19. januar 2022

SF og EL: Beslutninger om brug af ulovlige sprøjtemidler bør fjernes fra Miljøstyrelsen

Politikere bør beslutte, hvilke sprøjtemidler landbruget kan få lov til at bruge, selvom de er forbudt i EU, mener SF og Enhedslisten. Det sker efter Danwatchs afsløringer af, at alle ansøgninger om dispensation for brug af sprøjtemidler er godkendt af Miljøstyrelsen i 2021.

Sprøjtemidler, der ikke er godkendt i Danmark, kan godt bruges alligevel, men det bør ikke længere være Miljøstyrelsen, der beslutter det, mener regeringens støttepartier. Foto: Rikke Kjær Poulsen/Ritzau Scanpix

En pinlig sag for Miljøminister Lea Wermelin.

Så hårde er ordene fra miljøordfører fra SF, Carl Valentin, efter Danwatchs afsløringer af, at alle ansøgninger i 2021 om dispensation for sprøjtemidler, der ikke er godkendt eller decideret forbudt, er blevet godkendt af Miljøstyrelsen. 

Tre af sprøjtemidlerne, der har fået dispensation, er forbudte i EU, fordi de er skadelige for mennesker eller miljø.

“Først og fremmest er det her en dårlig situation for miljøministeren”, siger Carl Valentin (SF):

“Jeg synes, det er pinligt, at dispensationerne bliver ved med at dukke op, og der er en tendens til, at ministeren siger, at det er Miljøstyrelsens bord. Det er ansvarsfraskrivelse”.

Miljøordfører for Enhedslisten, Peder Hvelplund kalder det “dybt, dybt utilfredsstillende”, at Miljøstyrelsen har givet 15 dispensationer i 2021:

“Når der så gives dispensation i 15 ud af 15 sager, så er der noget, der tyder på, at det ikke er mennesker og miljø, men nærmere Landbrug & Fødevarer, der tages hensyn til”, siger Peder Hvelplund (EL).

Dispensationer: En politisk beslutning?

Det er Miljøstyrelsen, der vurderer ansøgninger fra landbrug, plantager eller frøproducenter, der beder om lov til at anvende sprøjtemidler, der ikke må bruges i Danmark. Pesticiderne kan være forbudte i EU, fordi de er vurderet skadelige for mennesker eller miljø, eller der kan være tale om sprøjtemidler, som aldrig er blevet godkendt i Danmark. 

Miljøstyrelsen laver en faglig vurdering og sætter retningslinjerne for en dispensation, der altid er tidsbegrænset. Og sådan har Socialdemokraterne tillid til, at det fortsætter.

“Vi bakker fuldt op om Miljøstyrelsen”, siger miljøordfører Kasper Roug (S), “og vi har tillid til de myndigheder, der laver faglige vurderinger”. 

Siden 2011 har Statsrevisorerne kritiseret Miljøstyrelsen for netop at give for mange dispensationer til ikke-godkendte sprøjtemidler og for ringe sagsbehandling. Kasper Roug (S) ønsker ikke at kommentere, hvorvidt Socialdemokraterne med opbakningen til Miljøstyrelsen i så fald ikke lytter til Statsrevisorernes kritik. Den tillid bakker Peder Hvelplund (EL) ikke op om:

“Der er et politisk ansvar her, det skal ikke alene være et myndighedsansvar”, siger han, “vi er på linje med Statsrevisorernes bekymring, når der er givet dispensationer i samtlige tilfælde, så er det svært at se, at det er en velfungerende ordning”, siger Peder Hvelplund.

LÆS: Statsrevisor bekymret over indsatsen for at beskytte grundvandet

Carl Valentin (SF) er enig:

“Vi ser igen og igen, at der gives dispensationer til sprøjtemidler, der er forbudt i EU, fordi de skader mennesker og miljø. Vi mener, at partierne bag pesticidaftalen skal tage stilling til, om der skal gives dispensationer. Gerne med fagligt input fra Miljøstyrelsen, men det bør være en politisk beslutning, når vi giver dispensationer til stoffer, som vi i EU har forbudt”, siger Carl Valentin og understreger, at forhandlingerne om en ny pesticidaftale foregår netop nu. 

“Så lad os da håbe at flere partier er interesserede, det er relevant at diskutere”, siger Carl Valentin (SF).

Konservative vil følge op med minister

Miljøordfører for Det Konservative Folkeparti, Mona Juul påpeger, at man “på ingen måde kan gå på kompromis med folkesundheden”, og hun agter at følge op med Miljøministeriet:

“Det er min klare forventning, at ministeren selvfølgelig vil reagere, hvis Miljøstyrelsen har givet dispensation ud over de rammer, som Miljøstyrelsen har til at give disse dispensationer – eller at det på nogen måde skulle gå på kompromis med folkesundheden. Det har jeg tænkt mig at følge op på”, skriver Mona Juul (K) i en mail til Danwatch.

Mona Juul vil gerne “vide mere, før hun kan vurdere, hvorvidt Det Konservative Folkeparti vil støtte et forslag om at rykke dispensationerne fra Miljøstyrelsen til et politisk udvalg”.

Det har ikke været muligt at få et interview med miljøordførere fra Venstre, Radikale Venstre eller DF.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right