og landbrug. 

En politik, der ifølge forskningsinstituttet Imazon har betydet, at ødelæggelsen af Amazonas har udviklet sig i det hurtigste tempo siden 2019. 

Og som har ført til store – og i flere tilfælde – fatale konsekvenser for ikke mindst de 350 forskellige etniske grupperinger, der lever og ånder i takt med regnskoven.

De levede og tabte liv 

At Amazonas lider, hører vi jævnligt. Ofte i forbindelse med en nyhed om, at afskovningen eller afbrændingen i Amazonas igen har slået rekord. 

Men ét er at læse det, noget andet er at se det: Når de indfødte blot beskuer, hvordan deres livsgrundlag forsvinder; når de tager kampen op; når de flytter, fordi de har fået nok; og når de mister livet. 

Lalo de Almeidas kamera fanger det hele; Hugningen, overgivelsen, frustrationen, de levede liv, den døde natur, de døde kroppe. 

“Amazonian Dystopia” vandt sidste år den prestigefyldte World Press Photos pris i kategorien Long-term Project Award.  

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right