2. februar 2011

Dine dadler kan være dyrket på besat land

Føtex og Coop får dadler fra israelske leverandører, som har produktion i den besatte Jordandal. Supermarkederne kontrollerer ikke, om deres dadler kommer fra én af de ulovlige bosættelser.


Den frugtbare Jordandal udgør en betydelig del af Vestbredden. Og dalens gode landbrugsjord kunne blive en væsentlig kilde til indkomst for områdets indbyggere. Imidlertid forhindrer israelske bosættere palæstinenserne i at få adgang til jorden, ifølge FN’s kontor for Koordinering af Humanitære Forhold i de Besatte Områder. Dermed udgør bosætterne en alvorlig trussel mod udviklingen af en bæredygtig palæstinensisk stat.

Økodadler fra Coop kan være fra bosættelser

Coop sælger Medjoul dadler fra israelske producenter, som har dadelproduktion i Jordandalen. Dagligvarekæden oplyser selv, at de økologiske dadler, der blandt andet sælges i Kvickly og Irma, er leveret af Mehadrin – et firma, som ifølge sine egne oplysninger har produktion i Jordandalen. I 2010 blev det dokumenteret, at Mehadrin mærker dadler fra  bosættelsen Beqa’ot med ordene “Made in Israel” – selv om Beqa’ot ligger på palæstinensisk jord.

Også dadler fra en anden israelsk leverandør, Hadiklaim, sælges i Coops butikker, selv om selskabets dadler ifølge selskabets egen hjemmeside stammer fra blandt andet Jordandalen. Den svenske distributør, Nordenstedt Frukt, oplyser til DanWatch, at selskabet leverer dadler fra Hadiklaim til Coop i Danmark. Hadiklaim har blandt andet et pakhus i bosættelsen Tomer, hvorfra det i 2007 blev dokumenteret, at dadler blev eksporteret til engelske Tesco under mærket “Made in Israel”. Mogens Werge, Coops direktør for miljø- og fødevarepolitik, bekræfter at Coop handler med Hadiklaim og Mehadrin, og siger, at det ikke harmonerer med Coops politik om bosættervarer, såfremt DanWatchs oplysninger er rigtige.

Hadiklaim står bag dadelmærker som Jordan River, Jordan River Bio Top og King Solomon.

Dansk Supermarked: Vores dadler er fra Israel

Føtex har valgt at inkludere dadler fra firmaet Mehadrin i produktlinjen ‘Princip’ på trods af, at selskabet oplyser, at dets dadler stammer fra Jordandalen.
Alligevel mener Peter Løth, indkøbschef i Dansk Supermarked, sig sikker på, at de dadler, der sælges i Føtex, er produceret i Israel og ikke i Jordandalen.

“Vi er 100 procent sikre på, at vores Princip dadler ikke er produceret i bosættelser. Jeg har idag modtaget en yderligere bekræftelse fra Mehadrin om, at det er korrekt,” siger Peter Løth.

Dansk Supermarked har modtaget en skriftlig og mundtlig erklæring fra leverandøren, oplyser Peter Løth. Dagligvarekæden foretager ingen kontrol af udsagnet fra Mehadrin.

Dadler sælges også af Grønttorvet og Solhjulet

DanWatch’s research viser også, at den økologiske grossist Solhjulet forhandler Hadiklaim-dadler. Solhjulet oplyser, at de udelukkende modtager dadler fra Hadiklaims produktion i Israel.

Også på Grønttorvet har DanWatch fundet dadler fra Hadiklaim.

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down