Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Ofre for fabriks-kollaps har ventet et år på erstatning

Et år efter Rana Plaza-kollapset modtager ofrene nu første portion af den længe ventede erstatning. Der mangler dog stadig mange millioner for at dække de samlede erstatninger.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
3.487 kroner. Det er første del af erstatningen for at miste en arm, et nært familiemedlem eller evnen til at arbejde. Den 23. april, dagen før årsdagen for Rana Plaza-kollapset, udbetalte Rana Plaza-fonden 50.000 taka. til ofrene.For de uskadte overlevende er det den eneste erstatning, de modtager, mens det for invaliderede arbejdere og nære familiemedlemmer til dræbte arbejdere kun er den første portion. De samlede erstatninger skal efter planen være udbetalt inden for et halvt år. Der mangler dog stadig mange penge, hvis det skal lykkes.

I dag er der indsamlet 15 millioner dollar (81 mio. DKK), men den FN-støttede fond, der varetager erstatningerne, vurderer, at der er brug for i alt 40 millioner dollars (216 mio. DKK). Pengene skal primært komme fra de virksomheder, der fik produceret i Rana Plaza-komplekset.

Halvdelen har ikke betalt

14 af de 30 brands som kampagneorganisationen Clean Clothes Campaign knytter til Rana Plaza har doneret til fonden. Derudover har enkelte virksomheder uden forbindelse til Rana Plaza valgt at donere.
Kun en af de to danske virksomheder, der har haft produktion i Rana Plaza-komplekset, har doneret til fonden. Mascot, der producerer arbejdstøj, har doneret et sekscifret kronebeløb til fonden. Virksomheden havde en række prøveproduktioner på en af fabrikkerne i Rana Plaza-komplekset i årene før kollapset.

PWT Group har modsat afvist at indbetale til fonden. PWT Group, der står bl.a. bag Texman, Tøjeksperten og Wagner, fik produceret hos en af fabrikkerne, da bygningskomplekset brast sammen.

Hårdt brug for kompensation

At der er hårdt brug for erstatningerne fra fonden, dokumenteres af en rundspørge foretaget af Action Aid Bangladesh blandt 2222 ofre. 74 procent af de overlevende fra katastrofen er ikke vendt tilbage til arbejdsmarkedet.
For langt størstedelen skyldes det de fysiske mén efter ulykken, mens knap 24 procent fortæller, at det er psykiske mén, der forhindrer dem i vende tilbage til arbejdsmarkedet. To tredjedele af de adspurgte ofre oplyser, at de siden katastrofen har haft svært ved at klare sig økonomisk. Mange familier har siden katastrofen skulle klare sig for ingen eller en mindre månedlig indtægt. I forvejen er lønningerne lave i Bangladesh. Minimumslønnen for tekstilarbejdere er cirka 371 kr., mens en egentlig leveløn anslås til at være cirka 647 kr.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.