5. januar 2021

11 måneder efter løfter om forbud: Farligt pesticid findes stadig i frugt og grønt i butikkerne

To insektmidler blev lovet forbudt i både Danmark og EU, fordi det skader børns hjerner. Alligevel er stofferne fundet i citrusfrugter og grøntsager 11 måneder senere.


De var helt enige om, at det ikke gik længere.

Hverken Europa-Kommissionen eller den danske regering var i tvivl om, at to insektmidler var så farlige for forbrugerne, og i særlig grad børns hjerner, at det ikke skulle være tilladt i frugt og grønt i de danske og europæiske supermarkeder. Derfor besluttede de i midten af 2019 et komplet forbud mod at anvende de to insektmidler, der er kendt under navnene chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl. 

Det hele begyndte i juni 2019, da Danwatch dokumenterede, at stofferne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl findes i hver tredje appelsin i Danmark. Den 6. august 2019 lovede den daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) et dansk forbud mod chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl “her og nu”. Også i frugt og grønt, der er importeret fra lande udenfor EU, sagde han. 

“Vi skal have etableret et forbud, før virksomhederne kan rette sig efter det. Og det er klart, at det skal etableres så hurtigt som muligt. Inden for kort tid vil det betyde, at det ikke findes ude i butikkerne”, sagde daværende fødevareminister, Mogens Jensen (S).

Chlorpyrifos i 14 danske stikprøver

Alligevel findes der stadig chlorpyrifos i danske grøntafdelinger. På baggrund af data fra Fødevarestyrelsen kan Danwatch dokumentere, at der i første og tredje kvartal 2020 er fundet chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl i 14 stikprøver af frugt og grønt beregnet til salg i Danmark. 

Det seneste kendte fund, da data fra fjerde kvartal ikke er tilgængelige, er fra den 24. september 2020, altså næsten et år efter, at Mogens Jensen lovede et dansk forbud “her og nu”. 

Det er ikke godt nok, siger projektchef for fødevarer i Forbrugerrådet TÆNK, Camilla Udsen:

“Når der er tale om et så farligt stof, så bør hensynet til forbrugerne veje tungest, og så er 11 måneder for lang tid”, siger Camilla Udsen. 

En gratis omgang

Undskyldningen for den lange ventetid for de danske forbrugere, der blev lovet et forbud mod farlige pesticider, begynder hos EU Kommissionen. Selvom EU Kommissionen blev enige om et forbud i december 2019, trådte forbuddet først i kraft den 13. November 2020.  

Men hvad skete der med det danske forbud mod chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, som Mogens Jensen lovede i august 2019, der ville begynde “her og nu”? 

Det blev aldrig til noget. 

Det var ikke nødvendigt med et dansk forbud, skriver presserådgiver i Miljø- og Fødevareministeriet, Morten Kaus, i en mail til Danwatch. I stedet for et dansk forbud indførte Fødevareministeren i stedet “en særlig procedure”, imens vi ventede på, at EU-forbuddet trådte i kraft, 

“Ved den særlige procedure blev alle fund af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl i prøver sendt til risikovurdering hos DTU Fødevareinstituttet. Hvis indholdet blev vurderet at være sundhedsskadeligt, blev virksomhederne bedt om, at partiet blev trukket tilbage fra markedet og tilbagekaldt fra forbrugerne, uanset om grænseværdien for pesticiderne var overskredet eller ej”. 

Ifølge Fødevarestyrelsen – og Europa Kommissionen – findes der dog ingen nedre grænse, hvor de to stoffer vurderes at være sikre. Derfor skal alle fund af frugt og grøntsager med de to stoffer trækkes tilbage. Hvis de vel at mærke bliver fundet. I tredje kvartal fandt Fødevarestyrelsen 9 frugter og grøntsager med et af de to stoffer – ved en stikprøvekontrol af i alt 548 frugter og grøntsager. 

Camilla Udsen fra forbrugerrådet TÆNK kalder det manglende danske forbud “en gratis omgang”.

“Når man ser tilbage, har det været en gratis omgang at indføre et dansk forbud, der skulle sikre danskerne, mens vi ventede på EU, når man så alligevel endte med at vente på EU”, siger hun.

“Vi ved, at ting tager tid. Det er få eksempler, men det er jo stikprøver, så man må formode, at der er flere derude. Supermarkederne må jo også sikre, at de tager ansvar. De sagde også (i december 2019 red.), at de ikke tillader chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, og i sådan en situation har de et kæmpe ansvar for at sikre, at de går foran”, siger Camilla Udsen. 

Et enkelt fund hos de største supermarkeder

Fødevarestyrelsen oplyser, at de har fundet chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl i citrusfrugter som appelsiner, citroner, lime og klementiner, og i krydderurter og grøntsager som basilikum, svampe og bønner (se tabel nederst). 

Ikke overraskende er de to stoffer fundet i frugt og grønt fra lande, hvor de er lovlige at anvende, som eksempelvis Thailand, Egypten, Brasilien og Indien, men også i lande indenfor EU, som Grækenland og Spanien, hvor det er forbudt siden 13. november 2020, men kan tage længere at udfase, fordi stofferne kan spores  i planterne i et stykke tid. 

Fødevarestyrelsen vil ikke ud med, i hvilke butikker de har fundet insektmidlerne. 

Hos Salling Group, der eksempelvis står bag butikskæderne Netto, Føtex, Bilka og Irma, oplyser kvalitetschef Carina, at deres egenkontrol i januar 2020 fandt “en lille mængde” Chlorpyrifos-methyl i spanske clementiner. Årsagen var ifølge Salling Groups leverandør “tidligere brug af chlorpyrifos-methyl, hvilken kan tage mange måneder af nulstille”.

I Coop-koncernen, der blandt andet står bag butikskæderne Kvickly, Brugsen og Fakta, har man ikke fundet de to stoffer i egenkontrollen “siden vi indførte 0-tolerance i sommeren 2019”, oplyser CSR-chef Thomas Roland.

“Vi har været i kontakt med alle vores leverandører, og vi har ikke givet dem en ”overgangsperiode”, hvor de kunne bruge eventuelle rester op. Siden årsskiftet vurderer vi, at vi ikke længere kan have solgt varer, hvor stoffet har været anvendt”. 

Derfor gik Coop – og Salling Group – allerede i november 2019 over til kun at sælge økologiske bananer.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram