Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Løkke: Hvidvask i Danske Bank kan svække tilliden til danske virksomheder

Den danske hvidvask-skandale bliver fremhævet som en øjenåbner i kampen mod korruption, når Danmark nu er værtskab for den 18. internationale antikorruptions-konference. “Vi er chokerede”, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Emilie Ekeberg
Emilie Ekeberg
Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

Foran et hav af mørke jakkesæt i Bella Centret i København fremhævede statsminister Lars Løkke Rasmussen Danmark som et land med høj grad af tillid og lav grad af korruption. Anledningen var Statsministerens åbning af den 18. internationale antikorruptions-konference, IACC, som Danmark er vært for.

Samtidig pegede statsministeren på hvidvask-skandalen i Danske Bank, hvor op mod 1.500 milliarder kroner kan være hvidvasket gennem bankens filial i Estland, som en øjenåbner for danskerne.

“Vi er ikke vant til sådanne sager i Danmark. Derfor er vi chokerede”, sagde statsministeren.

Serie af svindelsager

Alligevel var netop svindelsager på statsministerens talepapir.

Svindel og hvidvask underminerer en af de vigtigste fundamenter for vores samfund, nemlig tilliden vi har til vores institutioner og vores virksomheder

Lars Løkke Rasmussen, statsminister

Svindelsagen i Socialstyrelsen, hvor 111 millioner kroner er blevet overført til private konti, blev nævnt af Løkke. Han frygter, at svindelsagerne vil skade tilliden danskerne har til både bankerne og den offentlige sektor.

“Svindel og hvidvask underminerer en af de vigtigste fundamenter for vores samfund, nemlig tilliden vi har til vores institutioner og vores virksomheder. Hvis vi ikke kan stole på de offentlige institutioner, mister vi opbakningen til skattefinansieret velfærd. Hvis vi ikke kan stole på vores finansielle system, så vil det føre til en manglende tillid til vores samfund generelt”, sagde Løkke.

Danske Bank-sagen er blevet gravet frem af undersøgende journalister fra blandt andet Berlingske og det internationale journalist-netværk Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Løkke sagde i sin åbningstale, at støtte til ngo’er og journalister, der arbejder for at afsløre korruption og pengesvindel er afgørende for at undgå nye Danske Bank-skandaler i fremtiden.

“Vi må støtte de uafhængige vagthunde”, sagde statsministeren.

Et minuts stilhed for dræbte journalister

Alene i Europa er tre undersøgende journalister, som har afdækket korruption, blevet dræbt det seneste år. Lederen for IACC, Huguette Labelle, bad salen om at holde et minuts stilhed for menneskerettighedsaktivister og journalister som har mistet livet siden forrige antikorruptions-konference.

Danmark har set på sig selv som et land hvor den slags korruption ikke kan ske. Det er ikke længere en realistisk selvforståelse.

Natascha Linn Felix, Transparency International Danmark

Hun fremhævede hvidvask som en af hovedudfordringerne for at få bugt med korruption, og advarede mod øget økonomisk ulighed, hvis det ikke lykkes at tage de værktøjer i brug, der allerede findes for at bekæmpe hvidvask-sager som den i Danske Bank.

“Vi kender værktøjerne allerede”, sagde Labelle og pegede på automatisk informationsudveksling, registre over værdiers retmæssige ejere, og systemer for at tilbageføre stjålne værdier.

Labelle fremhævede et levende civilsamfund og pressefrihed som fællesnævnere for lande, der kan gå i spidsen for at tage netop disse værktøjer i brug.

“Plads til civilsamfundet, pressefrihed, og et stærkt og uafhængigt retsvæsen. Lande, der har det, har fremgang på en helt anden måde, end dem der ikke har det” sagde Labelle.

Ny dansk selvforståelse

Natascha Linn Felix, leder for Transparency Internationals danske afdeling, mener, at Danske Bank-sagen udfordrer danskernes opfattelse af sig selv som et land blandt de bedste i klassen, når det kommer til korruption.

“En dansk bank har tilladt utrolige summer at blive hvidvasket. Danmark har set på sig selv som et land hvor den slags korruption ikke kan ske. Det er ikke længere en realistisk selvforståelse”, sagde Felix.

Hun håber, at sagen vil få danske myndighederne til i større grad at tage initiativer, som skal bekæmpe både international og national korruption.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.