Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Regeringen siger nej tak til uran. Det skaber usikkerhed om kritiseret mineprojekt

I Grønland stiller regeringen nu et lovforslag, der skal gøre det forbudt at udvinde uran. Men det lukker ikke nødvendigvis omdiskuteret mineprojekt ved Kvanefjeld i Sydgrønland.
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist

Kvanefjeldet rejser sig over Narsaqdalen. Her er som et af de eneste steder i Grønland med landbrug. Foto: Scanpix.

I otte måneder har bekymrede borgere og internationale interessenter kunnet stille spørgsmål og komme med indvendinger mod miljøvurderingen af et mineprojekt ved Kvanefjeld i Sydgrønland. Den offentlige høring har været ramt af trusler om fårebomber og et grønlandsk valg udskrevet før tid blandt andet som følge af utilfredshed med mineprojektet. 

Utilfredsheden skyldes især at det australske mineselskab Greenland Minerals, der står for projektet, udover at udvinde sjældne jordarter også vil udvinde uran.

Men den nydannede regeringskoalition med uran-kritiske IA i spidsen vil med et nyt  lovforslag sætte en stopper for al udvinding af uran i Grønland. 

“Skulle der komme en ansøgning om at få lov til at udnytte uran fra for eksempel Greenland Minerals, så kan vi med denne her lov i hånden afvise,” siger minister for råstofområdet Naaja Nathanielsen til KNR. 

Det skal være forbudt at lede efter og udvinde uran, og så skal der være en bagatelgrænse for, hvor meget uran man må grave op under en forundersøgelse rettet mod andet end uran. 

Det kan ramme mineprojektet ved Kvanefjeld. For i lovforslaget er grænsen foreløbigt sat til 100 gram per ton, men i Kvanefjeld indeholder malmen omkring 300 gram pr ton, skriver KNR. Ifølge Naaja Nathanielsen vil lovforslaget ikke lukke mineprojektet ved Kvanefjeld, men det kan sætte en stopper for udnyttelsen af uran. 

Greenland Minerals, der siden 2007 har arbejdet med at få tilladelse til at udvinde mineraler og metaller fra Kvanefjeld, skriver i et høringssvar til lovforslaget: 

“Politik bør ikke stå i vejen for udnyttelse af sjældne jordarter, blot fordi åren indeholder uran og thorium”. 

Mineselskabet er ikke mødt op til de borgermøder, der har været afholdt hen over sommeren, for at diskutere Kvanefjeldsprojektets miljøvurdering. De har heller ikke meldt ud, hvorvidt de vil gå videre med projektet, som indtil videre har kostet flere hundrede millioner kroner.

Uanset mineselskabets position skal myndighederne, nu hvor høringen af mineprojektets miljøvurdering er afsluttet, svare på alle henvendelser fra høringsperioden. Svarene skal de samle i en hvidbog og udgive her. Derefter kan mineselskabet søge en udnyttelsestilladelse. Regeringskoalitionen der ud over IA også består af partiet Naleraq forventer, at forbuddet mod uran bliver vedtaget i løbet af efteråret, hvor det vil vise sig, om den endelige lov, vil spænde ben for Greenlands Minerals planer. 

Danwatch har tidligere i år undersøgt mineprojektet ved Kvanefjeld. Det kan du læse om her

Her kommer andre nyheder om mineprojekter fra resten af verden:

  • I Madagaskar har man tæt ved en ilmenit-mine målt et uran- og blyindhold, der er 52 og 40 gange højere end WHO’s grænseværdier for drikkevand. Det skriver Mongabay. Minen er ejet af den britiske virksomhed Rio Tinto, der er verdens næststørste metal- og mineselskab. Omkring 15.000 mennesker er afhængige af det vand, der nu indeholder forhøjede værdier uran og bly. NGO’er i Storbritannien og Madagaskar kræver derfor, at Rio Tinto skaffer rent vand til befolkningen. 
  • Med Taliban ved magten i Afghanistan råder de nu over den enorme mængde mineraler og metaller, der findes i undergrunden, skriver CCN. Tilbage i 2010 vurderede amerikanske militærfolk og geologer, at undergrunden rummer mineraler til en værdi af 6,3 trillioner kroner. Det drejer sig om metaller som jern, kobber og guld og en af verdens største forekomster af lithium, som er et kerneelement i den grønne omstillings genopladelige batterier.
  • I Colombia bevæger kriminelle grupper sig væk fra handel med stoffer og våben over i ulovlig minedrift i Amazonas. Det viser en ny rapport fra Insight Crime. Det er simpelthen en sikrere indtægtskilde. Den ulovlige minedrift resulterer ofte i kviksølvsudslip til vandløb og floder til fare for befolkningen, dyrelivet og den omkringliggende natur. 

Selvom de om få måneder skal deltage ved VM i fodbold i Qatar, der kritiseres for problemer med menneskerettigheder, har kun et fodboldforbund en menneskerettighedspolitik. Det skriver Business and Human Rights Ressource Center, der har spurgt alle 31 lande, der har kvalificeret sig til VM. Kun Tyskland havde en offentlig tilgængelige menneskerettighedspolitik, resten af forbundene – herunder DBU – gav kun delvise eller helt meningsløse svar.

Virksomheder:
Lande:
Mere

Den russiske paramilitære organisation Wagner Group, der er til stede flere steder i Afrika, er angiveligt begyndt at kidnappe børn ned til 11 år, der transporteres til miner, hvor de bliver sat i arbejde. Det fortæller overlevende fra lejesoldaternes angreb til Daily Beast.

Wagner Group er kendt for at have tætte forbindelser til Ruslands præsident Vladimir Putin, og organisationen kæmper også i Ukraine. På det afrikanske kontinent er Wagner Group kendt for at arbejde sammen med autoritære ledere og krænker menneskerettigheder.

Temaer:
Brancher:
Virksomheder:
Mere

Selvom Indien producerer en meget stor del af den medicin, vi indtager i verden, kæmper landet lige nu med at få medicin til landet egen befolkning. Det siger indiske HIV-patienter i hvert fald.

Tidligere har HIV-patienter kunne få gratis medicin fra hospitaler og offentlige sundhedsklinikker, men de seneste fem måneder har op mod en halv million HIV-patienter ikke kunne få udleveret medicin, siger flere organisationer ifølge The Guardian.

Den indiske regering afviser selv, at der skulle være mangel på medicin.

Temaer:
Brancher:
Lande:
Mere

Efter indsættelsen af Colombias nye ventreorienterede præsident Gustavo Petro i mandag, er Colombias forhold til sit naboland Venezuela hastigt i gang med at blive genetableret.

De to lande har allerede sendt ambassadører til hinandens hovedstæder og grænsen mellem de to lande bliver genåbnet efter at have været lukket for biler siden 2015, skriver Al Jazeera.

“Vi vil fortsætte skridt for skridt i et sikkert tempo mod genoptagelse og rekonstruktion af politiske, diplomatiske og kommercielle relationer,” udtalte Venezuelas præsident Nicholás Maduro på nationalt TV.

Colombia brød sine diplomatiske forbindelser til Venezuela i 2019, fordi den tidligere colombianske præsident Ivan Duque anerkendte oppositionslederen Juan Guaido som Venezuelas overgangspræsident sammen med USA, EU og en række andre lande.

Mere

Ifølge den maliske hær mistede 42 af landets soldater livet i et formodet jihadistisk angreb i weekenden, skriver France24. Angrebet skete i landsbyen Tessit nær grænsen til Niger og Burkina Faso og blev ifølge hæren udført af en gruppe affilieret med terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Mere

Verdenshavene bliver varmere som konsekvens af klimaforandringer og global opvarmning. Det har nu sat sit præg på havbunden nær Fijis kyster. Her lever oprindelige folk af at høste en særlig slags spiselig tang kaldet nama. Men på grund af øgede temperaturer vokser tangen langsommere, og der er mindre af den. Det er især kvinder, der høster tangen, og de skal nu svømme længere, for at skaffe nama. Ifølge Reuters, der har mødt fiskerne i Fiji, risikerer hundredvis af kvinder at miste deres levebrød.

Temaer:
Brancher:
Mere

I dag går mere end 22 millioner kenyanere til valg. Efter to valgperiode afgår Uhuru Kenyatta som præsident, og alt tyder på, at det enten bliver Raila Odinga eller William Ruto, der afløser ham.

77-årige Odinga har været en central skikkelse i kenyansk politik i årtier og stiller op som præsident for femte gange, mens 55-årige Ruto debuterer ved et præsidentvalg. Valgets hovedtemaer er forhøjede leveomkostninger, arbejdsløshed og korruptio

Valgstederne åbnedes i morges kl. 6:00 lokal tid og har åbent i elleve timer.

Mere

Apple, Microsoft, Amazon og Google kan alle forbindes til illegalt guld fra oprindeligt land i Amazonas i Brasilien. Det viser en ny undersøgelse foretaget af det undersøgende brasilianske medie Reporter Brasil.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af dokumenter fra regeringskommissionen Comissão de Valores Mobiliários. Af dem fremgår det, at de fire techgiganter indkøber guld fra raffinaderier, der er kritiseret for at få deres guld fra illegale og stærkt forurenende miner.

Google, Amazon og Microsoft har afvist at kommentere undersøgelsen, mens Apple i første omgang har fjernet et af de kritiserede raffinaderier fra deres forsyningskæde.

Mere

Sexual Minorities Uganda (SMUG), en NGO, der kæmper for seksuelle minoriteters rettigheder i Uganda, er blevet suspenderet af landets regering. Det skriver The Guardian.

Ifølge Yoweri Musevenis regering har SMUG ikke registreret sig hos myndighederne, men organisationen selv og andre rettighedsforkæmpere i Uganda mener, at der snarere tale om en “heksejagt” mod LGBT-personer.

Uganda har en af Afrikas mest restriktive LGBT-lovgivninger.

Mere

Torsdag udkom menneskerettighedsorganisationen Amnesty International med en rapport, der anklager Ukraines hær for at bryde krigens love i kampen mod Ruslands invasion.

Rapporten får nu hård kritik af Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj. Han mener ikke, at de ukrainske soldater på nogen måde kan stilles til ansvar for krigens høje civile omkostninger. Ukraine er offeret, Rusland aggressoren, lyder det i en udtalelse.

»Hvis nogen laver en rapport, hvor offeret og den angribende skal ses som ligeværdige på en eller anden måde, så kan det ikke tolereres«, siger Zelenskyj ifølge Ritzau, skriver Politiken.

Mere

Multinationale olie- og gasselskaber tjener styrende med penge i disse måneder. Derfor vil FN’s generalsekretær António Guterres nu have klodens regeringer til at beskatte selskaberne yderligere.

Opfordringen kommer efter nyheden om, at de største energiselskaber har haft et overskud nær 100 milliarder dollars i årets første kvartal.

”Det er amoralsk, for olie- og gasselskaber laver rekordstore profitter ud af denne energikrise, der kommer på bekostning af de fattigste mennesker og samfund. Og med en massiv omkostning for klimaet”, siger Guterres ifølge Ritzau, skriver blandt andre EnergiWatch

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.