Rockwool på lobbytogt hos kritiske politikere 

Rockwools topledelse har aktivt forsøgt at få kritisk borgmester og folketingspolitikere til at ændre holdning til selskabets tilstedeværelse i Rusland.

Rockwools administrerende direktør Jens Birgersson (ses til højre) og bestyrelsesformand Thomas Kähler har i alt hemmelighed mødtes med politikere, der har været kritiske overfor selskabet. Rockwool (PR-foto)

Danske politikere har flere gange fremsat særdeles hård kritik af Rockwool for koncernens forretninger og fortsatte tilstedeværelse i Rusland.

Og det er langtfra faldet i god jord i Rockwools hovedkvarter i Hedehusene vest for København.

Danwatch og Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at Rockwool i alt hemmelighed har sendt bestyrelsesformand Thomas Kähler og administrerende direktør Jens Birgersson i byen mindst tre gange for at mødes med kritiske politikere og forsøge at påvirke deres holdning.

Udover at komme med Rockwools synspunkter har topcheferne også fremlagt beregninger, der skulle underbygge beslutningen om fortsat at drive forretning i det krigsførende land.

Det er uvist, hvilke tal Rockwool har fremlagt for de kritiske politikere. 

Som Danwatch og Ekstra Bladet tidligere har skrevet, så genererede Rockwools russiske fabrikker en profit på  521,9 mio. kroner i 2022. 

Rockwools årlige generalforsamling den 29. marts 2023 godkendte aktionærerne et beløb på op til 200 mio. til genopbygningsaktiviteter, hvilket bringer det samlede beløb op på 300 mio. DKK, som ROCKWOOL har valgt at dedikere til genopbygningen af Ukraine.

Pengene er samlet i Fonden for genopbygningen af Ukraine.

Ifølge professor i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet, Jacob Dahl Rendtorff, så er Rockwools besøg hos politikerne klassisk lobbyarbejde:

“De laver i allerhøjeste grad lobbyisme. De prøver jo at påvirke magten for at få deres situation til at se bedre ud. De vil jo gerne at politikerne ser mere velvilligt på dem og få dem til at se mindre kritisk på dem i den danske offentlighed”, siger han.

Jacob Dahl Rendtorff vurderer også, at besøgene hos politikerne er et udtryk for en presset koncern. 

“Så er man presset, vil jeg vurdere. Og det hviler også på en dårlig forståelse af, hvad offentligheden er. Og det gør det hele værre, at man gør det i det skjulte, frem for at være åben overfor samfundet og deres konkrete problemer”, siger han. 

Birgersson på Borgen 

To af møderne fandt sted i september måned i år efter, at Danwatch og Ekstra Bladet kunne løfte sløret for, at Rockwool i 2022 har betalt et trecifret millionbeløb i skat i Rusland. 

Det fik Radikale Venstres udenrigsordfører, Christian Friis Bach, til at revse Rockwool i skarpe vendinger, og han udtalte blandt andet, at Rockwool sender “et signal i den helt modsatte retning” af, hvad der er ønskværdigt, når vi samtidig “gør, hvad vi kan, for at bidrage til Ukraines kamp”.

“Derefter kontaktede Rockwool mig, og spurgte om jeg ville holde et møde med deres direktør”, siger Christian Friis Bach om mødet med Jens Birgersson, der fandt sted på Christiansborg.

Hvad fremlagde Jens Birgersson på mødet?

“De ville gerne vise mig, at der var flere sider af sagen, og at de også engagerer sig i at støtte Ukraine – og det har jeg respekt for – men det ændrer ikke på min grundlæggende holdning af, at det er vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at sende klare signaler til Putin. Og her håber jeg, at Rockwool vil være med.”

“Men jeg har også tænkt mig at være helt åben og fortælle, at vi har afholdt det her møde. Og det har ikke ændret på min holdning”, siger han.

Det er ikke muligt at få indsigt i, hvem folketingspolitikere mødes med, da deres kalendere som udgangspunkt er undtaget aktindsigt. Christian Friis Bach mener derfor, at Folketinget bør indføre et lobbyregister, hvor forskellige aktørers forsøg på påvirkning af politikere – som i tilfældet med Rockwool – kan komme frem i lyset.

“Jeg har samtidig det grundlæggende synspunkt, at alle fra Folketinget burde opføre i et lobbyregister, hvem vi mødes med, som forsøger at påvirke vores beslutninger. Det har jeg al mulig respekt for, at man gør i virksomheder, organisationer og foreninger, og det mener jeg også vi bør tilslutte os”, lyder det fra Friis Bach.

Udover mødet med Christian Friis Bach bekræfter centrale kilder, at Jens Birgersson havde mindst ét tilsvarende møde med en anden fremtrædende folketingspolitiker på Christiansborg.

Rockwool på Rådhuset

En anden politiker, der har haft besøg af Rockwools topledelse, er Københavns Kommunes  beskæftigelses- og integrationsborgmester, Jens-Kristian Lütken (V).

Borgmesteren har flere gange kritiseret Rockwool og selskabets tilstedeværelse i Rusland offentligt. Han var også initiativtager til et forslag om, at Københavns Kommune skulle boykotte indkøb af Rockwool-materialer, hvilket et flertal i Borgerrepræsentationen umiddelbart bakkede op om. 

I en pressemeddelelse fra maj måned udtalte integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken i den forbindelse:

“Det er dybt forkasteligt, at Rockwool fortsat producerer og tjener penge i Rusland. Vi er nødt til at lægge et kæmpe økonomisk pres på Rusland, hvilket de fleste globale virksomheder har været med på, også selvom det har ført til voldsomme økonomiske tab.”

Kort tid efter udtalelserne tikkede en mail ind i borgmesterens indbakke. Det var fra bestyrelsesformanden i Rockwool International, Thomas Kähler, som er femte generation i det stenrige familiedynasti, der er grundlæggere af  Rockwool, og som stadig sidder på magten i selskabet.

“Han ville gerne mødes og fremlægge deres synspunkter, og jeg mødes jo med mange mennesker, jeg er uenig med, så det sagde jeg ja til,” siger Jens Kristian Lütken.  

Før sommerferien troppede Thomas Kähler derfor op på Københavns Rådhus, hvor han drak kaffe med Jens-Kristian Lütken.

“Mødet varede i cirka 20 minutter, hvor han fremlagde deres syn på sagen. Jeg gjorde fra starten opmærksom på, hvor jeg stod, men han ville gerne nuancere sagen, og det var han velkommen til.” 

“Det rykkede dog ikke ved, hvor jeg står i den sag. Ligesom jeg heller ikke tror mine synspunkter rykkede ham. Så vi var enige om at være uenige, og det var fint nok,” siger han.  

På mødet blev Jens-Kristian Lütken i lighed med folketingspolitikerne også præsenteret for nogle tal for Rockwools indtjening i Rusland og selskabets støtte til Ukraine. 

“Ja, det blev jeg også præsenteret for. Jeg kan dog ikke længere huske tallene,” siger han. 

Jens-Kristian Lütken er ikke i tvivl om Thomas Kählers mål med mødet. 

“Det har været hans formål at se om han kunne påvirke mig. Det er det helt sikkert. Det er sådan set fint nok. Det er der mange, som gør, men det ændrer som sagt ikke, hvor jeg står i den her sag.” 

“Jeg mener stadig, de burde trække sig ud. Og så er det rigtigt, at Rusland sikkert vil forsøge at drive det videre, men som vi har set med eksempelvis franske Renault, der trak sig ud, så har russerne ikke selv været i stand til at producere de samme ting og drive virksomhed på samme måde”, siger han.

Danwatch og Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål til Rockwool om møderne med de kritiske politikere, herunder om det er muligt at se de beregninger, politikerne er blevet præsenteret for. Det vil Rockwools kommunikationschef Michael Zarin dog ikke forholde sig til. I en mail skriver han:

”Det er almindelig praksis, at erhvervsledere mødes med politiske ledere angående emner af fælles interesse.”

Flere artikler fra undersøgelsen: /

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right