3. dec '21Byggeri og infrastruktur

Fortrolige mails bekræfter samarbejde mellem dansk fuskfirma og advokatselskab

Advokatselskabet DLA Piper sætter en intern undersøgelse i gang efter fortrolige mails bekræfter, at advokatselskabet har samarbejdet med det kontroversielle dansk-ejede selskab HPSG, som har indgået en milliardaftale med Surinams regering.

Moede3

Det blev fejret med champagne og stort presseopbud i marts 2021, da det sydamerikanske land Surinam og det dansk-ejede selskab Hybrid Power System Group (HPSG) indgik en aftale om at bygge et revolutionerende grønt hydrogenkraftværk til 7,7 milliarder kroner. 

Men siden har den gode stemning udviklet sig til en reel politisk skandale i landet, efter at Danwatch og Ekstra Bladet afslørede, at de kontroversielle danske forretningsmænd bag HPSG ikke har nogen erfaring med grøn energi. Hertil har HPSG løjet om deres samarbejdspartnere, og bag HPSG gemmer sig kryptiske selskabskonstruktioner, der ifølge eksperter i økonomisk kriminalitet får røde alarmlamper til at blinke.

Afsløringerne fik efterfølgende Surinams regering til at igangsætte en undersøgelse af HPSG, oplyste landets udenrigsminister i forrige uge. 

Nu viser det sig, at advokatfirmaet DLA Piper og den danske topadvokat Per Buttenschøn tilsyneladende har assisteret HPSG med de hemmeligholdte aftaler, som selskabet indgik med Surinams regering i marts. 

Og det får nu advokatfirmaet til at iværksatte en intern undersøgelse på baggrund af Danwatch og Ekstra Bladets spørgsmål, oplyser DLA Pipers ledende partner i Danmark Martin Lavesen.   

DLA Piper var involveret 

Indtil den 10. november i år stod der på HPSG’s hjemmeside, at topadvokat og partner i DLA Piper Per Buttenschøn var administrationschef i HPSG, og at DLA Piper var en af virksomhedens vigtigste samarbejdspartnere, der stod for finansielle transaktioner. 

“Når vi har at gøre med et advokathus, der i den grad er nidkære for, at alt går efter bogen, så kan vi ikke gå og lave noget lusk, hvidvaske penge, dyrke narko eller noget. Det ville være ødelæggende for hele projektet”, sagde HPSG’s pressechef Niels Jørgen Langkilde. 

Men det passer ikke, siger Per Buttenschøn.

“DLA Piper har ikke på noget tidspunkt været HPSG’s faste advokat. Vores relation begrænser sig til, at vi på et tidligere tidspunkt har udarbejdet en standardkontrakt til HPSG”, skriver han til Danwatch og Ekstra Bladet.

Per Buttenschøn hævder også, at DLA Piper ikke har rådgivet HPSG i nogle lande.

“Mig bekendt har DLA Piper ikke rådgivet HPSG i nogen jurisdiktioner – og det vil heller ikke ske fremover”, skriver han.

Men Danwatch og Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af en række emails mellem Per Buttenschøn, HPSG og embedsmænd i Surinam, der sår tvivl ved den udlægning.  

Surinams udenrigsminister Albert Ramdin bekræfter også, at DLA Piper og Per Buttenschøn spillede en central rolle på HPSG’s side fra starten af forhandlingerne. 

Danwatch og Ekstra Bladets har efterfølgende sendt en række opfølgende spørgsmål om DLA Piper’s forhold til HPSG. Og det er altså disse spørgsmål, der har fået DLA Piper til at iværksætte en intern undersøgelse. 

“En vigtig partner”

Danwatch og Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at flere af de store danske og internationale virksomheder, som HPSG påstod at samarbejde med om at bygge et banebrydende kraftværk i Surinam, nægtede at have et samarbejde med det dansk-ejede selskab. 

Under et interview med HPSG’s direktør Benny Falk lagde han særlig vægt på deres påståede partnerskab med DLA Piper. 

“Vi har [en af] verdens største advokatvirksomheder som partner i det her. Det kan man være helt rolig omkring. Der foregår ikke noget lusk i krogene”, sagde HPSG’s direktør Benny Falk.  

– Hvad er det for et advokatfirma, som er med på sidelinjen?

“Det er DLA Piper”, svarede Benny Falk.

Sletning af spor 

Men den 9. november, aftenen inden publicering af Danwatch og Ekstra Bladets første afsløringer om HPSG, modtager vi en mail fra Niels Jørgen Langkilde.

“Jeg kan oplyse, at DLA Piper ikke længere er HPSG’s advokat”, skriver Niels Jørgen Langkilde. 

Næste morgen forsvandt DLA Piper og Per Buttenschøn pludselig fra hjemmesiden, mens resten af HPSG-ledelsen og de påståede partnervirksomheder blev stående. 

Et par timer senere forsvandt hele HPSG-ledelsen og alle påståede partnere fra hjemmesiden.

Se hvordan DLA Piper og Per Buttenschøn blev fjernet fra hjemmesiden ved at trække pilen i grafikkerne fra side til side. Historien fortsætter efter grafikken.

“Vi bliver misbrugt”

Vi ville gerne spørge Per Buttenschøn, hvordan han har samarbejdet med HPSG, men han har ikke ønsket at stille op til interview. I en mail svarer han på enkelte af vores spørgsmål. 

“Jeg har fra tid til anden talt om ”løst og fast” med en af personerne bag HPSG, som jeg kender via det jyske erhvervsliv”, skriver Per Buttenschøn. 

Vi kan også se, at Per Buttenschøn, der er specialiseret insolvensadvokat, har været bestyrelsesformand i to af HPSG-grundlægger Jesper Nielsens ejendomsselskaber, som senere gik konkurs. 

Danwatch og Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, at grundlæggeren af HPSG, Jesper Nielsen, som angiveligt har opfundet virksomhedens revolutionerende grønne kraftværk, står bag en lang række konkursramte og tvangsopløste ejendomsselskaber i Danmark. 

Jesper Nielsen har desuden mindst 12 konkurser og en række skandalesager bag sig i ejendomsbranchen i Norge. Jesper Nielsen blev i den norske by Moss kendt som cowboy investoren, og det kom frem, at “vanvittige summer” penge på mystisk vis forsvandt gennem hans norske selskaber, inden de gik konkurs.

Men selvom de altså har kendskab til hinanden via det jyske erhvervsliv, føler Per Buttenschøn og DLA Piper sig misbrugt, når advokatfirmaet angives som HPSG’s partnere. 

“Da DLA Piper i starten af november blev gjort opmærksom på, at vi på HPSG’s hjemmeside var anført som Trusted Partner med angivelse af vores logo, tog jeg straks kontakt til HPSG med krav om, at misbruget skulle ophøre. HPSG korrigerede med det samme”, skriver Buttenschøn. 

DLA Piper havde central rolle

Ifølge Per Buttenschøn har DLA Piper udelukkende udarbejdet en standardkontrakt til HPSG. 

“Vi har ikke udarbejdet købskontrakter af nogen art for HPSG, og vi har ikke bistået HPSG med rådgivning om finansielle transaktioner”, skriver han. 

Men DLA Piper har ifølge Surinams udenrigsminister Albert Ramdin haft en central rolle. 

“Det internationale advokatfirma DLA Piper var involveret fra starten af forhandlingerne (Hr. Per Buttenschøn). Deres involvering bidrog til en positiv modtagelse af HPSG’s investeringsforslag”, skriver Albert Ramdin til Danwatch og Ekstra Bladet. 

Vi er også kommet i besiddelse af mails mellem HPSG og embedsmænd i Surinam, hvor Per Buttenschøn både er afsender og cc i mailkorrespondancer.

“Jeg kan bekræfte, at DLA Piper Danmark repræsenterer Jesper Nielsen i HPSG-projektet i Surinam”, skriver Per Buttenschøn til en række surinamesiske embedsmænd den 25. februar 2021. Altså knap en måned inden aftalerne underskrives den 19. marts 2021. 

E-mails modsiger forklaring 

I andre korrespondancer fremgår det, at Per Buttenschøn og DLA Piper Danmark tilsyneladende udarbejder to af de tre fortrolige aftaler mellem HPSG og regeringen i Surinam, henholdsvis en elkøbsaftale (PPA) og en statsgaranti på Surinams køb af el fra HPSG. 

Den 11. marts 2021 sender Jesper Carvalho Andersen, pengemanden bag HPSG, en mail til udenrigsministeren og en række surinamesiske embedsmænd. Han skriver, at aftalen om statsgarantien var årsagen til forsinkelse, fordi “det foreslåede dokument ikke var holdbart ifølge DLA Piper til at opnå nogen mulig finansiering”.   

Per Buttenschøn er også cc på denne e-mail. Det lader altså til, at DLA Piper har bistået HPSG med rådgivning om, hvordan de kan opnå finansiering til deres påståede kraftværksprojekt.  

Mailkorrespondancerne synes også at stå i kontrast til Per Buttenschøns udmelding om, at DLA Piper ikke har udarbejdet købskontrakter af nogen art for HPSG, da en elkøbsaftale (PPA) per definition er en købskontrakt. 

En af Surinams præsidents rådgivere skriver således til Per Buttenschøn: 

“Vil I være venlige at sende de to word-versioner af disse dokumenter, elkøbsaftalen/statsgarantien. Det gør det muligt for os at arbejde videre i disse dokumenter”.

35 minutter efter er der svar fra Per Buttenschøn: 

“Jeg sender hermed word-versionerne af dokumenterne”.

Intern undersøgelse iværksættes 

Vi har efterfølgende forelagt DLA Piper udenrigsministerens udtalelser samt de omtalte e-mails og bedt om et interview med advokatfirmaets øverste partner i Danmark, Martin Lavesen. 

Vi ville gerne have svar på 15 konkrete spørgsmål, der relaterer sig til Per Buttenschøn og DLA Piper’s forhold til det kontroversielle selskab HPSG, som Danwatch og Ekstra Bladet blandt andet har afsløret i at lyve om sine samarbejdspartnere. 

Et kontroversielt danskejet selskab der søger milliardinvesteringer til at bygge et banebrydende grønt kraftværk, selvom ingen af folkene bag har erfaring med grøn energi. 

Martin Lavesen vil ikke stille op til interview, og han vil ikke svare på flere spørgsmål foreløbigt, men han skriver i en mail, at DLA Piper nu har sat en intern undersøgelse i gang.   

“Ledelsen i DLA Piper Denmark har på denne baggrund iværksat en intern undersøgelse af de af Ekstra Bladet [og Danwatchs] rejste spørgsmål. Så længe denne interne undersøgelse pågår, vil ledelsen i DLA Piper Denmark ikke – udover denne mail – besvare Ekstra Bladet [og Danwatchs] henvendelse”, skriver DLA Piper Danmarks ledende landepartner Martin Lavesen.