Sanktioneret russisk oligark ejer lukrative licenser til danske Nordsø-felter

Russisk forretningsmand og Putin-støtte hiver olie og gas op af den danske undergrund

Russiske Mikhail Fridman er på EUs sanktionsliste og er medejer af af et firma, der har gas- og olierettigheder i Nordsøen.

Den russiske oligark og mangemilliardær Mikhail Fridman, der er på EU’s sanktionsliste på grund af sit forhold til Ruslands præsident, Vladimir Putin, er medejer af et firma, der har købt rettigheder af den danske stat til at udvinde gas og olie i Nordsøen.

Det kan Danwatch afsløre på baggrund af dokumenter fra Energistyrelsen og Nordsøfonden. 

Mikhail Fridman, der ifølge Forbes menes at være god for over 100 milliarder kroner, ejer 33 procent af den tyske olie-og gasgigant Wintershall Dea, som har købt licenser af den danske stat til udvinding af gas- og olie i Nordsøen på i alt 5 felter.

Wintershall Dea International ejer således 42,857 procent af licensen på det 44,6 kvadratkilometer store Nini-felt og 43,590 procent af det 22,6 km² store Cecilie felt. Herudover er Wintershall Dea International operatør og har en ejerandel på 50 procent af licensen på et unavngivet 390,7 km² stort felt i Nordsøen.

Datterselskabet Wintershall Noordzee B.V. er desuden operatør og har en ejerandel på  63,64 procent af to licenser på hhv. 40,3 km² og  209,1 km² i Ravn-feltet. 

De to felter, som Wintershall Noordzee B.V. har ejerandel i, har også yderligere tråde til præsident Vladimir Putin. I 2015 indgik det statslige russiske gasselskab Gazprom således et joint venture med Wintershall Noordzee B.V, så Gazprom i dag ejer 50 procent af selskabets  aktiviteter i Nordsøen.

Har fået offentlige tilskud

Fridman har også indirekte haft snablen nede i den danske statskasse. 

Wintershall Dea er et ledende medlem af Greensand-konsortiet, der arbejder med et CO2-lagring i Nordsøens danske oliefelter. Projektet fik i 2021 tildelt 197 mio. kr. af den offentlig tilskudsordning Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP). 

57-årig Mikhail Fridman havnede tidligere på ugen sammen med en række andre russiske oligarker på EU’s sanktionsliste over personer, der er ansvarlige for tiltag, der “underminerer eller truer Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed”.

EU skriver blandt andet om Fridman:

“Han har formået at skabe stærke bånd til Vladimir Putins administration og er blevet kaldt en stor russisk finansieringspartner og katalysator for Putins inderkreds. Han har formået at erhverve statslige aktiver gennem statslige forbindelser”.

“Vladimir Putin belønnede Alfa Groups (ejet af Fridman, red.) loyalitet over for de russiske myndigheder ved at yde politisk bistand til Alfa Groups udenlandske investeringsplaner.”

Virksomhed: Alle regler er overholdt

Windshall Dea AG afviser over for Danwatch, at Fridman skulle have nogen styrende rolle i virksomheden, og at de nye sanktioner mod Fridman skulle få indflydelse på virksomhedens operationer i Nordsøen.

“Wintershall Dea er administreret af bestyrelsen og ikke af aktionærerne eller tilsynsrådet. Desuden har Mikhail Fridman ikke noget mandat i nogen styrende enhed af Wintershall Dea”, lyder det i en mail fra virksomhedens kommunikationsafdeling til Danwatch.

“Wintershall Dea er hverken direkte eller indirekte sanktioneret. Vi overholder alle relevante love og pålagte sanktioner”.

Danwatch har forsøgt at få en kommentar fra klimaminister Dan Jørgensen(S),  men Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet henviser til Erhvervsstyrelsen, der er i gang med at undersøge mulige brud på sanktioner i forbindelse med russiske oligarkers ejerskab af selskaber, der opererer i Nordsøen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup(S) om de konkrete ejerskabsforhold af Nordsø-felterne, men i en mail til Danwatch skriver han generelt om russisk-ejede virksomheder, der opererer i Danmark:

“Danmark støtter og har arbejdet aktivt for samtlige EU-sanktioner, der sætter hårdt ind mod Rusland. Derfor vil jeg også gerne understrege, at vi fra regeringens side af selvfølgelig forventer, at danske virksomheder overholder de sanktioner, der er sat i værk. Hvis ikke det er tilfældet, er det helt uacceptabelt. Erhvervsstyrelsen står klar til at hjælpe virksomhederne med at rådgive virksomheder om overholdelse af sanktioner”.

Den danske stat havde i perioden fra 1972 til 2019 samlede indtægter fra aktiviteterne i Nordsøen på cirka 544 milliarder kroner.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right