1. december 2022

Efter Danwatch-afsløring: Lærernes Pension dropper sorte investeringer for milliarder

I kølvandet på en afsløring af, at Lærernes Pension investerede i fossile virksomheder på trods af løfter om det modsatte, har pensionsselskabet nu frasolgt sorte investeringer for to milliarder.

Garzweiller-minen i Tyskland, hvor der udvindes kul. Foto: Martin Meissner/AP/Ritzau Scanpix

Lærernes Pension frasælger investeringer i fossile virksomheder for over 2 milliarder kroner. 

Det sker, efter Danwatch i oktober afslørede, at Lærernes Pension investerer i 37 kulselskaber på trods af officiel eksklusion af kul siden 2017. I den forbindelse vurderede tre eksperter, at Lærernes Pension handlede i strid med deres egen investeringspolitik. 

Lektor i selskabsledelse Therese Strand var én af eksperterne, og hun mener, at milliard-frasalget er et bevis på, at kritikerne hele tiden har haft ret.  

“Det her viser, at vores kritik har været helt legitim. Selvom Lærernes Pension har givet udtryk for det modsatte i flere mails til mig og andre, efter vi har udtalt os,” siger Therese Strand, som har oplevet et pres fra Lærernes Pension, efter hun har kritiseret pensionsselskabet i historien fra Danwatch. 

En gennemgang af den nyeste eksklusionsliste viser, at Lærernes Pension frasælger 28 ud af de 37 kulselskaber, som eksperter til Danwatch har påpeget er mod investeringspolitikken. Lærernes Pension oplyser ikke, hvorfor enkelte selskaber beholdes eller ekskluderes. 

Nye eksklusionskriterier

Samtidig med beslutningen om frasalg, introducerer Lærernes Pension nye eksklusionskriterier for fossile virksomheder. Pensionsselskabet slår fast, at man fremadrettet vil ekskludere alle selskaber, der producerer energi baseret på termisk kul. 

Før opererede Lærernes Pension med en følsomhedsgrænse, der muliggjorde investeringer i selskaber, der havde under 5 procent af omsætningen fra kul, men den har de altså fjernet nu. 

Det gælder dog kun for kul, og ikke olie- og gasselskaber, hvor de holder fast i grænsen på 5 procent. 

Løsningen på et forklaringsproblem

Pensionsselskabet bemærker i en pressemeddelelse, at man med de nye kriterier stadigvæk vil være investeret i fossile selskaber. 

“Det kan være virksomheder, der har omstillingsplaner, som lever op til Paris-aftalen. Det kan også være virksomheder, der ligger under vores tolerancetærskel, eller virksomheder som ikke er omfattet af vores eksklusionskriterier, fx transport eller serviceydelser forbundet med fossile brændsler,” skriver Lærernes Pension.

Tidligere har eksperter over for Danwatch kritiseret Lærernes Pension for netop ikke at være transparente om, at det ikke var alle fossile virksomheder, der blev ekskluderet. 

“Det er positivt, at de vil forbedre deres kommunikation og investeringsstrategi. Jeg tror, det er den bedste måde at løse det forklaringsproblem, de har,” siger Therese Strand.

Selskabet oplyser også, at det bliver en længere proces at fastslå, hvorvidt de forskellige selskaber har omstillingsplaner, der er forenlige med Parisaftalen.  

Lærernes Pension har ikke svaret på Danwatchs henvendelser om interview angående frasalg og nye eksklusionskriterier.

Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right