22. januar 2022

Moria-lejrens anonyme Instagram-konto udstilles i København

Mens pressen har haft begrænset adgang til den berygtede græske flygtningelejr Moria, har anonyme beboere i halvandet år lagt billeder og vidnesbyrd op på Instagram. Billederne og tilhørende grafisk arbejde udstilles nu i København.

Foto: Amir & Now You See Me Moria

Børn, der spiller bold, en snemand, en tør bolle i en plastikpose til morgenmad, og telte og personlige ejendele, der bliver ædt op af en altødelæggende brand.

Alt sammen er lagt op på Instagram-kontoen ‘Now You See Me Moria’ i løbet af de seneste tre uger.

Udstilling: Now You See Me Moria

Kontoen har eksisteret siden august 2020, da Amir H.Z., en afghansk fotograf, som boede i lejren på det tidspunkt, og Noemí, en spansk fotoredaktør, startede den for at gøre omverdenen opmærksom på forholdene i Moria.

Kort efter blev Qutaiba fra Syrien og Ali fra Afghanistan også en del af projektet, som i dag følges af mere end 37.000 mennesker og har afholdt udstillinger, events og aktioner i en række europæiske lande. 

Billederne fra lejren udstilles nu 2.-6. februar februar på Vesterbro i København.

“Vores hovedformål er at fortælle Europas befolkning, hvordan det nuværende asylsystem svigter dem, som ankommer hertil. Og så er det at bryde med den stereotype visuelle fremstilling af flygtninge, som vi ser medierne gentage igen og igen”, forklarer Noemí over en telefon fra Holland.

Vis dette opslag på Instagram

Et opslag delt af Now_You_See_Me_Moria (@now_you_see_me_moria)

I al hemmelighed

Flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos var berygtet for at mangle helt basale fornødenheder og for at huse omkring 13.000 flere end de 3.000 mennesker, den var beregnet til. Det var den største flygtningelejr i Europa, indtil den brændte ned i september 2020.

Siden da er en midlertidig såkaldt Moria 2.0 lejr sat op med flere tusinde hvide telte nær samme område på Lesbos. Det er særligt her, ‘Now You See Me Moria’ poster billeder fra, men kontoen har efterhånden også bidragsydere fra en række andre flygtningelejre rundt omkring i Europa.

Alle fotografer har hele tiden været anonyme, da lejrenes beboere frygter, at de kan komme i problemer med myndighederne, hvis de bliver taget i at filme forholdene, og da projektet ikke skal skade deres asylsag.

Særligt efter branden i Moria blev adgangen for presse og fotografer begrænset, og det kræver i dag en række tilladelser at komme ind på området, som journalister ikke tidligere behøvede.

“Vi har oplevet, at folk har fået ødelagt deres telefoner af græsk politi, når de har filmet, så det hele foregår i hemmelighed”, siger Noemí. 

I gennem hele projektet har hun også optrådt uden efternavn, både for at få mindre opmærksomhed ved besøg i de græse flygtningelejre, men også for ikke at sætte fokus på sin person. Danwatch er bekendt med hendes identitet.

Pushbacks og overgreb

Siden projektets start i 2020 har både Amir, Qutaiba og Ali efterhånden forladt Lesbos og er blevet spredt ud over kontinentet. Amir sidder i dag i en bosnisk flygtningelejr, mens Qutaiba er ved at søge asyl i Tyskland og Ali i Holland.

Vis dette opslag på Instagram

Et opslag delt af Now_You_See_Me_Moria (@now_you_see_me_moria)

I takt med at de har forladt Grækenland, har de givet stafetten videre til andre asylansøgere, som kan dokumentere det daglige liv i udviklingen af den midlertidige Moria 2.0, som efterhånden begynder at virke permanent.

Samtidig har ‘Now You See Me Moria’ i dag udviklet sig til et netværk, der modtager og videreformidler forskellige typer af vidnesbyrd fra asylansøgere, som oftere og oftere og oplever overgreb i mødet med EU’s grænser – heriblandt fra flygtninge, som ulovligt er blevet sendt tilbage over grænser i de såkaldte pushback-aktioner fra blandt andre græske grænsevagter.

I januar 2021 opfordrede ‘Now You See Me Moria’ designere fra hele verden til at lave plakater, der tog udgangspunkt i billederne fra deres Instagram-konto. 449 designere reagerede, og flere af deres plakater vil også være at se på udstillingen i København. Det samme vil videoer, bøger og nye plakater, som er udarbejdet af og i samarbejder med netværket.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down