6. dec '24Kemikalier

Efter kritiske artikler om PFAS: Nu lukker omstridt fabrik 

Teflonfabrik som har skabt bekymring blandt lokale i den lille nordsjællandske by Kvistgård, vil inden for det næste år lukke ned. 

Baerendebilledeartikel5
Accoat i Kvistgård lukker ned inden for det næste år. Fabrikken har været kritiseret for at stå bag PFAS-forurening. Foto: Anders Palm Olesen/Danwatch.

Denne artikel er en del af undersøgelsen Et giftigt spor

  • En teflonfabrik trækker et spor af forurening efter sig på tre adresser i Nordsjælland. Alle tre steder er der fundet PFAS tusindvis af gange over grænseværdien.
  • Det eneste, der knytter adresserne sammen, er teflonfabrikken. Alligevel står myndighederne magtesløse.
  • Folketinget har netop vedtaget en plan mod PFAS, men endnu er der kun lovgivet om fire ud af 12.000 PFAS-stoffer. Derfor stiger den giftige røg stadig op af fabrikkens skorstene.

Bestyrelsen i Accoat A/S har besluttet at afvikle alle aktiviteter på teflonfabrikken i den nordsjællandske by Kvistgård inden for de næste 12 måneder. 

Det fremgår af en pressemeddelelse, som er blevet sendt ud fredag. 

Teflonfabrikken har igennem længere tid været i mediernes søgelys, fordi den er blevet forbundet med PFAS og andre giftige kemikalier. Danwatch er et af de medier, som har fulgt fabrikkens forurening og bekymringen blandt de lokale.  

“Nogle aftener kan vi ikke åbne vinduerne, fordi lugten er så kraftig, og det gør mig nervøs”, lød det f.eks. fra 44-årige Maria – en af naboerne til teflonfabrikken i Kvistgård i juni. 

Danwatch kunne dengang dokumentere omfattende forurening med PFAS, benzen og chlorerede opløsningsmidler på tre adresser i Helsingør – kommunen som Kvistgaard er en del af – med det til fælles, at teflonfabrikken Accoat, som ejes af SP Group, har haft produktion på alle tre adresser.

Det fik en gruppe borgere til at forsøge at råbe miljøminister Magnus Heunicke (S) op i et åbent brev

”Jeg kan godt forstå den bekymring for PFAS-forureningen, som borgerne fra Helsingør udtrykker. De første målinger af PFAS i luft i Danmark blev offentliggjort i april 2024, og der er indikationer på, at PFAS findes i luften, men i lave baggrundsværdier,” lød svaret fra miljøministeren, som ved samme lejlighed lovede at se på en national grænseværdi for PFAS i luften. 

Nu har bestyrelsen selv valgt at lukke produktionsanlægget ned. 

I pressemeddelelsen begrunder bestyrelsen beslutningen med, at “virksomhedens aktiviteter (ikke) passer ind i den fremadrettede strategi for den samlede SP Group koncern.” 

Men PFAS-forureningen er også en del af beslutningen. 

“Hertil kommer den usikkerhed, der knytter sig til fremtidig brug af PFAS-stoffer i produktionen i lyset af kommende internationale og dansk regulering og en erkendelse af, at produktionsanlægget ligger uhensigtsmæssigt midt i et boligområde,” uddybes det i pressemeddelelsen. 

Danwatch besøgte senest i november Accoats fabrik i Kvistgård, som i dag ligger på en fjerde adresse, klods op ad en børnehave og -skole. 

“Det er helt hul i hovedet, at man tillader en fabrik at udlede PFAS i et boligkvarter som her”, lød det dengang fra SF’s partiformand, Pia Olsen Dyhr, som havde gjort det til en politisk mærkesag at få fabrikken lukket. 

Bestyrelsesformand i Accoat A/S, Lars Bering, udtaler i pressemeddelelsen: 

“Når vi først har konkluderet, at selve placeringen af virksomheden er uhensigtsmæssig, giver resten lidt sig selv. Vi tog et skridt i den retning i efteråret med beslutningen om at lukke den ene produktionslinje ved årsskiftet. Nu tager vi den fulde konsekvens og stopper al produktion i Kvistgaard i løbet af 2025.”

I pressemeddelelsen skriver SP Group også, at afviklingen af Accoat i Kvistgård “vil medføre mindre engangsomkostninger”, men om det beløb er tiltænkt eventuelt oprydning af PFAS-stoffer ved grunden står uklart.

SP Group har udover Accout fabrikker i en række lande. Koncernen havde sidste år en omsætning på 2,6 mia. kr og et overskud før skat på 201,1 mio. kr. 

Blandt ejerne af SP Group findes blandt andet ATP(5,1 procent) og Schur Finance A/S(16,9 pct.), der igen ejes af flere medlemmer af Schur familien, herunder blandt andre  Johan Sebastian SchurHans Wilhelm Schur og Anna Katharina Schur, der alle er sjette generation i den danske milliard-koncern.