Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Fem fremragende dokumentarfilm fra CPH:DOX

Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX har på grund af den nuværende Corona-situation valgt at aflyse alle fysiske filmvisninger. Festivalen fortsætter med et mindre program i en online-version, hvor det er muligt at streame dokumentarfilm og deltage i live-debatter. Danwatch guider dig til fem dokumentarer, der sætter fokus på demokrati, menneskerettigheder og miljø.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

CPH:DOX er en international dokumentarfilmfestival. Festivalen udkommer i år i digital version. Alle film kan streames online i perioden 18. til 29. marts. Du kan købe billetter på festivalens hjemmeside og finde programmet her.

A Colombian Family

Da en fredsaftale mellem oprørsgruppen FARC og den colombianske regering ser ud til at sætte punktum for et halvt århundredes konflikt i landet, besøger 30-årige Yira sin mor i Colombia efter 10 år i eksil i Cuba. Yira er selv blevet mor og vil give sin datter den familie, hun aldrig selv havde.

Hun konfronterer sin mor, Ruby, med en forsømt barndom i skyggen af forældrenes politiske kamp og forfølgelse. Hun vil have sin mor med i eksil i Canada, så de endelig kan være sammen i sikkerhed. Men Ruby har svært ved at give slip på sine politiske idealer og vælge familien til.

Det er ikke bare Yiras barndom, hun har ofret. Det er hendes eget liv og sikkerhed hun har ofret i en sådan grad, at hun må bevæge sig rundt i en pansret bil, konstant bevogtet af bevæbnede vagter. Mens drabstallet i den nye fredstid stiger, er Rubys dilemma svært. Hvis hun vælger sin datter til, vælger hun sit folk fra.

Livedebat: 25. marts kl. 16:00 med advokat Bjørn Elmquist, lektor Julia Suárez Krabbe (Roskilde Universitet), afgående ambassadør i Colombia Mogens Pedersen og instruktør Tanja Wol. 

Citizen K

Mikhail Khodorkovskij blev Ruslands rigeste mand i det kaotiske kølvand på Sovjetunionens kollaps i starten af 90’erne. I 2003 blev han arresteret for svindel og idømt ni års fængsel, blot få måneder efter at han offentligt havde kritiseret Putin-regeringen for korruption.

‘Citizen K’ er den Oscar-vindende instruktør Alex Gibneys grundige og øjenåbnende kortlægning af Khodorkovskijs – og Ruslands – dramatiske historie i de tumultariske år, hvor gangstervældet og kapitalismen kæmpede om magten. En politisk thriller om hvordan oligarken Khodorkovskij ad uventede omveje blev et ikon i kampen for demokrati og menneskerettigheder.

Livedebat: 22. marts kl. 20:00 med Ruslands-ekspert og forfatter Leif Davidsen i en samtale om Mikhail Khodorkovskij. 

IHuman

En af de helt store game-changere i vores tid er kunstig intelligens (AI). En teknologi, der ifølge tech-optimister kan forbedre verdenssamfundet, finde løsninger på hungersnød og dæmme op for klimaforandringer.

Men som i de forkerte hænder kan lede til et overvågningssamfund af hidtil usete proportioner, hvor Georg Orwells ‘1984’ ikke længere er science fiction. I ‘iHuman’ møder vi en række indflydelsesrige eksperter, fra ‘the father of AI’, Jürgen Schmidhuber, til kritisk indstillede stemmer som menneskerettighedsadvokat Philip Alston, der giver os et indblik i den fremtid, vi med hastige skridt går i møde.

Livedebat: 23. marts kl. 20:00 med whistleblower Edward Snowden i samtale med DR’s viden- og tech-korrespondent Henrik Moltke. 

Meet the censors

Fra et kafkask kontor for sociale medier i Tyskland og videre til Sudan, og til samtaler med en iransk ayatollah, en indisk filmcensur og kritiske journalister i Kina. Norske Håvard Fossum er rejst ud for at forstå, hvad censur er, og hvordan censorer arbejder i både teori og praksis.

Hvis de har én ting til fælles, er det, at de alle er overbevist om, at netop de arbejder i den gode sags tjeneste, og at censur er et bolværk mod socialt kaos. Et paradoksalt projekt med både komiske og tragiske konsekvenser. Men i en urolig tid, hvor censuren selv antager nye former og bliver både forsvaret og bekriget fra de mest forskellige sider, er der særlig god grund til at lytte til de mennesker, der er sat til at håndtere den i praksis.

En amerikansk professor råder Fossum til at gå til sine interviews med åbent sind, uanset hvem han taler med. Men netop USA viser sig at være det sted, hvor det er sværest at få censorerne i tale. En film til sin samtid om ytringsfriheden og dens mulige grænser.

Wood

Hvert år bliver der ulovligt fældet 20 millioner kubikmeter træ fra Rumæniens skove. Men hvor ender træet, og hvem tjener pengene? Alexander von Bismarck er direktør hos NGO’en Environmental Investigation Agency, og sammen med sit internationale team går han undercover for at infiltrere og dokumentere, hvordan store virksomheder verden over producerer og sælger ulovligt fældet træ.

Med dygtighed, grundighed og enkle midler lykkes det EAI at følge pengene – og træstammerne – og at kaste lys over en skandale, de færreste forbrugere havde forestillet sig omfanget af. Fra fattige egne i Europa til Asien og Sydamerika: gennem et skjult kamera i knaphullet sidder vi med helt inde til møderne med de korrupte mennesker, der tjener styrtende på den ulovlige tømmerproduktion og rømmer skov efter skov uden at blinke.

‘Wood’ er en afslørende thriller med et aktivistisk hjerte, der viser, hvordan en hel industri afhænger af ulovlig praksis – og som gør noget ved det.

 

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.