Del af en undersøgelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen Putins venner i Danmark
- I den russiske præsident Vladimir Putins absolutte inderkreds sidder en række rige og magtfulde forretningsmænd, såkaldte oligarker. På forskellige måder har oligarkerne støttet Rusland, og de var blandt de første til at blive orienteret om invasionen i Ukraine.
- I forbindelse med invasionen er oligarkerne kommet i Vestens sigtekorn. For at ramme dem på pengepungen har EU og USA rettet sanktioner mod flere af dem.
- Danwatch har sporet flere af oligarkernes forbindelser til Danmark, hvor de driver milliardforretninger og har sat sig på vigtige ressourcer.
- Danwatch har også fundet en dansk virksomhed, der er leverandør til flere virksomheder i Rusland og Belarus, der ejes af oligarker. Ifølge eksperter har den danske virksomhed været på kant med sanktionerne.
Luksusvarer som kaviar og champagne, elektriske apparater og forskellige former for stål.
Det er nogle af de produkter, som EU onsdag aften satte på en liste over ting fra Rusland, der ikke må importeres til unionen. Især importforbuddet på stål skal gøre ondt på Rusland og vil ifølge beregninger fra Europa-kommissionen koste Rusland 3,3 milliarder euro i tabte eksportindtægter.
Alligevel kan det danske stålvalseværk NLMK DanSteel, der er ejet af oligarken Vladimir Lisin, fortsat importere stål fra Rusland. Det oplyser virksomheden til Danwatch:
“Vi følger situationen tæt. Det, som vi kan se ud fra den nye liste, er, at vi stadig kan få vores stål-leverancer fra NLMK i Rusland. De produkter, som vi importerer, ligger ikke på sanktionslisten”.
Stålkongen
Vladimir Lisin købte i 2002 stålvalseværket, der ligger i Frederiksværk, og inkluderede det i hans stålkonglomerat NLMK. Siden da har værket primært fået sin stål fra NLMK’s datterselskaber i Rusland.
Vladimir Lisin er en del af den russiske præsident Vladimir Putins inderkreds og kom i 2018 på på de amerikanske myndigheders såkaldte Putin-liste, hvor 210 prominente Putin-støtter, herunder 96 oligarker, var linet op.
NLMK DanSteel omsatte for 2,3 mia. kr i 2020, og værket leverer blandt andet stålplader til konstruktionen af Femern-forbindelsen og den danske vindmølleindustri.
Løbende leveringer
Stålet fra DanSteel bliver fremstillet af råmaterialer fra NLMK Group, som ligger 500 km syd for Moskva i byen Lipetsk. Flere gange om ugen ankommer skibe fra Kaliningrad i Rusland til DanSteels egen havn i Frederiksværk.
I løbet af den første uge, fra Rusland indledte invasionen af Ukraine 24. februar, anløb der fire fragtskibe til Frederiksværk fra den russiske enklave Kaliningrad.
Og nu da værket ikke er omfattet af EU’s nye importforbud, kan to russiske fragtskibe efter planen ankomme til havnen i Frederiksværk senere i dag.