Fængselsstraf til ejer af Rana Plaza tøjfabrik

Amalie Linde

JournalistHusk at dele
Virksomhed
Ejeren af den berygtede tøjfabrik Rana Plaza skal tre år i fængsel afgør en domstol i Bangladesh. Han er fortsat tiltalt for mord og kan risikere dødsstraf.
Amalie Linde

JournalistFire år efter, at den værste katastrofe i tekstilindustriens historie skete, da bygningen Rana Plaza kollapsede og dræbte 1.134 mennesker, får sagen konsekvenser for bygningens ejer, Mohammed Sohel Rana.Fabriksejer Mohammed Sohel Rana blev tirsdag idømt tre års fængsel af en domstol i Bangladesh for ikke at kunne redegøre for sin formue. Det skriver nyhedsbureauet AFP.Rana var anklaget for at have brugt midler, som han ikke kunne redegøre for til at opføre bygningen Rana Plaza i strid med byggelovgivningen og er nu idømt den højest mulige straf, ifølge avisen The Hindu.

Ranas advokat Faruque Ahmed oplyser til AFP, at de vil anke dommen.

“Han var i politiets varetægt, da han blev stævnet med Anti Korruption Kommissionens krav om at oplyse sin formue. I fængslet fik han ikke tid nok til at mødes med sin advokat eller sin familie”, siger Faruque Ahmed.

Rana risikerer dødsstraf

Mohammed Sohel Rana står anklaget for en række forbrydelser i forbindelse med ulykken, og flere domme kan følge. Sammen med 38 andre personer er han blandt andet anklaget for mord, og hvis han kendes skyldig, risikerer han dødsstraf.

Fabriksejeren lagde navn til Rana Plaza – en otte-etagers bygning, der husede fem tøjfabrikker, der producerede tøj til store internationale firmaer som Benetton og Primark samt danske virksomheder som Tøjeksperten og Wagner.

Bygningens vægge viste tydelig tegn på revner dagen før den kollapsede. De syersker der overlevede fortæller til flere medier, blandt andet til Danwatch, at de var betænkelige ved at gå ind i bygningen, men at de blev beordret tilbage og truet med ikke at få løn, fortæller de overlevende til blandt andet Danwatch og the Guardian.

Læs: Tvunget ind i dødsfælde

Ulykken menes at skyldes, at bygningen ikke var opført forsvarligt. Der var bygget flere etager end tilladt, og cement-konstruktionen kunne ikke holde til de mange rystelser fra maskinerne.

Det tog kun 90 sekunder for den store bygning at brase sammen, og redningsarbejdet varede i dagevis. Ejeren Mohammed Sohel Rana forsøgte kort efter at flygte til Indien men efter fire dages eftersøgning anholdte politiet ham.

Firmaer og fagforeninger laver forbedringer

Ulykken medførte, at en række fagforeninger og modevirksomheder gik sammen om at skabe forbedringer. Der blev udviklet en såkaldt “akkord for brand­ og bygningssikkerhed”, som skal sikre, at alle fabrikker, der leverer tøj til vestlige varehuse, bliver inspiceret af uafhængige folk, og at farlige fabrikker bliver midlertidigt lukket, mens bygningen repareres.

Akkorden er juridisk bindende, og ILO varetager rollen som uafhængig leder. Det er imidlertid frivilligt for en virksomhed at være med i ordningen. I de fire år, som ordningen har eksisteret er mere end 1800 fabrikker blevet inspiceret og ifølge Akkorden er 78 procent af de registrerede problemer blevet løst.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load