18. februar 2020

Import af fødevarer med chlorpyrifos bliver forbudt i EU

EU besluttede i dag, at frugt og grønt, der er sprøjtet med insektmidlet chlorpyrifos, som beskyldes for at skade børns hjerner, ikke længere må findes på europæiske supermarkeders hylder.


Først sagde de danske supermarkeder stop, så fulgte den danske fødevareminister efter med et dansk forbud. Nu har EU besluttet, at det ikke længere er lovligt at sprøjte med chlorpyrifos eller overhovedet at importere frugt og grønt med chlorpyrifos og søsterstoffet, chlorpyrifos-methyl. 

“I dag er en stor dag”, udtaler fødevareminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse på Fødevarestyrelsens hjemmeside. 

“Det er lykkedes os at få vedtaget et EU-forbud mod rester af to skadelige sprøjtemidler i frisk frugt og grønt, og det har vi arbejdet hårdt for fra dansk side. Vi skal ikke tillade sprøjtemidler, der udgør en risiko for forbrugerne, og jeg er meget tilfreds med, at vi med det her forbud får beskyttet både danske og europæiske borgere”, siger fødevareminister Mogens Jensen. 

Et stærkt signal

Fødevareministeren har presset på for et EU-forbud siden august 2019, hvor det europæiske fødevaresikkerhedsagentur (EFSA) skærpede sin risikovurdering af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl.

“Med forbuddet sender vi et stærkt signal til producenter af frugt og grønt i lande uden for EU. Vi vil ikke have frugt og grønt med rester af stofferne, og det må man lytte til, hvis man vil eksportere til EU”, siger fødevareminister Mogens Jensen. 

Indtil forbuddet er fuldt implementeret, vil Fødevarestyrelsen kontrollere for de to typer sprøjtemiddelrester og fjerne partier af frugt og grønt, der udgør en risiko. 

I december vedtog EU Kommissionen efter en afstemning blandt medlemslandene, at chlorpyrifos ikke kan godkendes igen. 

I begyndelsen af februar bekendtgjorde producenten bag sprøjtemidlet chlorpyrifos, Corteva Agriscience at trække produktet af markedet

Flere artikler fra serien:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram