22. oktober 2018

Løkke: Hvidvask i Danske Bank kan svække tilliden til danske virksomheder

Den danske hvidvask-skandale bliver fremhævet som en øjenåbner i kampen mod korruption, når Danmark nu er værtskab for den 18. internationale antikorruptions-konference. “Vi er chokerede”, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen.


Foran et hav af mørke jakkesæt i Bella Centret i København fremhævede statsminister Lars Løkke Rasmussen Danmark som et land med høj grad af tillid og lav grad af korruption. Anledningen var Statsministerens åbning af den 18. internationale antikorruptions-konference, IACC, som Danmark er vært for.

Samtidig pegede statsministeren på hvidvask-skandalen i Danske Bank, hvor op mod 1.500 milliarder kroner kan være hvidvasket gennem bankens filial i Estland, som en øjenåbner for danskerne.

“Vi er ikke vant til sådanne sager i Danmark. Derfor er vi chokerede”, sagde statsministeren.

Serie af svindelsager

Alligevel var netop svindelsager på statsministerens talepapir.

[Citat1]

Svindelsagen i Socialstyrelsen, hvor 111 millioner kroner er blevet overført til private konti, blev nævnt af Løkke. Han frygter, at svindelsagerne vil skade tilliden danskerne har til både bankerne og den offentlige sektor.

“Svindel og hvidvask underminerer en af de vigtigste fundamenter for vores samfund, nemlig tilliden vi har til vores institutioner og vores virksomheder. Hvis vi ikke kan stole på de offentlige institutioner, mister vi opbakningen til skattefinansieret velfærd. Hvis vi ikke kan stole på vores finansielle system, så vil det føre til en manglende tillid til vores samfund generelt”, sagde Løkke.

Danske Bank-sagen er blevet gravet frem af undersøgende journalister fra blandt andet Berlingske og det internationale journalist-netværk Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Løkke sagde i sin åbningstale, at støtte til ngo’er og journalister, der arbejder for at afsløre korruption og pengesvindel er afgørende for at undgå nye Danske Bank-skandaler i fremtiden.

“Vi må støtte de uafhængige vagthunde”, sagde statsministeren.

Et minuts stilhed for dræbte journalister

Alene i Europa er tre undersøgende journalister, som har afdækket korruption, blevet dræbt det seneste år. Lederen for IACC, Huguette Labelle, bad salen om at holde et minuts stilhed for menneskerettighedsaktivister og journalister som har mistet livet siden forrige antikorruptions-konference.

[Citat2]

Hun fremhævede hvidvask som en af hovedudfordringerne for at få bugt med korruption, og advarede mod øget økonomisk ulighed, hvis det ikke lykkes at tage de værktøjer i brug, der allerede findes for at bekæmpe hvidvask-sager som den i Danske Bank.

“Vi kender værktøjerne allerede”, sagde Labelle og pegede på automatisk informationsudveksling, registre over værdiers retmæssige ejere, og systemer for at tilbageføre stjålne værdier.

Labelle fremhævede et levende civilsamfund og pressefrihed som fællesnævnere for lande, der kan gå i spidsen for at tage netop disse værktøjer i brug.

“Plads til civilsamfundet, pressefrihed, og et stærkt og uafhængigt retsvæsen. Lande, der har det, har fremgang på en helt anden måde, end dem der ikke har det” sagde Labelle.

Ny dansk selvforståelse

Natascha Linn Felix, leder for Transparency Internationals danske afdeling, mener, at Danske Bank-sagen udfordrer danskernes opfattelse af sig selv som et land blandt de bedste i klassen, når det kommer til korruption.

“En dansk bank har tilladt utrolige summer at blive hvidvasket. Danmark har set på sig selv som et land hvor den slags korruption ikke kan ske. Det er ikke længere en realistisk selvforståelse”, sagde Felix.

Hun håber, at sagen vil få danske myndighederne til i større grad at tage initiativer, som skal bekæmpe både international og national korruption.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down