Ofre for fabriks-kollaps har ventet et år på erstatning

Et år efter Rana Plaza-kollapset modtager ofrene nu første portion af den længe ventede erstatning. Der mangler dog stadig mange millioner for at dække de samlede erstatninger.
Søren Henriksen


3.487 kroner. Det er første del af erstatningen for at miste en arm, et nært familiemedlem eller evnen til at arbejde. Den 23. april, dagen før årsdagen for Rana Plaza-kollapset, udbetalte Rana Plaza-fonden 50.000 taka. til ofrene.For de uskadte overlevende er det den eneste erstatning, de modtager, mens det for invaliderede arbejdere og nære familiemedlemmer til dræbte arbejdere kun er den første portion. De samlede erstatninger skal efter planen være udbetalt inden for et halvt år. Der mangler dog stadig mange penge, hvis det skal lykkes.

I dag er der indsamlet 15 millioner dollar (81 mio. DKK), men den FN-støttede fond, der varetager erstatningerne, vurderer, at der er brug for i alt 40 millioner dollars (216 mio. DKK). Pengene skal primært komme fra de virksomheder, der fik produceret i Rana Plaza-komplekset.

Halvdelen har ikke betalt

14 af de 30 brands som kampagneorganisationen Clean Clothes Campaign knytter til Rana Plaza har doneret til fonden. Derudover har enkelte virksomheder uden forbindelse til Rana Plaza valgt at donere.
Kun en af de to danske virksomheder, der har haft produktion i Rana Plaza-komplekset, har doneret til fonden. Mascot, der producerer arbejdstøj, har doneret et sekscifret kronebeløb til fonden. Virksomheden havde en række prøveproduktioner på en af fabrikkerne i Rana Plaza-komplekset i årene før kollapset.

PWT Group har modsat afvist at indbetale til fonden. PWT Group, der står bl.a. bag Texman, Tøjeksperten og Wagner, fik produceret hos en af fabrikkerne, da bygningskomplekset brast sammen.

Hårdt brug for kompensation

At der er hårdt brug for erstatningerne fra fonden, dokumenteres af en rundspørge foretaget af Action Aid Bangladesh blandt 2222 ofre. 74 procent af de overlevende fra katastrofen er ikke vendt tilbage til arbejdsmarkedet.
For langt størstedelen skyldes det de fysiske mén efter ulykken, mens knap 24 procent fortæller, at det er psykiske mén, der forhindrer dem i vende tilbage til arbejdsmarkedet. To tredjedele af de adspurgte ofre oplyser, at de siden katastrofen har haft svært ved at klare sig økonomisk. Mange familier har siden katastrofen skulle klare sig for ingen eller en mindre månedlig indtægt. I forvejen er lønningerne lave i Bangladesh. Minimumslønnen for tekstilarbejdere er cirka 371 kr., mens en egentlig leveløn anslås til at være cirka 647 kr.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load