11. april 2022

Dan Jørgensen lukker sag om oligarks Nordsøolie: Ingen sanktionsbrud

Klimaminister Dan Jørgensen oplyser, at der ikke er begået nogle brud på sanktionerne mod den russiske oligark og milliardær Mikhail Fridman, selvom oligarken er medejer af et selskab, der har flere licenser i Nordsøen.

Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

Selvom den sanktionerede russiske oligark Mikhail Fridman er medejer af flere olie- og gasfelter i Nordsøen gennem det tyske energiselskab Wintershall Dea og på den baggrund også har fået offentlig støtte, så har hans danske erhvervseventyr ikke ført til brud på nogle EU-sanktioner.    

Det viser en række svar fra klimaminister Dan Jørgensen(S) til Folketinget – og en aktindsigt som Danwatch har fået hos Erhvervsstyrelsen.

57-årig Fridman havnede 28. februar på EU’s sanktionsliste og blev blandt andet beskrevet som “katalysator for Putins inderkreds”.

Få dage senere, den 3. marts, kunne Danwatch afsløre, at Wintershall Dea har medejerskab i 5 felter til udvinding af gas- og olie i Nordsøen sammen med selskaberne Nordsøfonden, ONE-Dyas Denmark ApS og INEOS E&P A/S.

Ifølge Dan Jørgensen oversendte Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet den 3. marts sagen om Mikhail Fridman til Erhvervsstyrelsen for at få den undersøgt. Knap en måned senere konkluderede Erhvervsstyrelsen på baggrund af egne undersøgelser om ejerkæder og generel fortolkningsbidrag fra EU-Kommissionen , at de danske selskaber ikke har brudt nogen sanktioner ved at have forbindelser til Fridman.

“Erhvervsstyrelsen har foretaget en undersøgelse af, om de danske selskaber indirekte kunne siges at stille midler til rådighed for selskaber, som er enten ejet eller kontrolleret af Mikhail Fridman. De pågældende danske selskaber vurderes på baggrund heraf ikke at have overtrådt EU’s sanktioner i den konkrete sag”, lyder konklusionen.

Erhvervsstyrelsen har undersøgt to sager om sanktionsbrud

Siden Ruslands invasion af Ukraine 24. februar har Erhvervsstyrelsen registreret to sager om mulige brud på EU’s sanktioner mod Rusland. Det viser en aktindsigt, som Danwatch har fået hos Erhvervsstyrelsen.

  • 1. marts: Mistanke om brud på finansielle sanktioner mod det statsejede russiske shippingfirma Sovcomflot. Sagen startede på baggrund af en henvendelse fra en whistleblower 25. februar og blev efterfølgende overdraget til Finanstilsynet.
  • 3. marts: Undersøgelse af oligarkerne Mikhail Fridman og Petr Avens medejerskaber af olie- og gaslicenser i Nordsøen. Sagen startede, efter af Danwatch og Frihedsbrevet havde beskrevet ejerforholdene. Undersøgelsen blev afsluttet 29. marts med konklusionen, at der ikke var sket sanktionsbrud.

I en aktindsigt fra Erhvervsstyrelsen, som Danwatch har fået, uddyber en korrespondance styrelsen har haft med de tre involverede selskaber desuden, at Fridmans ejerskab i  Winthershall ikke opfylder EU’ krav om, at en person skal have en kontrollerende andel i et selskab, før det er sanktioneret.

Erhvervsstyrelsen konstaterede således 29. marts på baggrund af høringssvarene fra de danske virksomheder, at ”Mikhail Fridmans involvering i selskaberne ikke opfylder kriterierne for hverken ejerskab eller kontrol”.

“Det må således lægges til grund, at Mikhail Fridman hverken ejer eller kontrollerer selskaberne, hvorfor selskaberne ikke er at betragte som omfattet af sanktioner”, skriver styrelsen og konkluderer samtidigt, at de ikke vil foretage sig mere i sagen.

Støttekroner fra staten 

Wintershall Dea har tidligere modtaget offentlige støttekroner fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) via selskabets rolle i Greensand-konsortiet, der arbejder med et CO2-lagring i Nordsøens danske oliefelter. 

I et andet svar til Folketinget oplyser Dan Jørgensen, at Mikhail Fridman ikke var sanktioneret, da støtten fra EUPD blev udbetalt i 2020 og 2021. I alt har Wintershall Dea AG opnået tilsagn om tilskud på ca. 7 mio. kr. fra EUDP, hvoraf selskabet pr. dags dags dato har modtaget 800.000 kroner.

Dan Jørgensen henviser også til et svar fra Wintershall, hvor selskabet understreger, at det overholder gældende love, og ikke har foretaget nogle betalinger til Mikhail Fridman.    

“Energistyrelsen er i brev fra Wintershall Dea AG af 7. marts 2022 oplyst om, at Wintershall Dea AG ikke er sanktioneret. Wintershall Dea AG oplyser, at gældende love overholdes, herunder de pålagte sanktioner, og der foretages ikke betalinger til sanktionerede personer. Det oplyses også, at Mikhail Fridman ikke har noget mandat i nogen af Wintershall Dea AG’s ledende organer.”  

Investeringsselskabet LetterOne, der ejer andelen i Wintershall Dea, og som Mikhail Fridman selv ejer lidt over 37 procent af, har desuden meddelt, at både Fridman og hans partner Petr Aven har trukket sig fra LetterOnes bestyrelsen, er sat uden for både indflydelse og er nægtet fremtidige afkast af deres investeringer.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right