Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

De største danske supermarkeder forbyder chlorpyrifos

EU og fødevareministeren vil forbyde chlorpyrifos, og de største danske supermarkeder hilser forbud velkomment.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Danskernes frugt og grønt skal være helt fri for det farlige sprøjtemiddel chlorpyrifos. 

Det er udmeldingen fra tre store supermarkedskæder i dag efter fødevareminister Mogens Jensen (S) tirsdag fortalte, at han hurtigst muligt vil have et forbud.

“Jeg vil gerne have det forbudt i importerede fødevarer hurtigst muligt ved et nationalt forbud”, sagde ministeren til P1 Orientering, og han har bedt Fødevarestyrelsen undersøge, hvordan et forbud kan implementeres.

I dag meddeler Rema 1000, Coop og Salling Group, at de forbyder chlorpyrifos allerede nu. 

I juni afslørede Danwatch og en række internationale medier, at det farlige sprøjtemiddel findes i hver tredje importeret appelsin på trods af, at stoffet er ulovligt i Danmark. 

Chlorpyrifos kædes sammen med diagnoser som ADHD, autisme og lavere intelligens hos nyfødte spædbørn. Fredag d. 2. august meddelte EUs Fødevareagentur, at chlorpyrifos ikke kan godkendes i EU, fordi det er farligt for særligt små børns hjerner.

Læs hele undersøgelsen, Vi spiser et sprøjtemiddel, der er forbudt i Danmark.

Chlorpyrifos udfases fra efteråret

Hos Coop, Salling Group og Rema 100 er man helt klar til at fjerne importeret frugt og grønt med chlorpyrifos fra hylderne. 

I Coop, der har butikkerne SuperBrugsen, Fakta og Kvickly, er CSR-chef, Thomas Roland “glad for ministerens melding”, og siger, at Coop er klar til at fjerne chlorpyrifos fra produkterne – også andre en citrusfrugter – fra efteråret. 

”Vi har længe arbejdet med at udfase problematiske stoffer hos vores avlere til Coops varer, herunder Chlorpyrifos, som står øverst på vores liste over stoffer, som vi skal af med. Fra den kommende sæson – dette efterår – for citrusfrugter vil stoffet derfor ikke kunne findes i Coops varer”, siger Thomas Roland. 

I Salling Group, som ejer Netto, Føtex og Bilka skal chlorpyrifos også fremover forbydes, skriver kvalitetschef Carina Jensen i en mail til Danwatch:

Salling Group støtter op om en så stram regulering på pesticidområdet som muligt, og derfor har vi også valgt, at stoffet skal forbydes. Det ser vi som et naturligt skridt i vores fokus på forbrugersikkerhed”, skriver Carina Jensen. 

Ekstraordinære kontroller

Anders Jensen, indkøbs- og marketingsdirektør i Rema 1000 siger til Jyllands-Posten:

“Nogle af vores leverandører bruger det slet ikke mere, og der er sikkert også nogle, der gør. Men nu melder vi i hvert fald ud og siger, at det er slut fra nu af. Og så er det klart, at vi i en periode kommer til at lave ekstraordinære kontroller i forhold til at sikre, at det ikke kommer til at være der i fremtiden”, siger Anders Jensen.

Thomas Roland fortæller, at Coop har egen landbrugskonsulent ansat i Valencia, der rådgiver leverandører i Spanien, Portugal, Italien og Nordafrika om alternativer til de stoffer, som Coop har forbudt.

Chlorpyrifos bruges blandt andet til at sprøjte på appelsiner, citroner og vindruer, der ikke er dyrket økologisk.

Fødevareministeren har bedt Fødevarestyrelsen om at undersøge, hvornår et nationalt forbud kan træde i kraft og samtidig kontaktet EU- Kommissionen for at få forhindre indhold af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl i alle fødevarer i hele EU.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.