Nyhedsoverblik

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal på stadion i Qatar. Ikke for at heppe på landsholdet, men for at spørge, hvad migrantarbejderne der har bygget stadion har med os at gøre, og om det er grund til at boykotte slutrunden.

Skriv dig op til vores nyhedsbreve her

24. november 2022

Vi har et ansvar for VM i Qatar. Det er måske ikke det, du tror

VM har udviklet sig til et absurd teater med moralske kvababbelser i kulissen. 

Slutrunden spilles helt uden fortilfælde i november og december, fordi ørkenstaten Qatar er vært. Målene scores på stadioner bygget af migrantarbejdere under dødsensfarlige forhold. Og det danske landshold vil blive straffet af fodboldforbundet FIFA, hvis de med et regnbuefarvet anførerbind manifesterer deres støtte til, at man kan elske, hvem man vil. 

Det har efterladt nogle danskere med spørgsmålet om, hvorvidt de overhovedet skal se med?

Fra redaktionen på Danwatch følger vi slutrunden og debatten med en vis interesse. For VM i Qatar fungerer nemlig som en lup for en række af de problemer, vi i årevis har beskæftiget os med. Det viser os, hvordan vi er forbundet til migrantarbejdere. Det viser os, hvor svært det er at være bevidst forbruger. Og så viser det os noget om, hvordan verden fungerer.

I alt har Qatar 1,7 millioner migrantarbejdere, og de udgør 90 procent af arbejdsstyrken i landet. I verden er der 169 millioner migrantarbejdere

Migrantarbejdere, som dem der er søgt mod Qatar, forsøger typisk at vriste dem selv og deres familier ud af fattigdom. Ifølge forskere, som professor Jørn Sønderholm, sidder migrantarbejderne fast i et system, som vi i Vesten har været med til at skabe. Dels har vi en handelspolitik, hvor det er svært for virksomheder fra fattige lande at sælge ting i rige lande, dels lukker vi nærmest ingen arbejdere fra fattige lande ind over vores egne grænser. 

Hvis folk bliver i Bangladesh eller Nepal, vil de forblive fattige. Hvis de rejser, kan de ikke tage til Danmark. På den måde “er vi faktisk selv med til at skabe et marked for udnyttelse af migranter som i Qatar”, skriver seniorforsker ved DIIS, Sine Plambech i en kronik i Politiken

Og det er ikke kun VM-stadioner, der er bygget på denne form for global ulighed. Danwatch har dokumenteret, hvordan migrantarbejdere plukker jordbærtomater og druer til dyre champagner i Sydeuropa, samler elektronik i Malaysia og plukker kaffe i Brasilien. Alt sammen produkter, der ender i Danmark. Og som ofte er lavet under slavelignende forhold eller en hverdag med krænkelser og farlige arbejdsforhold.

Får du alle vores nyhedsbreve?

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifierchevron-down