4. marts 2022Energi

Putins venner opererer i Danmark. Og de har sat sig på nogle af de vigtigste ressourcer

De hører til blandt Vladimir Putins absolutte inderkreds og er i Vestens sigtekorn i forbindelse med invasionen af Ukraine. Alligevel driver flere af Ruslands allerrigeste oligarker store milliardforretninger i Danmark. Mød dem her.

Cover3 01
Del af en undersøgelse

Denne artikel er en del af undersøgelsen Putins venner i Danmark

  • I den russiske præsident Vladimir Putins absolutte inderkreds sidder en række rige og magtfulde forretningsmænd, såkaldte oligarker. På forskellige måder har oligarkerne støttet Rusland, og de var blandt de første til at blive orienteret om invasionen i Ukraine.
  • I forbindelse med invasionen er oligarkerne kommet i Vestens sigtekorn. For at ramme dem på pengepungen har EU og USA rettet sanktioner mod flere af dem.
  • Danwatch har sporet flere af oligarkernes forbindelser til Danmark, hvor de driver milliardforretninger og har sat sig på vigtige ressourcer.
  • Danwatch har også fundet en dansk virksomhed, der er leverandør til flere virksomheder i Rusland og Belarus, der ejes af oligarker. Ifølge eksperter har den danske virksomhed været på kant med sanktionerne.

Iført jakkesæt og alvorliger miner var 37 af Ruslands rigeste oligarker 24. februar indkaldt til krisemøde i Kremls store marmorhaller. Tidligere på dagen havde præsident Vladimir Putin beordret sine tropper til at invadere Ukraine, og nu sad den russiske elite altså der, på rad og række, og så lettere utilpasse ud.

Den tidligere minister Alexander Shokhin stod bag en lille hvid pult og talte på vegne af sine medmilliardærer. Ifølge New York Times var han tydeligt nervøs, da han bad Putin om at tage den med ro og lade Rusland “forblive en del af den globale økonomi” frem for at “fremprovokere” negative effekter på verdensmarkederne.

Oligarkerne havde god grund til at være nervøse. Flere i salen optrådte allerede på USA’s og EU’s sanktionslister, og med invasionen i Ukraine var der udsigt til nye og langt mere omfattende sanktioner, der uden tvivl ville komme til at koste dem dyrt.

Nu kan Danwatch fortælle, hvordan to af de tilstedeværende i Kreml den dag – samt to andre af Ruslands rigeste oligarker og nære støtter af Vladimir Putin – i årevis har drevet store milliardforretninger i Danmark.

Gennem et netværk af selskaber har de fire oligarker i dag store investeringer i den danske olie- og naturgas-branche, stålindustrien, IT-branchen og rejsebranchen. 

Ruslands mest magtfulde mænd

Det er ikke uden grund, at Vladimir Putin som noget af det allerførste efter invasionen sendte bud efter Ruslands rigeste mænd. De russiske oligarker har, ofte mod at holde hånden under præsidenten, fået fingre i lukrative kontrakter og skabt sig enorme milliardformuer. De kontrollerer i dag Ruslands største virksomheder inden for finans, energi, råstoffer, telekommunikation og infrastruktur og er således uundværlige i krigstid.

Deres konglomerater og investeringer breder sig over hele kloden, og ofte bidrager oligarkerne med enorme summer til den russiske statskasse i form af skatter fra udenlandske investeringer. Alene i 2020 betalte russiske energifirmaer på Londons børser ifølge The Guardian over 350 milliarder kroner i skatter til Rusland – omtrent svarende til landets militærbudget året før, der lå på cirka 370 milliarder kroner.

To af de fire oligarker, som Danwatch her fortæller om, er personligt underlagt EU’s sanktioner. Men da de ikke ejer aktiemajoriteter i de virksomheder, der opererer i Danmark, er det for nuværende ikke ulovligt at gøre forretning med virksomhederne. 

Men oligarkerne sidder stadig på betydelige aktieposter i selskaber, der har indflydelse på den danske energiforsyning og afgørende infrastruktur. Og investeringerne kan – som det var tilfældet i London – sende store beløb til Putins Rusland og i sidste ende være med til at finansiere krigen mod Ukraine.

Storinvestoren

Mikhail Fridman

Hiver olie og gas op af den danske undergrund

Storinvestoren

Mikhail Fridman

HIVER OLIE OG GAS OP AF DEN DANSKE UNDERGRUND

Mikhail Fridman er en af Putins nærmeste støtter og på EU’s sanktionsliste med en betegnelse som “katalysator for Putins inderkreds”. Alligevel har den russiske forretningsmand og multimilliardær en finger med i den danske stats forsyningssikkerhed og it-branchen herhjemme.

Fridman, der i skrivende stund anslås at have en formue på 83,3 mia. kr. ifølge Forbes, ejer således 33 procent af den tyske olie-og gasgigant Wintershall Dea gennem sit investeringsselskab LetterOne.

Og netop Winthershall Dea har købt 5 licenser af den danske stat til udvinding af olie og gas i Nordsøen – og modtaget millionstøtte til grønne projekter af den danske stat. 

På Energistyrelsen og Nordsøfondens hjemmeside fremgår det, at Wintershall Dea International ejer:

  •  42,857 procent af licensen på det 44,6 kvadratkilometer store Nini-felt
  • 43,590 procent af det 22,6 kvadratkilometer store Cecilie felt. 
  • 50 procent af licensen på et unavngivet 390,7 kvadratkilometer stort felt i Nordsøen, hvor Wintershel Dea International også er operatør.

Datterselskabet Wintershall Noordzee B.V. er desuden operatør og har en ejerandel på 63,64 procent af to licenser på sammenlagt . 250  kvadratkilometer i Ravn-feltet.

Datterselskabets to licenser i Ravn-feltet har yderligere tråde til præsident Vladimir Putin. I 2015 indgik det statslige russiske gasselskab Gazprom således et joint venture med Wintershall Noordzee B.V., så Gazprom i dag ejer 50 procent af selskabets aktiviteter i Nordsøen.

Den danske stat havde i perioden fra 1972 til 2019 samlede indtægter fra aktiviteterne i Nordsøen på cirka 544 milliarder kroner.

Fridman har også indirekte haft snablen nede i den danske statskasse. 

Wintershall Dea er et ledende medlem af Greensand-konsortiet, der arbejder med CO2-lagring i Nordsøens danske oliefelter. Projektet fik i 2021 tildelt 197 mio. kr. af den offentlig tilskudsordning Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP). 

Ind på it-scenen 

57-årig Fridman har blandt andet skabt sin formue gennem Alfa Group, som han var medstifter af og i dag er en af hovedaktionærerne i. Alfa Group ejer blandt andet den største russiske bank, Alfa Bank.

I november 2021 gjorde Fridman også sit indtog i den danske it-branche, da den britiske kapitalfond Pamplona Capital Management, som Fridman har investeret mindst 20 milliarder kroner i, købte den danske IT-virksomhed EET. 

EET forhandler blandt andet IT-udstyr og komponenter til eksempelvis computere, printere, mobiler og netværk. Købesummen for EET er ukendt, men da EET sidst blev handlet i 2015 skete det ifølge Berlingske for 1,2 mia. kroner.

Fridman har i mange år været nævnt som en af Putins fortrolige, og i en EU-forordning fra 28. februar i år – få dage efter den russiske invasion – kom han med på EU’s sanktionsliste over personer, der er ansvarlige for tiltag, som underminerer eller truer Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed. 

EU skriver blandt andet om Fridman:

“Han har formået at skabe stærke bånd til Vladimir Putins administration og er blevet kaldt en stor russisk finansieringspartner og katalysator for Putins inderkreds. Han har formået at erhverve statslige aktiver gennem statslige forbindelser.” 

“Vladimir Putins ældste datter Maria ledte et velgørenhedsprojekt, Alfa-Endo, som blev finansieret af Alfa Bank. Vladimir Putin belønnede Alfa Groups loyalitet over for de russiske myndigheder ved at yde politisk bistand til Alfa Groups udenlandske investeringsplaner.”

Privat residerer Fridman i det Victorianske pragtpalæ Athlone House i det nordlige London, som han købte for 65 mio. pund i 2016. 

Afviser styrende rolle

Windshall Dea AG afviser over for Danwatch, at Fridman skulle have nogen styrende rolle i virksomheden, og at de nye sanktioner mod Fridman skulle få indflydelse på virksomhedens operationer i Nordsøen.

“Wintershall Dea er administreret af bestyrelsen og ikke af aktionærerne eller tilsynsrådet. Desuden har Mikhail Fridman ikke noget mandat i nogen styrende enhed af Wintershall Dea”, lyder det i en mail fra virksomhedens kommunikationsafdeling til Danwatch.

“Wintershall Dea er hverken direkte eller indirekte sanktioneret. Vi overholder alle relevante love og pålagte sanktioner”.

Samme budskab lyder fra investeringsselskabet LetterOne, som Fridman stiftede i 2013, og som er det selskab, der har ejerandele i Wintershall Dea. I en skriftlig udtalelse, som er sendt til Danwatch på vegne af LetterOnes ledelse, kalder de invasionen af Ukraine for en “brutal, uberettiget krig, som Rusland må gøre en ende på”. 

Konkret om Fridmans ejerskab skriver de:

“Efter indførelsen af EU’s sanktioner har Mikhail Fridman og Petr Aven trukket sig fra LetterOnes bestyrelse. De vil derfor ikke længere være involveret i eller have indflydelse på virksomheden eller dens investeringer. De vil ikke modtage udbytte, kommunikation eller nogen form for midler eller økonomiske ressourcer, hverken direkte eller indirekte. Deres aktiver i virksomheden er indefrosne, de har ingen rettigheder som aktionærer og bestyrelsen er – hvis sanktionerne løftes – ikke forpligtet til at give disse rettigheder tilbage”.

Stålkongen

Vladimir Lisin

Ejer kæmpefabrik i Frederiksværk

Stålkongen

Vladimir Lisin

Ejer kæmpefabrik i Frederiksværk

Da Vladimir Putin i 2011 var på officielt besøg i Danmark, medbragte han en delegation af  stenrige russiske forretningsfolk.

I spidsen for den stod multimilliardæren og stålkongen Vladimir Lisin. Han blev også udpeget af Putin til at stå i spidsen for Russia Danish Business Forum, der skulle fremme handlen mellem Danmark og Rusland, mens man fra dansk side udpegede Carlsbergs tidligere direktør Jørgen Buhl Rasmussen.

Der var særligt to grunde til valget af Vladimir Lisin. Ni år før besøget havde Lisins stålkoncern NLMK købt det hæderkronede stålvalseværk i Frederiksværk, og han havde derfor et indgående kendskab til Danmark.

Herudover tilhører Lisin også Putins inderkreds, og han optræder på adskillige billeder sammen med den russiske præsident. I 2018 kom Lisin også på de amerikanske myndigheders såkaldte Putin-liste, hvor 210 prominente Putin-støtter, herunder 96 oligarker, var linet op.

Stål til Femern 

I dag hedder Lisins danske stålvalseværk NLMK DanSteel og omsatte for 2,3 mia. kr i 2020, og snart bliver Lisins stål bliver også en del af Danmarkshistorien – og ikke mindst statskassens budget. NLMK DanSteel har således leveret stålplader, der skal bruges til konstruktionen af Femern-forbindelsen.

Stålet fra DanSteel bliver fremstillet af råmaterialer fra NLMK Group, som ligger 500 km syd for Moskva i byen Lipetsk. Flere gange om ugen ankommer skibe således fra Rusland til DanSteels egen havn i Frederiksværk. I løbet af den første uge, fra Rusland indledte invasionen af Ukraine 24. februar, er der anløbet 4 fragtskibe til Frederiksværk fra den russiske enklave Kaliningrad. Intet tyder på, at de regelmæssige forsyninger fra Rusland på nogen måde skulle bremses af krigen i Ukraine.

Og det er langtfra den eneste gang, at den stenrige 65-årige russer, der ifølge Forbes ejer værdier for over 150 mia. kroner, har haft snablen i den danske statskasse.

NLMK DanSteel har følge energirådgivningsvirksomheden EBAS eksempelvis fået 95.000 kroner af Energistyrelsens Erhvervspulje i 2020 til udskiftning af en trykluftskompressor, og EBAS fortæller desuden, at Dansteel fået tilsagn om støtte fra Erhvervspuljen på 5-6 andre projekter.

Lisins danske stålvirksomhed lå heller ikke på den lade side, da der skulle udbetales lønkompensation fra staten under coronakrisen. På trods af Vladimir Lisins svimlende formue – der er næsten dobbelt så stor som Danmarks rigeste mand, Anders Holch Povlsen – så har DanSteel fået udbetalt knap 6,3 mio. kr. i lønkompensation i 2020. 

Hangen til offentlig støtte har i den grad også sat Lisin i fokus i Storbritannien, hvor han  

lige nu diskuteres heftigt i skotske og britiske medier.

Det skyldes ifølge BBC, at Lisin har modtaget over 6 millioner kroner i landbrugsstøtte som ejer af slottet Aberuchill i Skotland. Sagen var tidligere på ugen oppe i det skotske parlament.

Danwatch har forsøgt at få en kommentar fra NLMK DanSteel og Vladimir Lisin, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Tidligere på ugen sendte virksomheden en skriftlig udtalelse til finans.dk, hvori der står:

“Vi følger situationen tæt og er fortsat forpligtede til at holde gang i vores nuværende forretning. Vores nuværende lager af nødvendigt produktionsmateriale er betydeligt og gør, at vi kan fortsætte med vores industrielle aktiviteter. Vi har udviklet og justerer løbende vores beredskabsplaner, så vi kan sikre vores forretningsmæssige aktiviteter, som situationen skrider frem”.

Oliechefen

Alexey Miller

Har ejerandele i dansk nordsøolie

Oliechefen

Alexey Miller

Har ejerandele i dansk Nordsøolie

Kun få uger før Putin invaderede Ukraine, udnævnte han sin nære allierede og chef for det statsejede olie- og gasselskab Gazprom, Alexei Miller, til “Hero of Labour of the Russian Federation”. Det var i forbindelse med oligarkens 60 års fødselsdag den 31. januar 2022. 

Det er en en titel, der trods Alexei Millers årsløn på over fem millioner amerikanske dollars, blandt andet giver ret til gratis offentlig transport og tandlægebesøg i hele Rusland – og i øvrigt en ærestitel Alexei Miller deler med udenrigsminister Sergei Lavrov.

Alexei Miller har som formand for styringskomiteen været den øverste leder for Gazprom siden 2001, og allerede før Vladimir Putin blev præsident, arbejdede Alexei Miller under ham. Han var ifølge eget udsagn “stolt over” at komme på USA’s sanktionsliste i 2018, da de satte ind over for Putins nærmeste allierede som følge af blandt andet den russiske indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Gazprom International (der er et helejet datterselskab af Gazprom med hovedkontor i Holland) ejer 50 procent af Wintershall Noordzee B.V., der udvinder olie og gas i både den hollandske, tyske, engelske og danske del af Nordsøen. 

I den danske del af Nordsøen er Wintershall Noordzee B.V. operatør og majoritetsaktionær i det 209 kvadratkilometer store Ravn-felt, fremgår det af Energistyrelsens hjemmeside

Alexei Miller har også før sin tid som øverste leder for Gazprom samarbejdet tæt med den russiske præsident. Da Vladimir Putin overtog regeringsmagten i 2000 udnævnte han Alexei Miller til viceminister for energi, før han satte ham i chefstolen for Gazprom. Alexei Miller arbejdede også under Vladimir Putin, da han i 1990’erne var en del af Sankt Petersborgs politiske ledelse.

Multimilliardæren

Alexei Mordashov

Tjener penge på danske rejsende

Multimilliardæren

Alexei Mordashov

Tjener penge på danske rejsende

Når danskerne har købt billetter af Danmarks tredjestørste charterbureau TUI til solrige destinationer og lækre krydstogter, er en del af deres ferieopsparing røget i lommen på den russiske oligark Alexey Mordashov. Han ejer nemlig 34% af aktierne i TUI. Nu er han sanktioneret af EU på grund af hans forbindelser til Præsident Vladimir Putin. 

Ifølge Forbes, har Alexey Mordashov en formue på 195,3 milliarder kroner. Han blev d. 28 februar tilføjet til listen over sanktionerede russiske oligarker, da EU vurderer, at han “nyder godt af sine forbindelser til russiske beslutningstagere.” 

Udover at være storaktionær i rejseselskabet TUI, hvis danske afdeling holder til i København, er han aktionær i en lang række andre selskaber i en bred vifte af sektorer, der har skabt ham en enorm rigdom. 

Gennem Severgroup har Alexey Mordashov ejerandele i Bank Rossiya, som ifølge EU er den foretrukne bank for russiske embedsmænd der har profiteret stort på den ulovlige annektering af Krim, og i National Media Group, der kontrollerer TV-stationer, som spreder statspropaganda til russiske TV-seere. 

Alexey Mordashov er fratrådt fra TUI’s tilsynsråd, skriver rejseselskabet på deres hjemmeside. Det sker efter det kom frem, at han er blevet sanktioneret. TUI skriver, at sanktioneringen ikke vil have nogen negativ effekt på deres virksomhed. 

Mordashov udtaler til det statsejede russiske nyhedsmedie TASS, at han ikke har nogen indflydelse på politik. 

“Jeg har aldrig været tæt på politik og har altid fokuseret på opbygningen af økonomisk værdi ved de virksomheder, jeg har arbejdet for både i Rusland og udenlands.”, siger han og tilføjer:  

“Jeg har absolut intet at gøre med fremkomsten af den nuværende geopolitiske spænding, og jeg forstår ikke, hvorfor EU har indført sanktioner imod mig.” 

Business Insider kan fortælle, at Alexey Mordashov tabte 28,2 milliarder kroner på en enkelt dag, fordi det russiske aktiemarked dykkede voldsomt efter Rusland begyndte sin invasion af Ukraine. 

En af Alexey Mordashovs yachter til 3,3 milliarder overvintrer i Det Indiske Ocean, imens han selv formodentlig opholder sig på Seychellerne, skriver The Guardian.