Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Efter afsløringerne om grønt kraftværk: “Hele Surinam undrer sig”

Surinams regering vil sætte en undersøgelse i gang af det danskejede selskab HPSG, som har lovet at bygge et revolutionerende grønt kraftværk i det lille sydamerikanske land. Det sker efter Danwatchs og Ekstra Bladets afsløringer af, at HPSG har løjet om deres samarbejdspartnere.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Da aftalen mellem Surinam og det danskejede selskab Hybrid Power System Group (HPSG) om at bygge er revolutionerende grønt kraftværk blev annonceret i marts 2021, var det en glad surinamesisk præsident, der stillede sig frem og sagde tillykke til hele sit folk. 

Men nu har tonen ændret sig. 

Det sker efter Danwatch og Ekstra Bladets afsløring af, at de kontroversielle danske forretningsmænd bag HPSG ikke har nogen erfaring med grøn energi, at de har løjet om deres samarbejdspartnere og at der bag HPSG gemmer sig kryptiske selskabskonstruktioner, der ifølge eksperter i økonomisk kriminalitet får røde alarmlamper til at blinke. 

“Regeringen har læst den publicerede artikel og tager indholdet til efterretning. Noget af det giver grund til bekymring”, skriver udenrigsministeren Albert Ramdin i en mail til Danwatch og Ekstra Bladet.

Ifølge udenrigsministeren er det for tidligt at sige, om man vil opgive aftalen med HPSG, men at der skal laves en undersøgelse af sagen.

“Beslutningen vil blive baseret på udfaldet af undersøgelsen”, oplyser Albert Ramdin. 

Imens er afsløringerne om HPSG gået viralt i Surinam. Landets største avis De Ware Tijd har oversat og publiceret en udgave af Danwatchs historie på hollandsk.  

De Ware Tijds politiske klummeskribent, Gerold Rozenblad, siger, at folk i Surinam er overrasket over afsløringerne, selvom der længe har hersket skepsis i landet omkring folkene bag HPSG. 

Imens presser oppositionslederen Rabindre Parmessar fra National Democratic Party (NDP) på for at få regeringen til at offentliggøre, hvilken due diligence (rettidig omhu og research, red.) der er foretaget, inden man underskrev aftalerne med HPSG. 

Aftalen indebærer, at den danskejede virksomhed investerer 7,7 milliarder kroner i at bygge et hydrogenkraftværk på 100MW i Surinam. Pengene skal komme fra internationale investorer. 

Ingen risiko for Surinam 

Surinams udenrigsminister aflyste vores aftale om at stille op til interview, men har i stedet sendt et skriftligt svar på vores spørgsmål. 

Vi har blandt andet spurgt om, hvor langt HPSG er i processen med at sikre sig internationale investeringer til at bygge kraftværket.

“Vi er ikke informeret om dette og vi har ingen information til at kunne svare positivt eller negativt”, skriver udenrigsministeren. 

HPSG har tidligere fortalt Danwatch og Ekstra Bladet, at der ligger to konkrete tilbud fra investeringsfonde, men de vil ikke svare på hvilke. Der er også “flere potente investeringsfonde, der har vist interesse”, har HPSG’s direktør Benny Falk tidligere sagt. 

Udenrigsministeren Albert Ramdin understreger, at aftalen ikke indebærer nogen risiko for Surinam, hvis HPSG ikke kan levere kraftværket. 

“Aftalen, som regeringen har indgået, sætter ingen finansiel eller anden forpligtelse for regeringen”, skriver udenrigsministeren Albert Ramdin i sit svar. 

Manglende due diligence  

Ifølge oppositionsleder Rabindre Parmessar fra National Democratic Party (NDP) vækker aftalen med det danskejede selskab udbredt undren i Surinam.

“Vi ser lige nu i hele landet, at folk undrer sig over, hvordan regeringen kunne have indgået så dårlig en aftale”, siger oppositionslederen til Danwatch og Ekstra Bladet.    

Aftalerne mellem HPSG og regeringen har været hemmeligholdt for parlamentet frem til oktober, hvor regering valgte at give alle parlamentsmedlemmer indsigt i aftalerne efter pres fra oppositionen. Men det er ikke nok, mener Rabindre Parmessar. 

“Jeg spørger konstant regeringen: Giv mig jeres due diligence rapporter. Hvem er disse mennesker fra HPSG? Regeringen har aldrig givet de informationer til parlamentet”, siger han.   

Due diligence betyder “rettidigt omhu” og er den undersøgelsesproces stater eller virksomheder foretager, inden de indgår aftaler. 

Ifølge udenrigsministeren har Surinam lavet et baggrundstjek på folkene bag HPSG, men der var ingen grund til bekymring. 

“De involverede personers baggrund er blevet screenet. Ingen problemstillinger blev identificeret,” forsikrer udenrigsministeren Albert Ramdin. 

Danwatch og Ekstra Bladet spurgte også, om vi kunne få udleveret en kopi af due diligence rapporten, men det har udenrigsministeren ikke svaret på.

Et fatamorgana

Politisk kommentator på Surinams største avis De Ware Tijd, Gerold Rozenblad, fortæller, at nyheden om HPSG’s grønne kraftværk til 7.7 milliarder kroner “ramte landet som en meteor” tilbage i marts. 

“Det var en stor præsentation af noget nyt og revolutionerende. Så folk var overraskede over, at noget så nyt og stort ville blive realiseret i lille Surinam. Men efter nogle dage begyndte de fleste folk at tvivle på planen og anse det for at være et fatamorgana”, siger Gerold Rozenblad.  

“Repræsentanterne fra HPSG kunne ikke vise en track record inden for det her felt (grøn energi), men alligevel ville de lave så stor en investering”, siger Gerold Rozenblad. 

Ifølge Gerold Rozenblad ville den nye regering under den 62-årige præsident Chan Santokhi, som kom til magten i juli 2020, gerne vise befolkningen, at de kunne tiltrække udenlandske investeringer til Surinam. 

Derfor er det ubelejligt for regeringen i det lille sydamerikanske land, at den første direkte udenlandske investering de har fået til landet, kan vise sig at være et luftkastel. 

“Jeg tror regeringen skammer sig over at skulle anerkende, at de er blevet snydt”, siger Gerold Rozenblad.

Imens lover udenrigsministeren Albert Ramdin, at man vil forsøge at komme til bunds i sagen om HPSG.

“Der vil være opfølgende kommunikation med HPSG, og regeringen i Surinam vil helt sikkert gøre alt, der skal til for at få mere information om sagen”, skriver udenrigsministeren.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.