Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

“Historisk sejr”: EU forbyder chlorpyrifos

Først sagde Danmark stop, og nu følger EU efter. Fredag blev det kontroversielle sprøjtemiddel chlorpyrifos med kun to lande imod forbudt ved afstemning mellem EUs medlemslande.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

“En historisk beslutning”, udtalte en række ngo’er i fredags.

I årevis har de kæmpet for et forbud mod insektmidlerne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, som forskere anklager for at påvirke fostre og nyfødtes hjerner og føre til lavere IQ og diagnoser som ADHD.

Nu er det forbi. En afstemning blandt EU’s medlemslande endte med, at medlemslandene fra februar 2020 skal forbyde de to sprøjtemidler. Efter tre måneder må de ikke findes på hylderne hos forhandlere eller i landbruget i EU, udtalte EU Kommissionen fredag. Kun Grækenland og Portugal stemte imod forbuddet.

“EU er det største enkeltstående marked i verden og den mest magtfulde købekraft, så vi håber, at dette forbud baner vejen andre steder i verden”, siger Nabil Berbour, kampagneleder for ngo’en, SumOfUs.

Producent skuffet over forbud

Stofferne var i forvejen forbudte at bruge i  Danmark, men en undersøgelse fra Danwatch og syv andre internationale medier i juni i år viste, at chlorpyrifos kan findes i vores importerede frugter og grøntsager. Det er endnu usikkert hvilke konsekvenser, det europæiske forbud kan få for resten af verden, hvor stofferne endnu er tilladte.

EUs fødevaremyndigheder, EFSA, udtalte i august, at chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, har “potentielle” genotoksiske bivirkninger. Det betyder, at de kan skade DNA i menneskets celler, særligt i den uudviklede hjerne hos fostre og spædbørn.

Producenten bag sprøjtemidler, der indeholder chlorpyrifos, kalder EUs forbud for “skuffende”.

“Denne beslutning nægter EU landmænd adgang til endnu et nøgleværktøj til at beskytte deres afgrøder”, udtaler Corteva.

Californien går først med amerikansk forbud

I USA mener sundhedsmyndighederne fortsat ikke, at det er nødvendigt med et forbud mod chlorpyrifos. Men den amerikanske delstat Californien besluttede allerede i oktober i år at gå enegang og forbyde chlorpyrifos fra februar 2020.

“I årevis har miljørettighedsadvokater kæmpet for at få det skadelige pesticid, chlorpyrifos, ud af vores samfund”, sagde guvernør Gavin Newsom i en pressemeddelelse.

“Takket være deres og utallige andres indsats kommer det nu til at ske hurtigere end forventet. Dette er en stor sejr for børn, arbejdere og befolkningens sundhed i Californien”, sagde Gavin Newsom.

DowDupont og andre pesticidproducenter besluttede frivilligt at indgå aftale med myndighederne om at trække chlorpyrifos tilbage fra markedet allerede i oktober 2019.

“En kæmpe sejr”

Forbuddet mod chlorpyrifos er “en kæmpe sejr”, udtalte Genon K. Jensen, Direktør for Health and Environment Alliance (HEAL) fredag.

“Forbuddet mod chlorpyrifos er en kæmpe sejr for den sunde udvikling hos børn og vores kommende generationer. Selvom vi ikke kan fjerne årtiers eksponering for de her stoffer og de neurologiske skader, der har fulgt med, så kan den nye EU Kommission sikre, at det ikke fortsætter med andre stoffer ved at mindske Europas afhængighed af pesticider”, sagde Genon K. Jensen.

Hos Pesticide Action Network lykønsker senior policy officer, Angeliki Lyssimachou, EU Kommissionen og medlemslandene for at “sætte menneskers sundhed, særligt for vores børn, over industriens interesser og profit”:

“Det tog en overvældende mængde af beviser, der viste, at chlorpyrifos kan skade børns hjerner, før EU Kommissionen ville foreslå et forbud. Hvis medlemslandene havde stemt imod et forbud, ville det have efterladt europæerne fuldkommen fortabte”, sagde Angeliki Lyssimachou.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.