9. december 2019

“Historisk sejr”: EU forbyder chlorpyrifos

Først sagde Danmark stop, og nu følger EU efter. Fredag blev det kontroversielle sprøjtemiddel chlorpyrifos med kun to lande imod forbudt ved afstemning mellem EUs medlemslande.


“En historisk beslutning”, udtalte en række ngo’er i fredags.

I årevis har de kæmpet for et forbud mod insektmidlerne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, som forskere anklager for at påvirke fostre og nyfødtes hjerner og føre til lavere IQ og diagnoser som ADHD.

Nu er det forbi. En afstemning blandt EU’s medlemslande endte med, at medlemslandene fra februar 2020 skal forbyde de to sprøjtemidler. Efter tre måneder må de ikke findes på hylderne hos forhandlere eller i landbruget i EU, udtalte EU Kommissionen fredag. Kun Grækenland og Portugal stemte imod forbuddet.

“EU er det største enkeltstående marked i verden og den mest magtfulde købekraft, så vi håber, at dette forbud baner vejen andre steder i verden”, siger Nabil Berbour, kampagneleder for ngo’en, SumOfUs.

Producent skuffet over forbud

Stofferne var i forvejen forbudte at bruge i  Danmark, men en undersøgelse fra Danwatch og syv andre internationale medier i juni i år viste, at chlorpyrifos kan findes i vores importerede frugter og grøntsager. Det er endnu usikkert hvilke konsekvenser, det europæiske forbud kan få for resten af verden, hvor stofferne endnu er tilladte.

EUs fødevaremyndigheder, EFSA, udtalte i august, at chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, har “potentielle” genotoksiske bivirkninger. Det betyder, at de kan skade DNA i menneskets celler, særligt i den uudviklede hjerne hos fostre og spædbørn.

Producenten bag sprøjtemidler, der indeholder chlorpyrifos, kalder EUs forbud for “skuffende”.

“Denne beslutning nægter EU landmænd adgang til endnu et nøgleværktøj til at beskytte deres afgrøder”, udtaler Corteva.

Californien går først med amerikansk forbud

I USA mener sundhedsmyndighederne fortsat ikke, at det er nødvendigt med et forbud mod chlorpyrifos. Men den amerikanske delstat Californien besluttede allerede i oktober i år at gå enegang og forbyde chlorpyrifos fra februar 2020.

“I årevis har miljørettighedsadvokater kæmpet for at få det skadelige pesticid, chlorpyrifos, ud af vores samfund”, sagde guvernør Gavin Newsom i en pressemeddelelse.

“Takket være deres og utallige andres indsats kommer det nu til at ske hurtigere end forventet. Dette er en stor sejr for børn, arbejdere og befolkningens sundhed i Californien”, sagde Gavin Newsom.

DowDupont og andre pesticidproducenter besluttede frivilligt at indgå aftale med myndighederne om at trække chlorpyrifos tilbage fra markedet allerede i oktober 2019.

“En kæmpe sejr”

Forbuddet mod chlorpyrifos er “en kæmpe sejr”, udtalte Genon K. Jensen, Direktør for Health and Environment Alliance (HEAL) fredag.

“Forbuddet mod chlorpyrifos er en kæmpe sejr for den sunde udvikling hos børn og vores kommende generationer. Selvom vi ikke kan fjerne årtiers eksponering for de her stoffer og de neurologiske skader, der har fulgt med, så kan den nye EU Kommission sikre, at det ikke fortsætter med andre stoffer ved at mindske Europas afhængighed af pesticider”, sagde Genon K. Jensen.

Hos Pesticide Action Network lykønsker senior policy officer, Angeliki Lyssimachou, EU Kommissionen og medlemslandene for at “sætte menneskers sundhed, særligt for vores børn, over industriens interesser og profit”:

“Det tog en overvældende mængde af beviser, der viste, at chlorpyrifos kan skade børns hjerner, før EU Kommissionen ville foreslå et forbud. Hvis medlemslandene havde stemt imod et forbud, ville det have efterladt europæerne fuldkommen fortabte”, sagde Angeliki Lyssimachou.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right