Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Dine dadler kan være dyrket på besat land

Føtex og Coop får dadler fra israelske leverandører, som har produktion i den besatte Jordandal. Supermarkederne kontrollerer ikke, om deres dadler kommer fra én af de ulovlige bosættelser.
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Den frugtbare Jordandal udgør en betydelig del af Vestbredden. Og dalens gode landbrugsjord kunne blive en væsentlig kilde til indkomst for områdets indbyggere. Imidlertid forhindrer israelske bosættere palæstinenserne i at få adgang til jorden, ifølge FN’s kontor for Koordinering af Humanitære Forhold i de Besatte Områder. Dermed udgør bosætterne en alvorlig trussel mod udviklingen af en bæredygtig palæstinensisk stat.

Økodadler fra Coop kan være fra bosættelser

Coop sælger Medjoul dadler fra israelske producenter, som har dadelproduktion i Jordandalen. Dagligvarekæden oplyser selv, at de økologiske dadler, der blandt andet sælges i Kvickly og Irma, er leveret af Mehadrin – et firma, som ifølge sine egne oplysninger har produktion i Jordandalen. I 2010 blev det dokumenteret, at Mehadrin mærker dadler fra  bosættelsen Beqa’ot med ordene “Made in Israel” – selv om Beqa’ot ligger på palæstinensisk jord.

Også dadler fra en anden israelsk leverandør, Hadiklaim, sælges i Coops butikker, selv om selskabets dadler ifølge selskabets egen hjemmeside stammer fra blandt andet Jordandalen. Den svenske distributør, Nordenstedt Frukt, oplyser til DanWatch, at selskabet leverer dadler fra Hadiklaim til Coop i Danmark. Hadiklaim har blandt andet et pakhus i bosættelsen Tomer, hvorfra det i 2007 blev dokumenteret, at dadler blev eksporteret til engelske Tesco under mærket “Made in Israel”. Mogens Werge, Coops direktør for miljø- og fødevarepolitik, bekræfter at Coop handler med Hadiklaim og Mehadrin, og siger, at det ikke harmonerer med Coops politik om bosættervarer, såfremt DanWatchs oplysninger er rigtige.

Hadiklaim står bag dadelmærker som Jordan River, Jordan River Bio Top og King Solomon.

Dansk Supermarked: Vores dadler er fra Israel

Føtex har valgt at inkludere dadler fra firmaet Mehadrin i produktlinjen ‘Princip’ på trods af, at selskabet oplyser, at dets dadler stammer fra Jordandalen.
Alligevel mener Peter Løth, indkøbschef i Dansk Supermarked, sig sikker på, at de dadler, der sælges i Føtex, er produceret i Israel og ikke i Jordandalen.

“Vi er 100 procent sikre på, at vores Princip dadler ikke er produceret i bosættelser. Jeg har idag modtaget en yderligere bekræftelse fra Mehadrin om, at det er korrekt,” siger Peter Løth.

Dansk Supermarked har modtaget en skriftlig og mundtlig erklæring fra leverandøren, oplyser Peter Løth. Dagligvarekæden foretager ingen kontrol af udsagnet fra Mehadrin.

Dadler sælges også af Grønttorvet og Solhjulet

DanWatch’s research viser også, at den økologiske grossist Solhjulet forhandler Hadiklaim-dadler. Solhjulet oplyser, at de udelukkende modtager dadler fra Hadiklaims produktion i Israel.

Også på Grønttorvet har DanWatch fundet dadler fra Hadiklaim.

Dokumentation

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.