Del af en undersøgelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen Soleventyrets skyggeside
- Utallige gange er der blevet dokumenteret en systematisk undertrykkelse af det muslimske folkeslag uighurerne i Xinjiang-provinsen i Kina.
- En del af undertrykkelsen sker gennem de statsstyrede arbejdsprogrammer, der forflytter uighurer fra deres hjem til store industrizoner. Fordi det er i praksis er umuligt at sige nej til programmerne, er der tale om tvangsarbejde.
- I 2021 kunne flere rapporter så dokumentere, at den kinesiske solcelleindustri også i stor stil får uighursk arbejdskraft gennem arbejdsprogrammerne i Xinjiang. Det sker i produktionen af de essentielle råmaterialer, der bruges i solceller.
- Energiselskaberne Better Energy og European Energy, der står bag nogle af de største danske solcelleparker, får deres solceller fremstillet af kinesiske selskaber, der benytter sig af tvangsarbejde i provinsen.
- De danske energiselskaber kan ikke garantere, at der ikke er uighursk tvangsarbejde bag deres solceller. Eksperter mener, at virksomhederne understøtter det kinesiske regimes undertrykkelse af uighurerne.
Danskerne køber private solcelleanlæg som aldrig før, men solcellerne på taget kan gemme på en skyggeside.
De kan nemlig komme fra kinesiske leverandører, som gør brug af tvangsarbejde i Xinjiang-provinsen.
I en aktindsigt fra Energistyrelsen fremgår det, at hver femte private solcelleanlæg, som er sat i drift efter 1. juni 2021, er bygget på solceller fra de kinesiske virksomheder LONGi, Trina Solar, Ja Solar, Jinko Solar eller Risen Energy.
Alle fem har ifølge flere rapporter aftaler om at købe råmaterialer fra virksomheder i Xinjiang, der får arbejdskraft gennem kontroversielle kinesiske arbejdsprogrammer.
Forskere har dokumenteret, at arbejdsprogrammerne involverer tvangsarbejde og er en del af Kinas systematiske undertrykkelse af det muslimske folkeslag uighurerne.
Læs mere her: Soleventyrets skyggeside: Dansk solenergi kan være bygget på kinesisk tvangsarbejde
Tvangsarbejde i Kinas solindustri
Siden starten af 2021 har der været meldinger om tvangsarbejde gennem statsstyrede arbejdsprogrammer i den kinesiske solcelleindustri.
Den første rapport om problemstillingen kom i januar 2021 fra det amerikanske konsulentbureau Horizon Advisory, og i maj 2021 kom så rapporten “In Broad Daylight- Uyghur Forced Labor and Global Solar Supply Chains” fra Sheffield Hallam Universitetet i England.
I sidstnævnte kan forskerholdet bag dokumentere, at hver eneste virksomhed i Xinjiang, der producerer materialer til solcelleindustrien, enten er involveret i arbejdsprogrammerne eller leverer til en virksomhed, der deltager i dem.
Og disse producenter i provinsen leverer til nogle af verdens største producenter af solceller, herunder til de fem virksomheder, hvis solceller købes af danske forbrugere herhjemme.
Laura Murphy, der er medforfatter på rapporten fra Sheffield Hallam Universitetet, fortæller, at der er stor risiko for, at de kinesiske solceller, som anvendes i Danmark, er produceret ved brug af arbejdsprogrammer.
“Hvis de kinesiske leverandører, der leverer til Danmark, får materialer fra Xinjiang, så er solcellerne med hundrede procents sikkerhed lavet ved hjælp af tvangsarbejde. Hvis de også får materialer fra andre steder i Kina, kan du stadig ikke være sikker på, at de ikke stammer fra Xinjiang”, siger Laura Murphy, som er professor i menneskerettigheder og moderne slaveri ved samme universitet.
FAKTA
Forbindelserne
Kinas jerngreb om Xinjiang
Ifølge forskere og menneskerettighedsorganisationer foregår der en systematisk undertrykkelse af det muslimske folkeslag uighurerne i Xinjiang-provinsen.
Mest central for Beijings hårde linje i Xinjiang har været oprettelsen af flere hundreder interneringslejre, hvor op mod en million mennesker har været indespærret.
Utallige vidnesbyrd fra tidligere fanger kan berette om tortur, tvangssterilisering og indoktrinering til “det rette kinesiske sindelag”.
Derudover er tusindvis af moskeer og religiøse symboler jævnet med jorden, mens den kinesiske regering overvåger indbyggerne i Xinjiang, blandt andet via en app i deres telefoner.
Rune Steenberg, der er antropolog ved Palacky Universitet Olomouc i Tjekkiet og som i flere år har studeret uighurerne, beskriver situationen som ”direkte voldelig statsundertrykkelse”.
“Den kinesiske regerings krænkelser af menneskerettighederne i Xinjiang går langt ud over det, jeg nogensinde har forestillet mig, jeg skulle være vidne til”, siger Rune Steenberg.
Det kan du gøre
Også de statsstyrede arbejdsprogrammer, som solcelleindustrien i Xinjiang er en del af, indgår i Kinas jerngreb om provinsen, forklarer flere forskere.
“Folk har reelt ikke mulighed for at sige nej til tilbuddet om at deltage i arbejdsprogrammerne, og det er dét, vi forstår ved tvangsarbejde”, fortæller professor Laura Murphy med henvisning til Den Internationale Arbejdsorganisations (ILO) definition af tvangsarbejde.
Hvis de alligevel afslår at være en del af programmerne, kan de risikere at ryge i en af de berygtede lejre.
I en rapport fra Nankai-Universitetet i Kina, som blev betalt af den kinesiske regering selv, fremgår det også, at arbejdsprogrammerne er designet til nedbryde uighurernes oprindelige kultur ved at få dem væk fra deres landsbyer.
Ifølge forskerne, er de fem solcelleproducenter, hvis solceller ender herhjemme i private solcelleanlæg, derfor også med til at understøtte undertrykkelsen af uighurerne, når de accepterer tvangsarbejde.
Hvis man som solcellekunde gerne vil gøre noget, så opfordrer Laura Murphy til, at man er opmærksom på leverandørkæderne:
“Man kan bede om at købe solpaneler, som ikke har fået blotlagt en leverandørkæde, der går til Xinjiang”, siger Laura Murphy.