Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Ny Danwatch-undervisning i brug

Som noget nyt har Danwatch fra august 2016 udviklet undervisningsmateriale til elever i folkeskolen. Onsdag var Danwatch for første gang ude og undervise undersøgende journalistik om globalt forbrug med afsæt i det nye materiale.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Omkring 30 elever fra Sputnik skole i København var samlet til undervisning om, hvor danskernes dagligdagsvarer kommer fra og hvilke produktionsforhold de er skabt under.

Siden begyndelsen af det nye skoleår 2016 har danske folkeskolelærere haft adgang til det nye undervisningsmateriale ‘Tomaternes lange vej til din pizza’, som er gratis tilgængeligt på danwatch.dk og emu.dk til elever fra 7.-9. klasse.

“Danwatchs materiale passer godt til os, fordi det handler om at blive uddannet til at blive en ansvarlig voksen, der tager ansvar for sit eget liv og bliver opdraget i aktivt medborgerskab”, siger Nanna Schultz, lærer på Sputnik skole.

Der er simpelthen en af eleverne, som har aflyst sin praktik i dag, fordi han skulle være med til det her.

Nanna Schultz, lærer Sputnik skole.

Sputnik skole har haft et forløb på otte undervisningsgange om globalisering. Det har blandt andet handlet specifikt om dåsetomater og de immigranter i Italien, som arbejder illegalt med at plukke tomater samt generel introduktion til menneskerettigheder og Danwatchs arbejde.

“Jeg kan godt lide, at selvom det er tunge områder, så peger undervisningen stadig på et handlingsperspektiv, så man ikke bliver mast af det. Men man tænker, at ens individuelle handlinger har en betydning. Det er med til at højne bevidstheden om, at man er aktiv samfundsborger, der agerer i fællesskab. Det kan spille ind på mange andre niveauer end som aktiv forbruger, håber jeg”, siger Nanna Schultz.

Journalist på Danwatch Norma J. Martinez har udviklet materialet og hun underviser selv i så vid udstrækning som muligt, enten ved at tage ud på skolerne eller ved at invitere skoleklasser ind til Danwatchs lokaler. Norma J. Martinez har undervist folkeskoleelever i mange sammenhænge og har i alt erfaring fra omtrent 150 undervisningsgange på klasser i hele landet.

“Det er spændende at få én af jer ud. Der er simpelthen en af eleverne, som har aflyst sin praktik i dag, fordi han skulle være med til det her. De unge kan se sig selv i en anden sammenhæng, og det giver noget at mærke jeres engagement”, siger Nanna Schultz.

 

Danwatch udvider sine fokusområder

Danwatch udkommer med større, journalistiske undersøgelser og artikelfeatures, der afdækker strukturelle problemstillinger i dybden cirka en gang om måneden og udgiver ugentlig kortere nyheder, der holder vores læsere opdateret på væsentlige historier fra vores områder.

Men Danwatch er i gang med opgradere sine aktiviteter på flere andre områder, forklarer direktør i Danwatch Jesper Nymark.

“Al vores aktiviteter udspringer af vores undersøgende journalistik, og et vigtigt fokus for os er undervisning. De unge er en meget vigtig læsergruppe for os. Men vi er også bevidst om at det i forhold til vores indhold kræver at vi “skærer” vores indhold til i forhold til dem. Det kan ses i vores undervisningsmateriale, som fremadrettet vil komme til at fylde meget mere, da vi i forhold til vores journalistik har et særligt ansvar i forhold til fremtidens forbrugere, siger Jesper Nymark.

Undervisning i Danwatch foregår på flere niveauer og er henvendt til både danske folkeskoleelever, universitetsstuderende og journalister i udlandet.

Danwatch underviser danske og internationale universitetsstuderende på Copenhagen Business School om blandt andet virksomheders undersøgende journalistik vedrørende Corporate Social Responsibility politik, og hvor vanskeligt det kan være for virksomheder at leve op til egne målsætninger.

Danwatch holder derudover en række foredrag om undersøgende journalistik, blandt andet på de danske mediestuderendes årlige medielejr på Vallekilde Højskole.

Undervisning i udlandet

Et tredje indsatsområde er journalistisk kapacitetsopbygning af NGO’er, advokater og lokale journalister i udviklingslande.

Book en kapacitetsopbygning her

Danwatchs undervisning fokuserer på dokumentation, undersøgende journalistik og FN’s retningslinjer for virksomheder og menneskerettigheder. Der laves workshops for deltagerne, så det bliver konkret, hvordan reglerne skal forstås og bruges i forhold til virksomheders ansvar for at respektere mennesker og miljø.

“Det er der især stort behov for i udviklingslande og unge demokratier”, siger Jesper Nymark.

I september 2016 var Louise Voller, chefredaktør på Danwatch, i Nepal for at lave kapacitetsopbygning i samarbejde med SwedwatchInternational Work Group for Indigenous Affairs (IWGIA) og Lawyers’ Association for Human Rights of Nepalese Indigenous Peoples.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.