HPSG-skandalen fortsætter: Politikere i Surinam kræver rigsretssag mod ministre

Surinams største oppositionsparti kræver tre af landets ministre retsforfulgt for at have brudt loven, da de indgik en milliardkontrakt med det danskejede firma HPSG. Surinams udenrigsminister erkender i et interview med Danwatch, at loven ikke er blevet overholdt.

Surinams udenrigsminister Albert Ramdin erkender overfor Danwatch, at der er begået fejl i processen, men siger, at der ikke har været korruption involveret i HPSG-aftalen. Foto: Kris Kromoreso, Danwatch

Aftalen med det danskejede selskab Hybrid Power System Group skulle have været det første skridt for Surinam mod at blive en grøn supermagt i Sydamerika. Men efter Danwatch og Ekstra Bladets afsløringer i november sidste år om, at HPSG blandt andet har løjet om sine samarbejdspartnere og ingen erfaring har med grøn energi, er sagen blevet en stor politisk skandale for landets regering. 

Og nu tager HPSG-skandalen altså endnu en uventet drejning. 

Surinams største oppositionsparti National Democratic Party (NDP) offentliggjorde onsdag en begæring til landets Rigsadvokat om at igangsætte en straffesag mod de tre ministre, der har underskrevet milliardaftalen med HPSG. Ministrene anklages for at have brudt landets elektricitetslov og antikorruptionslov. 

I et nyligt interview med Danwatch i Surinams hovedstad Paramaribo, erkendte landets udenrigsminister Albert Ramdin, at loven ikke er blevet overholdt, men han afviser, at der er tale om korruption.   

“Der har ikke været nogen korruption i denne proces, og vi har været helt transparente og åbne om formålet med det her foretagende. Der har ikke været nogen kriminel aktivitet“, siger Albert Ramdin til Danwatch.

‘Skadelig for vores økonomi’

Ifølge begæringen til Surinams offentlige anklagemyndighed er el-aftalen “ufordelagtig i enhver henseende, byrdefuld og skadelig for vores økonomi”. 

Surinam har ifølge aftalen forpligtet sig til at købe elektricitet fra HPSG for omkring 15,8 milliarder kroner over en periode på 25 år. 

Men oppositionen mener ikke, at Surinam overhovedet har brug for den mængde energi, som staten skal aftage fra HPSG’s grønne hydrogenkraftværk, der efter planen skal stå færdigt næste år.

Aftalen er derfor, ifølge oppositionspartiet NDP, i strid med landets antikorruptionslov, der foreskriver, at politikere og embedsmænd ikke må indgå aftaler, der intentionelt påfører staten en finansiel ulempe eller stipulerer finansielt ugunstige forhold.  

Og så mener NDP, at kontrakten – som blev underskrevet af udenrigsministeren, finansministeren og ministeren for naturressourcer – var en overtrædelse af Surinams elektricitetslov, der kræver, at energiaftaler skal opnås gennem offentligt udbud, hvor flere selskaber altså har mulighed for at byde på kontrakten. 

Men HPSG vandt milliardkontrakten uden et offentligt udbud. 

Ifølge en af Surinams mest fremtrædende politikere i debatten om korruption, er mistanken om korruption i HPSG-aftalen udbredt i befolkningen og blandt politikere, men bevisbyrden kan blive svær at løfte i en retssal.   

“Det kan blive meget svært at bevise denne påstand. Den stærkeste anklage er tilsidesættelsen af elektricitetsloven, hvor man blandt andet har set bort fra kravet om offentligt udbud”, siger Angelic Castilho, politisk leder for antikorruptionspartiet DA91, til Danwatch. 

‘Ingen korruption eller kriminalitet’

Danwatch besøgte Surinam i december, hvor vi interviewede landets udenrigsminister Albert Ramdin på hans kontor i hovedstaden Paramaribo. Han afviste, at der har været korruption i processen, men erkendte, at loven ikke er blevet overholdt. 

“Vi er glade for jeres undersøgelse, fordi den har givet os mange informationer, og den peger på nogle utilstrækkeligheder”, sagde udenrigsminister Albert Ramdin til Danwatch. 

“Men jeg vil gerne gøre det klart, at der ikke har været kriminalitet eller korruption involveret i denne sag. Absolut ikke”. 

Udenrigsministeren erkender, at el-aftalen ikke blev sat i offentligt udbud, men han siger, at ansvaret ligger hos Surinams statslige elselskab. 

“Nej, der var intet offentligt udbud, fordi al energi aftages af elselskabet”. 

– Men det er jo ulovligt ifølge surinamesisk lov?

“Ja. Altså loven er elektricitetsloven. Og jeg tror, at elektricitetsmyndighederne er udkommet med en udtalelse om det”. 

– Men ifølge surinamesisk lov skal der afholdes et offentligt udbud, og det blev ikke gjort? 

“Jeg er nødt til at se nærmere på det. Jeg ved, at det er et problem, der har fundet sted. Det er ikke blevet opfanget af eksperterne, ellers ville de ikke have rådgivet på den måde”. 

Det er stadig uvist om Surinams rigsadvokat, Garcia Paragsingh, vil rejse en sag mod ministrene. Den offentlige anklagemyndighed er ikke vendt tilbage på Danwatchs anmodning om en kommentar.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right