Del af en undersøgelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen Putins Fisk
- Siden Ruslands invasion af Ukraine har otte danske virksomheder har købt fisk for mindst 532 millioner kroner af russiske virksomheder.
- Tre af de danske virksomheder har alene i 2022 og 2023 købt fisk for mindst 137 millioner kroner af en russisk oligark, som mistænkes for spionage.
- Russisk oligark, der sælger tonsvis af fisk til Danmark, indgik tre kontrakter med Ruslands efterretningstjeneste i 2022.
Det er ikke forbudt at handle fisk med Rusland, og der er ikke nogen sanktioner i forhold til handel med fødevarer. Men det burde der være, mener Konservatives Rasmus Jarlov.
Danwatch og Ekstra Bladet kunne i sidste uge afsløre, at flere danske virksomheder i en årrække har handlet fisk for millioner med den russisk oligark Vitaly Orlov, som har kontakter helt ind i Putins inderkreds.
“Det viser jo bare, hvorfor det stadig er nødvendigt at lave flere sanktionspakker”, siger Jarlov, der også samtidig opfordrer danske virksomheder til at stoppe med al samhandel med Rusland.
Dårlig undskyldning
En af virksomhederne, der handler fisk med oligarken, er danske Jeka Fish, der har købt for over 100 millioner kroners russisk fisk af oligarken Orlov siden invasionen af Ukraine.
Administrerende direktør for Jeka Fish, Halldór Arnarson, har tidligere i en mail skrevet, at det lige nu er “nødvendigt at bruge russisk fisk”.
Det giver Jarlov imidlertid ikke meget for.
“Det vil alle jo sige som undskyldning for at blive ved med at handle med Rusland. Det er klart, det går selvfølgelig ud over nogle virksomheder, når vi laver sanktioner mod Rusland og forbyder handel med dem. Men det gør vi altså med åbne øjne, fordi der er et større formål end at tjene penge, lyder det”.
Jeka Fish har blandt andet Ree-familien som medejere. Dynastiet ejer omkring 20 procent gennem det tidligere Ree Holding. I dag hedder det Torque og har Karsten Rees ældste søn, Christian Ree, som bestyrelsesformand.
Ree-familien har ikke ønsket at stille op til interview.
“Skidte karle”
Senest kunne Danwatch og Ekstra Bladet også afsløre, at den russiske oligark havde samarbejdet med den russiske efterretningstjeneste. Netop det bør danske virksomheder være sig pinligt bevidst, mener Rasmus Jarlov.
“De er nogle skidte karle i Rusland, det er der ingen tvivl om. Der er ikke ret mange af de russiske oligarker, som er gode mennesker. Derfor er det altså bedst ikke at handle med dem”, siger han.
“Vores opgave er nu at sørge for, at det bliver ulovligt at gøre det. Det er ikke så nemt rent juridisk, men ideelt set var der ikke nogen danske virksomheder, der købte noget som helst fra Rusland”.
Talsmand i Norebo, Sergey Sennikov afviser, at koncernen skulle have samarbejdet med den russiske efterretningstjeneste:
“Norebo er en privat fiskevirksomhed, der går ind for ansvarlig virksomhedsadfærd og har ikke bånd til nogen regering. Norebo, dets koncernselskaber og ansatte har aldrig været, er ikke og vil ikke være involveret i spionage eller lignende,” skriver Sergey Sennikov.
Lidegaard: ‘Det gør ondt at se’
Tidligere udenrigsminister, nu politisk leder for De Radikale, Martin Lidegaard, er heller ikke ligefrem lykkelig over situationen.
“De danske virksomheder foretager sig ikke noget ulovligt, men det gør ondt at se, at Danmark alligevel er med til at fodre Putins inderkreds med milliarder”, skriver han i en sms.
Han mener også, at der er masser af andre håndtag at hive i. Blandt andet også i miljø- og energipolitikken.
“Det er ligesom med Putins gas, som vi også gladelig importerer. Hvis nu regeringen ville prioritere den grønne omstilling, så der var fisk nok at fange i Danmark, og vi kunne producere vores egen energi, ville vi stå et helt andet sted”, skriver han.
Danwatch og Ekstra Bladet har forsøgt at få relevante ordførere fra regeringspartierne i tale, men det har ikke været muligt inden deadline.