16. september 2014

G4S trækker sig fra israelske fængsler

Sikkerhedsfirmaet G4S dropper kontrakter med det israelske fængselsvæsen over tre år. Det sker som følge af DanWatch-rapport i 2010 af virksomhedens kontrakter med israelske fængsler.


Tortur og fængsling af børn og politiske fanger. Indtil i sidste uge leverede det dansk-britiske sikkerhedsfirma G4S teknologi og bidrog dermed ifølge bl.a. Amnesty til systematiske menneskerettighedskrænkelser i det israelske sikkerhedsvæsen, men nu skal det være slut.Ved G4S årlige generalforsamling i sidste uge annoncerede virksomheden, at de ikke fornyer deres kontrakter med det israelske fængselsvæsen, når de udløber over de næste tre år.

I 2010 afslørede DanWatch, at G4S havde kontrakter med den israelske besættelsesmagt om levering af vagtservice og teknologi til checkpoints og muren mellem Vestbredden og Israel, der blev kendt folkeretsstridig i 2004. Kontrakterne indebærer også, at G4S leverer sikkerhedsteknologi til israelske fængsler på Vestbredden og i Israel, hvor menneskerettighedsorganisationer har dokumenteret tortur, fængsling af mindreårige og systematisk fængsling af politiske fanger.

Sultestrejker og alvorlige menneskerettighedskrænkelser i fængslerne har de senere år skabt international opmærksomhed omkring G4S’ kontrakter med det israelske sikkerhedsvæsen. G4S har ikke haft personale i fængslerne til dagligt, men leverer og servicerer infrastruktur.

I maj sidste år trak G4S sig fra at levere sikkerheds- og overvågningsudstyr til det israelske Ofer fængsel på Vestbredden, den israelske ‘E1’ politistation på Vestbredden og checkpoints langs muren, der adskiller Vestbredden fra Jerusalem og Israel.
Resten af G4S kontrakter, der indtil nu har været aktive, udfases nu yderligere over de næste tre år.

Tilbage står deres kontrakter med private erhvervsmål i bosættelser, som står for civil infrastruktur i bosættelserne, såsom banker og supermarkeder.
Ifølge den 4. Geneve konvention er det ulovligt for en besættelsesmagt at overføre en besat befolkning til den besættende magts territorium, en international lov, som Israel krænker ved at fængsle palæstinensere i Israel.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right