Del af en undersøgelse
Denne artikel er en del af undersøgelsen Putins Fisk
- Siden Ruslands invasion af Ukraine har otte danske virksomheder har købt fisk for mindst 532 millioner kroner af russiske virksomheder.
- Tre af de danske virksomheder har alene i 2022 og 2023 købt fisk for mindst 137 millioner kroner af en russisk oligark, som mistænkes for spionage.
- Russisk oligark, der sælger tonsvis af fisk til Danmark, indgik tre kontrakter med Ruslands efterretningstjeneste i 2022.
Ved du noget om fisk fra Rusland, som vi bør høre om?
Tre danske virksomheder har siden Ruslands invasion af Ukraine købt torsk for millioner af den russiske oligark, Vitaly Orlov, der har bånd til den russiske præsident Vladimir Putins inderkreds, og som mistænkes for spionage i Nordsøen og Holland.
Det kan Danwatch og Ekstra Bladet dokumentere på baggrund af aktindsigter og logistikdata fra C4ADS – en amerikansk interesseorganisation, der afslører ulovlige netværk.
I modsætning til blandt andet USA er hovedparten af russisk fisk ikke underlagt sanktioner i EU. Og det går stadig strygende for den russiske fiskeindustri, der ifølge tal fra Ruslands Fiskeriministerium samlet lagde 7,6 milliarder kroner i skatter og sociale bidrag i den russiske statskasse i 2023.
Og derfor er handel med russiske fisk problematisk, mener eksperter.
“Det er et problem”, siger Birthe Larsen, lektor i økonomi og ekspert i sanktioner på CBS, “russerne mærker ikke en negativ påvirkning af økonomien i samme grad og vil derfor føle sig mindre pressede til at stoppe i krigen, hvilket er hele hensigten med sanktioner”.
Professor på Nord University Business School, Frode Nillsen, som er ekspert i fødevaresystemer og Rusland, er enig:
“Det er et principielt problem, at vi tillader import af- eller transit-operationer med russisk fanget fisk, når vi ved, at 10-20 procent af overskuddet går til at købe krigsmateriel”, siger Frode Nilssen.
Så mange russiske fisk har danske virksomheder købt
- Siden Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 og frem til oktober i år har danske virksomheder importeret russiske fisk for 532 millioner kroner.
- Danwatch og Ekstra Bladet kan afsløre, at tre af de danske virksomheder alene i 2022 og 2023 har købt fisk for mindst 137 millioner kroner af en russisk oligark, som mistænkes for spionage:
- De tre virksomheder har købt russiske fisk af virksomhederne LLC Roliz, JSC Sakhalin Leasing Flot og JSC YAMSy, der alle er datterselskaber under Ruslands største virksomhed i fiskeindustrien, Norebo Group.
Kilder: Danmarks Statistik, Fødevarestyrelsen og C4ADS.
“Svært at undgå”
Den danske fiskerigigant A. Espersen importerede i 2023 732 tons alaskasej til en værdi af 26 millioner kroner.
Direktør for A. Espersen, Tino Bendixen, skriver i en mail til Danwatch, at “virksomheden var blandt de første danske virksomheder til at afvikle deres produktion og salg i Rusland”, men importen af fisk er de fortsat med:
“Vi køber fisk fra russiske fiskerivirksomheder, der – ligesom Espersen og andre virksomheder i vores branche – er en integreret del af den globale forsyningskæde indenfor fødevareindustrien. Vi handler inden for de rammer, som er politisk bestemt, og vi følger alle sanktioner”.
Der er ikke russiske fisk i de produkter, som virksomheden sælger i Danmark under navnet Rahbek, oplyser Tino Bendixen og bekræfter, at det generelt er vanskeligt at vide, om man som forbruger spiser russisk fisk:
“For langt de fleste fiskeprodukters vedkommende kan man som forbruger ikke vide med sikkerhed, hvem der ejer eller driver de skibe, der har landet fiskene og losset dem i f.eks. en norsk eller russisk havn”.
Russisk fisk for 405 millioner
Jeka Fish, som du måske kender fra fiskefrikadellerne “Havet’s”, har siden 2022 købt russiske torsk for 104 millioner kroner. Og det er ikke første gang. Siden 2018 har Jeka Fish købt omkring 13.000 tons torsk til en samlet værdi af 405 millioner kroner.
“Den forretning, Jeka Fish driver, har desværre ikke et eksistensgrundlag uden importeret torsk”, skriver direktør Halldor Arnason i en mail til Danwatch.
“Russisk torsk er nødvendigt, hvis vi vil opretholde vores produktion og de dertil knyttede arbejdspladser”.
Han understreger desuden, at kunder, der ikke ønsker russisk fisk, heller ikke får det.
Vidste du at …
- Den kendte milliardær Karsten Ree og det øvrige Ree-dynasti har købt russiske fisk for millioner siden Ukraine-krigens start.
- Karsten og sønnerne Christian, William og Oliver Ree ejer tilsammen godt 20 procent af virksomheden Jeka Fish, der har hovedsæde i Lemvig og blandt andet producerer fiskefrikadeller af mærket ‘Havet’s’, der kan købes i en række danske supermarkeder.
Den tredje danske virksomhed er Boco Seafoods, et selskab under Kangamiut Seafood i Dronninglund, som i 2023 har købt 203 tons torsk til en anslået værdi af 6,9 millioner kroner. Direktøren for Kangamiut Seafood, Rasmus Grønborg Bak oplyser, at Boco Seafood er under afvikling og dermed også de russiske leverandører.
Handelsdata viser dog, at både Kangamiut Seafood og et andet datterselskab, DanSea Nordic A/S, senest købte russisk fisk i 2023.
“I forhold til jeres spørgsmål om etik er vi meget bevidste om det dilemma, vi står i”, skriver Rasmus Grønborg Bak i en mail.
“På den ene side fritager EU udtrykkeligt basisfødevarer, herunder fisk, fra russiske leverandører fra sanktioner, blandt andet på grund af hensyn til fødevaresikkerhed. På den anden side ønsker vi som virksomhed ikke at støtte russisk økonomi, hvorfor vi har skåret antallet af russiske leverandører ned til ganske få”, skriver direktøren, der ikke ønsker at stille op til interview.
Her er de danske importører af russisk fisk
- A. Espersen
- Boco SEAFOOD A/S (datterselskab under Kangamiut Group)
- Sirena
- Nordic Seafood A/S
- SEPIO
- North Atlantic Shipping
- Jeka Fish
- DanSea Nordic A/S (datterselskab under Kangamiut Group)
Kilde. Aktindsigt i TRACES og IUU lister via Fødevarestyrelsen
Kontroversielle fisk
De tre virksomheder har købt russiske fisk af virksomhederne LLC Roliz, JSC Sakhalin Leasing Flot og JSC YAMSy, der alle er datterselskaber under Ruslands største virksomhed i fiskeindustrien, Norebo Group.
Norebo Group er ejet af den russiske rigmand Vitaly Orlov, som er en kontroversiel karakter, blandt andet fordi flere af skibene i Norebo Groups flåde af flere medier er mistænkt for spionage i Holland og Nordnorge.
Dette afviser en talsmand i Norebo Management Company, Sergey Sennikov.
“Norebo er en privat fiskevirksomhed, der går ind for ansvarlig virksomhedsadfærd og har ikke bånd til nogen regering. Norebo, dets koncernselskaber og ansatte har aldrig været, er ikke og vil ikke være involveret i spionage eller lignende,” skriver Sergey Sennikov.
“Sådanne anklager er fantasi og grænser til populistisk paranoia. Norebo beskæftiger sig kun med produktion og levering af fisk og skaldyr til konsum”.
Den russiske oligark undersøges for spionage
Ved at handle med russiske virksomheder risikerer danske virksomheder altså at støtte landets præsident Vladimir Putins krig mod Ukraine. Vitaly Orlov er en del af Putins yderkreds, forklarer Jakob Tolstrup, der er lektor og ph.d. på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.
Yderkredsen tjener utrolig store summer af penge, men de har ikke tætte forbindelser til Putin og er således afhængige af at have kontakter i inderkredsen, for at de kan blive “vulgært rige”, som Jakob Tolstrup formulerer det:
“Vitaly Orlov har en meget vigtig kontakt til Putins inderkreds, da han angiveligt har samarbejdet med oligarken Gleb Frank, hvis svigerfar, Gennady Timchenko, er en stor kanon”.
Gennady Timchenko er ifølge Forbes 165,8 milliarder kroner værd og ejer flere virksomheder, herunder naturgasvirksomheden Novatek.
“Men mere interessant har Gennady Timchenko siden 1990’erne været en del af Putins inderste kerne”, siger Jakob Tolstrup.
Fiskekuttere med mistænkeligt sejlmønster
I slutningen af 2022 annoncerede Kreml en pludselig omfordeling af fiskekvoter, hvor Norebo Group modtog den største andel. Ifølge flere medier på grund af effektiv lobbyisme over for Kreml. Norebo Groups tætte forhold til den russiske regering afspejles også i de mange lån, som den statskontrollerede bank Sberbank har ydet til Norebo, hvilket har været afgørende for virksomhedens hurtige vækst. Lån, som virksomheden Norebo også selv har gjort adresseret på sociale medier.
Året efter kom Vitaly Orlov og Norebo Group i mediernes søgelys for mere lyssky aktiviteter. I 2023 afslørede de nordiske medier, DR, NRK, SVT og Yle, at mindst 50 russiske skibe gennem ti år havde indsamlet oplysninger i NATO-farvande. Skibet Taurus, ejet af Norebo Group, var et af dem.
I december 2022 lå Taurus i Tromsø Havn i Nordnorge, hvor det udsatte sin afgang flere gange, indtil en amerikansk ubåd dukkede op, og Taurus fulgte efter ubåden, da den forlod Tromsø.
Et blandt flere usædvanlige sejlmønstre fra Taurus, der fik en tidligere efterretningsagent til at vurdere overfor de nordiske medier, at der var tale om “spionage”.
Et andet eksempel er fra maj 2024, hvor det hollandske medie Pointer afslørede mistænkelig aktivitet blandt russiske fiskefartøjer, bl.a. Arctic Princess. Et køleskib, der også tilhører Norebo Group, og som blev central for mediets undersøgelse, fordi skibet opholdt sig tæt ved militære installationer og anløbshavne i Holland.
Slut med russere i hollandsk havn
I maj 2024 udtalte den hollandske minister for infrastruktur og vandforvaltning, Mark Harbers, til det hollandske parlament, at russiske fiskefartøjer ikke længere var velkomne i Eemshaven.
“Fremtidige anmodninger om dispensationer for skibe under russisk flag for adgang til en hollandsk havn vil ikke længere blive givet,” sagde Harbers.
Politiets Efterretningstjeneste i Danmark har ingen kommentarer til konkrete virksomheder, personer eller sager, men skriver i en mail til Danwatch:
“PET er meget opmærksom på Ruslands løbende forsøg på at få fat i produkter og teknologi fra vestlige lande, som kan bruges i Ruslands militærprogrammer og de industrier, der understøtter Ruslands militær”.
Dokumentation
Fangstattesterne, der dokumenterer vores russiske fisk
Hver gang en sending fisk importeres til Danmark, følger der en fangstattest med, som dokumenterer eksportør og importør. Skibet, der har fanget fisken, og skibet, der har fragtet fisken samt toldmyndigheden, der har givet adgang til landet. Informationer, der ikke er offentligt tilgængelige, og på emballagen står der kun, i hvilket farvand fisken er fanget.
Nedenfor har vi samlet information fra alle attester vedrørende den danske virksomhed A. Espersens køb af russiske fisk.
Kilde: Aktindsigter og logistikdata fra C4ADS
Kommentar efter deadline:
Ifølge flere medier annoncerede Kreml en pludselig omfordeling af fiskekvoter i 2022, hvor Norebo Group modtog den største andel, dette angiveligt efter effektiv lobbyisme over for Kreml. Dette tilbageviser talsperson for Norebo Group, Sergey Sennikov, efter artiklens deadline:
Dette er forkert: Fiskerirettigheder i Rusland tildeles for en lang periode efter aftale med staten (på linje med andre fiskerinationer), hvor en andel af hvert selskab i en TAC for hver fiskebestand er fastsat. . Investeringskvoter blev fordelt som en ny regulering for nogle bestande meget tidligere end 2022, og i fik vi en lille investeringskvote af torsk og kuller i 2021 til investering og bygning af en forarbejdningsfabrik i Murmansk (det er mindre end 10 % af fabrikkens årlige kapacitet og resten leverer vi fra vores kvoter), hvilket betyder, at dette beløb blev trukket fra vores historiske kvote. Så vi fik ingen yderligere kvoter i 2022, da det er nævnt på grund af "omfordeling af fiskekvoter".