9. dec '24Fødevarer

De sælger deres fiskemel til Danmark. Protestbevægelse vil have fabrikken lukket

Den nordjyske fodervirksomhed FF Skagen er fast kunde hos fiskemelsfabrikken Omega Fishing i Senegal. En lokal protestbevægelse anklager fabrikken for at skade mennesker og miljø og vil have den lukket.

Bb (1)
Mamadou Faye med grøn trøje i midten er en af initiativtagerne til protestbevægelsen mod Omega.Foto: Al Bachir Bodian

Denne artikel er en del af undersøgelsen Forbandet fiskemel

  • Danmark har i årevis været fast køber af fiskemel- og olie fra Senegal og Mauretanien i Vestafrika. I 2024 har den nordjyske fodervirksomhed FF Skagen købt for over 430 millioner tons fiskemel- og olie hos to fabrikker i Senegal.
  • Danwatch har besøgt fabrikkerne og har mødt fiskere, fiskesælgere, politikere og aktivister, der anklager FF Skagens samarbejdspartnere for overfiskeri og miljøforurening.
  • Fiskemel- og olie består er pulveriserede småfisk, som primært bliver brugt til at fodre opdrættede fisk. Især den europæiske lakseindustri er en storforbruger af fiskemel- og olie.

Når man kører igennem Joal, en fiskerby i det centrale Senegal, går ét stykke graffiti igen. Man ser det tydeligt på træer, husmure, skilte og veje.

“Omega dégagé”, står der, de fleste steder med rød skrift og udråbstegn. 

Omega er navnet på den lokale fiskemelsfabrik, der ligger en spytklat fra fiskerlejet i byen, og dégagé kan i denne sammenhæng bedst oversættes til “skrid”. 

Befolkningen i Joal har fået nok, forklarer Mamadou Faye, en tynd og høj ung fyr iklædt en grøn senegalesisk fodboldlandsholdstrøje og stramme jeans. Han er en af initiativtagerne bag protestbevægelsen Omega dégagé, der på få måneder har samlet over 500 medlemmer af alt lige fra skolelærer og advokater til studerende og fiskere.

Under armen har Mamadou Faye medbragt en rød mappe fyldt med klager til myndighederne, underskriftsindsamlinger og dokumentation af Omegas konsekvenser for Joals indbyggere.  

“Omega skader vores helbred og vores økonomi. Nu har vi fået nok”, forklarer han, da Danwatch møder ham og andre medlemmer af protestbevægelsen på en lille parkeringsplads bag fabrikken. 

Omega – eller retteligt Omega Fishing – er kinesisk-ejet og sælger derfor også de fleste af deres produkter i Kina. Men herhjemme er den nordjyske fodervirksomhed FF Skagen også fast kunde hos fabrikken. I 2023 og 2024 har virksomheden købt i omegnen af 440 tons fiskemel- og olie hos Omega, viser aktindsigter Danwatch har fået hos Fødevarestyrelsen. 

“Der er mange fiskerivirksomheder i Senegal, men det er kun fiskemelsfabrikkerne, der bliver mødt med demonstrationer. Fabrikkerne er ødelæggende for folks liv”, forklarer Aliou Ba, der arbejder for Greenpeace Africa og i flere år har øvet modstand mod fiskemelsindustrien i Vestafrika. 

Ff Skagen
Fabrikken FF Skagen er en af verdens førende producenter af fiskeolie og fiskemel. Her ligger fiskemelet i store bunker. Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Sorte røgskyer 

Som Danwatch i samarbejde med det britiske klimamedie DeSmog fortalte fredag, bærer fiskemelsindustrien i Senegal og Mauretanien en betydelig del af ansvaret for drastisk faldende fiskebestande i Vestafrika. Det har store konsekvenser for både fødevare- og jobsikkerheden i regionen, og dermed er industrien også en af drivkræfterne bag migration til Europa. 

I Joal er det imidlertid ikke kun til havs, at fiskemelsindustrien skaber problemer. Det gør den også til lands, hvor Omegas produktion er til stor gene for lokalbefolkningen. 

“Omega skader hele byen. Også os, der ikke lever direkte af fiskeriet, siger elektrikeren Bachir Mohamed Sakho, en anden af initiativtagerne bag Omega dégage. “Fabrikken ligger midt i byen, hvor folk bor og har deres daglige gang, så når det ryger med sort røg, kan vi ikke flygte fra det”. 

Ifølge folkene bag Omega dégagé lider mange af Joals indbyggere af vejrtrækningsproblemer, opkast og hovedpine. Og det bliver understøttet af en undersøgelse fra RAMPAO, en senegalesisk miljøorganisation, der i januar 2024 foretog en rundspørge i Joal for at undersøge fiskemelsindustriens konsekvenser for folkesundheden. Her svarede et klart flertal, at de lider under røgen fra Omegas fabrik. 

“Virksomheden respekterer ikke vores miljølovgivning. Hele byen klager over røgen og stanken fra fabrikken”, bekræfter Mbaye Seck, der er viceborgmester i Joal. 

Mamadou Faye og resten af Omega dégagé kræver virksomheden lukket. Eller som minimum fabrikken flyttet ud af Joals centrum. 

“Det kan ikke fortsætte på den her måde”, siger han.

Videoer viser forurening

Da Danwatch besøgte Joal var Omegas fabrik midlertidigt lukket. Det er den af og til, når der ikke er nok fisk til at holde produktionen kørende. Men videoer fra TikTok og Facebook dokumenterer fabrikkens udledning af sorte røgskyer. 

Danwatch har i samarbejde med DeSmog verificeret videoerne, der er blevet filmet i nærheden af Omegas fabrik sidst på sommeren i år. 

@doufaye

SAUVEZ LA POPULATION DE JOAL. DES FUMÉES TOXIQUES SONT DÉGAGÉES PAR CETTE USINE CLANDESTINE CHINOISE. #environment #environmentallyfriendly #environmentalprotection #santépublique

♬ son original – Doudou Faye

Ifølge Papis Gueye, der er læge på klinikken Plateau Medical de la Petite Cote i Joal, er det åbenlyst, at forureningen fra Omegas fabrik har konsekvenser for lokalbefolkningen. 

“Symptomer som hovedpine og kvalme er ikke nødvendigvis relateret til forureningen, men der er ingen tvivl om, at folks lungeproblemer er. Vi har især mange tilfælde af astma”, siger han. 

Erik Jørs, der er overlæge i arbejdsmedicin på Syddansk Universitet og har arbejdet i en række udviklingslande, har set videoer af røgforureningen fra Omega. Han vurderer også, at den er sundhedsskadelig. 

“Røg fra skorstene på grund af dårlig forbrænding kan give kronisk obstruktiv lungelidelse, hjertekarsygdom, astmaanfald, kræft med videre”, siger han. 

Hverken FF Skagen eller brancheorganisationen Marine Ingredients Denmark har ønsket at stille op til interview med Danwatch. Det har heller ikke været muligt at få interviews med ejerne af Omega Fishing.

Men i et mailsvar til Nordjyske, der har fulgt op på Danwatchs afdækning, understreger FF Skagens direktør, at deres handel med fiskemel- og olie fra Senegal følger gældende lovgivning.

“Så længe råvarer, der anvendes til produktion af fiskemel og fiskeolie, er fanget på lovlig vis, produceret og leveret, overholder gælden love og reguleringer, så er de bæredygtige. Vi oplever, at der er øget fokus i verden på udnyttelse af alle råvarer og restråvarer af fisk, som ikke finder anvendelse direkte til konsum. Disse råvarer er meget vigtige til brug i foder”, skriver direktør Johannes Palsson til lokalmediet.