Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Danske forretningsmænd bag “suspekt” grønt milliardprojekt i Surinam

Et danskejet firma har indgået en milliardaftale med det lille sydamerikanske land Surinam om at bygge et grønt hydrogenkraftværk. Men folkene bag firmaet har ingen dokumenteret erfaring med grøn energi, og deres samarbejdspartnere har aldrig hørt om dem.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Umiddelbart lyder det som en glædelig nyhed: Den danske virksomhed HPSG (Hybrid Power System Group) vil investere 7,7 milliarder kroner i at bygge et kraftværk, som vil revolutionere den grønne omstilling i det Sydamerikanske land, Surinam.  

Hydrogenkraftværket på 100 megawatt vil generere strøm fra vind- og solenergi og lagre den overskydende energi som hydrogen (brint), der kan holde energiforsyningen intakt, når der er vindstille eller mørkt. Hertil vil man eksportere brint, ilt og levere millioner af liter rent drikkevand til Surinams befolkning. 

Det banebrydende kraftværk vil allerede stå færdigt i 2023, og det kommer til at skabe 600 direkte – samt 2.000 afledte – arbejdspladser i et land med under 600.000 indbyggere. Og det er HPSG selv, der vil finansiere opførelsen af kraftværket gennem lån fra “globalt ledende låneinstitutter”, mens Surinam kun har skrevet under på, at de vil købe energi fra kraftværket.

Men Danwatch kan sammen med Ekstra Bladet afsløre, at der bag de grønne løfter er noget galt. HPSG’s påståede samarbejdspartnere kender dem ikke, og folkene bag selskabet har ikke nogen erfaring inden for vedvarende energi. Til gengæld har de en lang række konkurser og kuriøse sager med i bagagen.

Eksperter i økonomisk kriminalitet siger, at det hele “ser meget suspekt ud”, og de tvivler på, at HPSG er “en legitim forretning”. Men i interviews med Danwatch og Ekstra Bladet fastholder folkene bag HPSG, at alt foregår efter bogen.

Kuriøse bagmænd 

HPSG påstår, at selskabet “bestyres af en dansk ledelse med specialister i alle felter inden for grøn energi”. Men bag virksomheden står et persongalleri af danske forretningsfolk, som ikke har dokumenteret erfaring med at bygge grønne kraftværker.

Jesper Nielsen, HPSG’s grundlægger, er ifølge egne ord uddannet skibsbygger, men har de seneste 11 år været ejer eller direktør i 14 konkursramte og tvangsopløste selskaber, de fleste inden for bygge- og ejendomsbranchen. 

HPSG’s direktør Benny Falk siger selv, at han er arkitekt. Han er også uddannet murer og har deltaget i realityprogrammet Robinson-ekspeditionen i 2001. Gennem 00erne var han med i en række bygge- og ejendomsselskaber, der endte med at gå konkurs. Han er også blevet idømt en bøde på 86.000 kroner for at have rejst ind i Danmark med 12 uslebne rådiamanter fra Uganda til en anslået værdi af 345.000 kroner, viser en aktindsigt. 

Vicedirektør Michael Lumby siger, at den manglende erfaring ikke er noget problem: 

“Den fordel vi har, er at vi er gode til at omstillle os. Jeg vil sige, at det er sværere at bygge en medicinfabrik end det er at bygge en energipark,” siger han med henvisning til sin erfaring inden for medicinsk cannabis.  

Opdigtede samarbejdspartnere

HPSG nævner på sin hjemmeside ni danske og internationale virksomheder, som er selskabets samarbejdspartnere og som skal hjælpe med at realisere det grønne kraftværk, men virksomhederne afviser, at de arbejder sammen med HPSG.

Ifølge HPSG har de ”udviklet en innovativ hybrid energiløsning over seks år med ledende globale teknologiske partnere som ABB, DEIF og Deutz”. 

Men ingen af virksomhederne, vi har talt med, kender noget til HPSG:

“Vi har undersøgt sagen internt, og vi har intet at gøre med et danskejet selskab, der hedder HPSG. De misbruger vores navn og vi kontakter dem for at bede dem om at fjerne vores navn fra hjemmesiden”, fortæller Christian Ludwig, kommunikationschef i Deutz AG.  

Lignende meldinger får vi fra de danske virksomheder DEIF og Transform Rootzone, schweiziske ABB og kinesiske Mingyang Wind Power, der også nævnes af HPSG som vigtige samarbejdspartnere.  

Et amerikansk og to kinesiske selskaber, som HPSG ligeledes påstår er deres samarbejdspartnere på Surinam-projektet, er ikke vendt tilbage på Danwatch og Ekstra Bladets henvendelser.  

Et virvar af selskaber

HPSG’s direktør Benny Falk kalder HPSG for “et dansk knowhow-center, som har udviklet dette system (kraftværket, red.) de sidste syv år”. Men selve virksomhedens ejerskab er et kryptisk virvar af selskaber.

Ifølge Jakob Dedenroth Bernhoft, der er partner i firmaet Fraud React, ser HPSG-projektet underligt ud. 

“Det er lidt mærkeligt, hvis de kan lave et projekt på over en milliard dollars i forhold til et område, som de tilsyneladende slet ikke har beskæftiget sig med før”, siger han.  

“Samtidig er der referencerne til samarbejdspartnere, der ikke passer, så det hele ser meget mærkeligt ud”, tilføjer Jakob Dedenroth Bernhoft.

En lignende melding kommer fra Tom Kirchmaier, professor og forsker ved CBS og London School of Economics med speciale i økonomisk kriminalitet

“Det ser meget suspekt ud. Sandsynligheden for, at det er en legitim forretning, vil jeg vurdere som meget lav”, siger Tom Kirchmaier

Afviser problemer

HPSG’s direktør Benny Falk afviser, at der er noget galt med projektet i Surinam, virksomhedens konstruktion eller det faktum, at virksomhedens påståede samarbejdspartnere ikke kender til HPSG. 

“Jeg kan kun sige, at vi har en aftale og hvad de svarer, det kan jeg jo ikke stå på mål for”, svarer Benny Falk og forklarer, at selskaberne ikke kan fortælle om deres samarbejdsaftaler, fordi der er tale om fortrolige aftaler (non-disclosure agreements). 

Benny Falk lovede under interviewet at sende dokumentation for samarbejdsaftalerne, men efter knap to uger har Danwatch stadig ikke modtaget noget. 

Efter vores samtaler med HPSG-folkene tager vi kontakt til de påståede samarbejdspartnere igen for at forelægge HPSG’s svar om, at de ikke må fortælle om partnerskabet med HPSG på grund af fortrolige aftaler. 

Ved deadline for denne artikels udgivelse, er DEIF, Deutz, Rootzone og ABB vendt tilbage på vores henvendelser. De afviser alle, at der foreligger fortrolige aftaler og bekræfter igen, at der ikke er noget samarbejde mellem dem og HPSG.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.