En Danwatch-undersøgelse

Bitre bær

Marokkanske og rumænske jordbærplukkere fortæller om seksuel afpresning og grov udnyttelse på spanske landbrug, der leverer bær til danske supermarkeder.
9. juli 2021

Ronja Pilgaard

Journalist

Sandra Blenner Rasmussen

Journalist

Ronja Pilgaard

Journalist

Sandra Blenner Rasmussen

Journalist

Foto: Stefania Prandi & Sarah Hartvigsen Juncker

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med Politiken og Al Jazeera

I Danmark købes der spanske bær som aldrig før. Men mange af de spanske jordbær og blåbær, der sælges i danske supermarkeder, er plukket af migrantarbejdere, som fortæller om seksuel afpresning og grov udnyttelse.

Danwatch har interviewet 16 marokkanske og rumænske jordbærplukkere, som arbejder for store spanske gartnerier, der blandt andet leverer til Salling Groups butikker som Føtex og Netto, Coops butikker Irma, Fakta og Superbrugsen og til Lidl.

Hos en leverandør til Lidl har ansatte anklaget chefer for voldtægt og overgreb, og hos en leverandør til Salling fortæller en ansat, at chefen presser de ansatte til sex.

Hos producenter, der leverer til Coop og Salling Group, fortæller bærplukkere om daglige ydmygelser, og om at blive straffet for at tage toiletpauser eller bede om en ugentlig fridag. Samt at man bliver fyret, hvis man taler om sine rettigheder eller om at kontakte en fagforening.

Både Coop, Salling Group og Lidl siger, at man tager skarpt afstand fra forholdene, og alle supermarkeder har nu igangsat undersøgelser af deres leverandører.

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.