Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Minister vil gøre det lettere at klage over virksomheder

Klagenævnet for virksomhedsadfærd behandler næsten ingen sager, bl.a. fordi det er meget besværligt at rejse en sag. Det vil erhvervsminister Simon Kollerup (S) nu gøre noget ved
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Charlotte Aagaard
Charlotte Aagaard
Journalist / Mobile or Signal: +45 20840040

Det skal være lettere at klage, hvis danske virksomheder overtræder menneskerettigheder og miljøansvar ude i verden. Det fastslår erhvervsminister Simon Kollerup (S), efter Danwatch har afdækket, at det danske klagenævn for virksomhedsansvar, MKI, kun har realitetsbehandlet een enkelt sag siden 2016. 

“Det er vigtigt, at MKI gør en forskel, og at institutionen er kendt og benyttes”, skriver erhvervsministeren nu i en række svar til Folketinget. 

Her lover han at gøre sit til at styrke det danske klagenævn, der har mandat til at behandle klager over danske institutioner og virksomheders adfærd i udlandet. 

“Jeg vil gå i dialog med MKI om, hvordan vi kan udvikle nævnet”, siger Simon Kollerup.

Afviser næsten alle sager

Spørgsmålene til den nye erhvervsminister er stillet af SF’s erhvervsordfører Lisbeth Bech  Poulsen, efter at Danwatch i august måned kunne fortælle, at Den danske Mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI) afviser stort set alle klager, som nævnet modtager. 

Ud af de ialt 18 klager, som nævnet har registeret siden 2016, er 15 blevet afvist.  I 2 tilfælde har parterne selv fundet en løsning. Og i den sidste sag udtalte nævnet kritik.

Den eneste sag, som nævnet har realitetsbehandlet i perioden, var en sag om Forsvarets brug af nordkoreanske tvangsarbejdere under byggeriet af inspektionsskibet ‘Lauge Koch’ på skibsværftet Christ i Polen. 

Denne sag tog MKI op på eget initiativ og udtalte senere kritik af forsvarets manglende kontrol med byggeriet.  

Utilfreds med indsatsen

Erhvervsminister Simon Kollerup er ikke tilfreds med nævnets indsats, fremgår det af svarene til Lisbeth Poulsen.

Han understreger, at formålet med MKI netop er at sikre, at alle, herunder civilsamfundet og private personer, kan klage over danske institutioner og virksomheder, der ikke opfører sig ordentligt ude i verden. 

“Jeg er bekendt med, at der har været tilbagemeldinger om, at dokumentationskravet til MKI  kan virke omfattende for den klagende part,” skriver ministeren.

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra Lisbeth Bech Poulsen til ministerens planer om at styrke MKI. Men hun har tidligere sagt til Danwatch, at hun mener Danmark bør have en egentlig lov om virksomhedsansvar.

“Det er helt sikkert noget, der bør lovgives om, Det duer ikke, at det i dag er nærmest er frivilligt for virksomhederne om de vil overholde OECD’s og FN’s retningslinjer om virksomhedsansvar“, sagde Lisbeth Bech Poulsen for nylig. 

Ingen juridisk magt

Ifølge en række danske og internationale NGO’er, som Danwatch har talt med, er det netop et af hovedproblemerne med MKI og de andre nationale klagenævn, som er oprettet i forbindelse med de enkelte landes medlemskab af OECD.

Det er nemlig et helt generelt mønster, at nævnene ingen juridisk magt har. De kan ikke tvinge virksomhederne til at rette op på forholdene, udbetale kompensation eller f.eks. genansætte ansatte, der er blevet uretfærdigt behandlet.

Nævnene har kun mandat til at mægle mellem parterne eller evt. udtale kritik, hvis mæglingen mislykkes. Og det gør, at mange potentielle klagere ikke mener, det er indsatsen værd at klage. 

Ingen af de mange overtrædelser af arbejdstagerrettigheder, menneskerettigheder og miljøhensyn, som Danwatch gennem årene har afdækket, har indtil videre været behandlet i  den danske Mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd. 

Læs mere her:

Klager over virksomheder afvises på stribe
Partier vil diskutere lov om virksomhedsansvar
Danmark halter bagefter med CSR-lovgivning

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.