6. juli 2017

Dansk tøjfirma overvejer aftale om bedre sikkerhed efter dødsulykke

Imens årsagen til en eksploderet trykkedel og 13 dødsfald undersøges, melder det danske brand på fabrikken, at de "overvejer" at melde sig ind i en fælles aftale om større sikkerhed på fabrikker.


Onsdag skrev Danwatch, at en trykkedel på den tøjfabrik, hvor det danske tøjfirma Rexholm har fået produceret tøj i 15 år, eksploderede i Bangladeshs hovedstad Dhaka og dræbte omtrent 13 mennesker mandag.

Rexholm melder nu, at de forventer at gøre mere for arbejdernes sikkerhed.

Tøjindustrien og fagforeninger i Bangladesh har siden 2013 indgået en koalition, og forsøgt at stramme op på sikkerheden. Det skete på baggrund af den værste ulykke i tøjindustrien nogensinde, hvor omtrent 1.100 mennesker døde, da en tøjfabrik braste sammen på Rana Plaza i Bangladesh.

[INSERT_ELEMENTOR id=”9015″]

Aftalen Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh der blev indgået mellem mange store tøjfirmaer og fagforeningerne har skabt mere åbenhed om fabrikkerne og forpligtet virksomhederne til erstatning til ofre og efterladte. Men Rexholm valgte ikke at skrive under på aftalen. Indtil nu øjensynligt.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

“Vores vinkel er, at Accorden gør et godt og relevant stykke arbejde – men vi kom ikke med fra starten og valgte at koncentrere os om andre tiltag – herunder BSCI og EU Blomsten.  Afslutningsvis vil jeg dog sige at med den effekt Accorden har og med det seneste nyhedsbrev om en ny 3 årig aftale mod 2020 – så vil jeg forvente vi er med fra 2018,” skriver Rexholms managing director Thomas Husted i en mail til Danwatch.

Organisationen Workers Rights Consortium, der monitorerer tøjfabrikker, som producerer tøj til amerikanske og canadiske universiteter, kritiserer Rexholm for kun at være med på sidelinjen.

“Jeg synes, det er under al kritik, at Rexholm nu fire år efter Rana Plaza endnu ikke har meldt sig ind i Bangladesh Accord, selvom de jo for to år siden tydeligt gjorde folk opmærksomme på værdien af Accord. Ikke at melde sig ind svarer jo til at snylte på de andre mærker,” siger Bent Gerht, program koordinator hos Workers Rights Consortium.

Fabrikken Multifabs, hvor eksplosionen skete, har andre internationale kunder, som er med i aftalen, og derfor var fabrikken også inspiceret – og godkendt – af auditører fra BSCI i maj 2016.

Trykkedler ikke med i inspektionsrapport

Danwatch har læst inspektionsrapporten fra maj 2016 og vist den til ekspert i arbejdsmiljø, overlæge på Bispebjerg Hospital Jane Frølund Thomsen. Hun siger, at rapporten overordnet set “vældig positiv” og at “hvis der ikke er problemer med auditørerne så fremtræder forholdene generelt gode.”

Men trykkedlerne, som forårsagede eksplosionen, stod ikke nævnt nogen steder i rapporten, og det er ifølge Jane Frølund Thomsen en mangel.

“Hvis man skal tale om mangler, så er det, at man ikke har auditeret på trykkedler, som er en kendt årsag til ulykker. Af samme grund har vi i Danmark en arbejdstilsyns bekendtgørelse om trykkedler og andet udstyr der opererer under tryk, hvor der er regler for opstilling og periodisk kontrol med mere”, oplyser hun.

Ifølge BSCI ligger ansvaret for trykkedlerne imidlertid hos de Bangladiske myndigheder og ikke hos inspektørerne fra koalitionen, hvilket kan være årsagen til, at de ikke indgår i rapporten.

Ifølge myndighederne er trykkedlerne på Multifabs fabrikken blevet inspiceret for et år siden, oplyser BSCI. Der var planlagt en ny inspektion af kedlerne i næste måned. Der er dog ingen meldinger om, hvad konklusionerne var om kedlens tilstand.

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right