Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Regeringen siger nej tak til uran. Det skaber usikkerhed om kritiseret mineprojekt

I Grønland stiller regeringen nu et lovforslag, der skal gøre det forbudt at udvinde uran. Men det lukker ikke nødvendigvis omdiskuteret mineprojekt ved Kvanefjeld i Sydgrønland.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kvanefjeldet rejser sig over Narsaqdalen. Her er som et af de eneste steder i Grønland med landbrug. Foto: Scanpix.

I otte måneder har bekymrede borgere og internationale interessenter kunnet stille spørgsmål og komme med indvendinger mod miljøvurderingen af et mineprojekt ved Kvanefjeld i Sydgrønland. Den offentlige høring har været ramt af trusler om fårebomber og et grønlandsk valg udskrevet før tid blandt andet som følge af utilfredshed med mineprojektet. 

Utilfredsheden skyldes især at det australske mineselskab Greenland Minerals, der står for projektet, udover at udvinde sjældne jordarter også vil udvinde uran.

Men den nydannede regeringskoalition med uran-kritiske IA i spidsen vil med et nyt  lovforslag sætte en stopper for al udvinding af uran i Grønland. 

“Skulle der komme en ansøgning om at få lov til at udnytte uran fra for eksempel Greenland Minerals, så kan vi med denne her lov i hånden afvise,” siger minister for råstofområdet Naaja Nathanielsen til KNR. 

Det skal være forbudt at lede efter og udvinde uran, og så skal der være en bagatelgrænse for, hvor meget uran man må grave op under en forundersøgelse rettet mod andet end uran. 

Det kan ramme mineprojektet ved Kvanefjeld. For i lovforslaget er grænsen foreløbigt sat til 100 gram per ton, men i Kvanefjeld indeholder malmen omkring 300 gram pr ton, skriver KNR. Ifølge Naaja Nathanielsen vil lovforslaget ikke lukke mineprojektet ved Kvanefjeld, men det kan sætte en stopper for udnyttelsen af uran. 

Greenland Minerals, der siden 2007 har arbejdet med at få tilladelse til at udvinde mineraler og metaller fra Kvanefjeld, skriver i et høringssvar til lovforslaget: 

“Politik bør ikke stå i vejen for udnyttelse af sjældne jordarter, blot fordi åren indeholder uran og thorium”. 

Mineselskabet er ikke mødt op til de borgermøder, der har været afholdt hen over sommeren, for at diskutere Kvanefjeldsprojektets miljøvurdering. De har heller ikke meldt ud, hvorvidt de vil gå videre med projektet, som indtil videre har kostet flere hundrede millioner kroner.

Uanset mineselskabets position skal myndighederne, nu hvor høringen af mineprojektets miljøvurdering er afsluttet, svare på alle henvendelser fra høringsperioden. Svarene skal de samle i en hvidbog og udgive her. Derefter kan mineselskabet søge en udnyttelsestilladelse. Regeringskoalitionen der ud over IA også består af partiet Naleraq forventer, at forbuddet mod uran bliver vedtaget i løbet af efteråret, hvor det vil vise sig, om den endelige lov, vil spænde ben for Greenlands Minerals planer. 

Danwatch har tidligere i år undersøgt mineprojektet ved Kvanefjeld. Det kan du læse om her

Her kommer andre nyheder om mineprojekter fra resten af verden:

  • I Madagaskar har man tæt ved en ilmenit-mine målt et uran- og blyindhold, der er 52 og 40 gange højere end WHO’s grænseværdier for drikkevand. Det skriver Mongabay. Minen er ejet af den britiske virksomhed Rio Tinto, der er verdens næststørste metal- og mineselskab. Omkring 15.000 mennesker er afhængige af det vand, der nu indeholder forhøjede værdier uran og bly. NGO’er i Storbritannien og Madagaskar kræver derfor, at Rio Tinto skaffer rent vand til befolkningen. 
  • Med Taliban ved magten i Afghanistan råder de nu over den enorme mængde mineraler og metaller, der findes i undergrunden, skriver CCN. Tilbage i 2010 vurderede amerikanske militærfolk og geologer, at undergrunden rummer mineraler til en værdi af 6,3 trillioner kroner. Det drejer sig om metaller som jern, kobber og guld og en af verdens største forekomster af lithium, som er et kerneelement i den grønne omstillings genopladelige batterier.
  • I Colombia bevæger kriminelle grupper sig væk fra handel med stoffer og våben over i ulovlig minedrift i Amazonas. Det viser en ny rapport fra Insight Crime. Det er simpelthen en sikrere indtægtskilde. Den ulovlige minedrift resulterer ofte i kviksølvsudslip til vandløb og floder til fare for befolkningen, dyrelivet og den omkringliggende natur. 
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mere

Danmarks største webshop Zalando reklamerer med, at mange af deres produkter er ‘bæredygtige’, fordi de for eksempel anvender en vis mængde økologisk bomuld. Men følge den danske markedsføringslov er produkterne sandsynligvis ikke er bæredygtige. Det skriver DR.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen siger til DR, at hvis et produkt er bæredygtigt, så skal “hverken produktionen, anvendelsen eller bortskaffelsen belaste jordens ressourcer eller miljøet på en måde, som forringer de kommende generationers mulighed for at opfylde deres behov”.

Og den standard lever mange af Zalandos produkter nok ikke op til, vurderer eksperter til DR.

Forbrugerrådet Tænk meldte sidste år Zalando og andre webshops til Forbrugerombudsmanden for ikke at leve op til reglerne på området, og sagen er i øjeblikket under behandling. I mellemtiden har Forbrugerombudsmanden blandt andet indskærpet reglerne i en guide til danske virksomheder.

Temaer:
Virksomheder:
Lande: |
Mere

Siden 2018 har en særlig gruppe FN-eksperter advaret om, at alle Yemen-krigens parter – heriblandt den saudisk-ledede koalition – har begået mulige krigsforbrydelser i det ekstremt fattige land. I oktober 2021 blev en fornyelse af ekspertgruppens mandat imidlertid nedstemt i FN’s Menneskerettighedsråd. Afstemningen blev af iagttagere kaldt resultatet af saudisk lobbyarbejde, og menneskerettighedsorganisationer udtrykte stor bekymring for, at lukningen af ekspertgruppen kunne føre til flere overgreb i landet.

Nye opgørelser fra Yemen tyder nu på, at organisationerne kan have haft ret i deres bange anelser. Ifølge tal fra organisationen Yemen Data Project er mængden af koalitionens bombardementer steget med 43 procent på de to måneder fra oktober til december, og antallet af civile dræbte per måned er det højeste i 2,5 år.

“Mindst 32 civile blev dræbt og mere end 62 såret i december, hvilket er mere end de 11 foregående måneder til sammen”, skriver Yemen Data Project.

Danwatch har blandt andet afsløret, hvordan militært udstyr fra danske Terma er endt i Yemen-krigen, og hvordan danske Systematic er blevet ved med eksportere militært udstyr til krigens parter trods et dansk eksportstop.

Brancher: |
Virksomheder: |
Mere

Cargill, én af verdens største leverandører af dyrefoder, har egentlig lovet, at de ikke vil købe soja fra farme, der rydder Amazonas-regnskoven. Men nu kan et samarbejde mellem Bureau of Investigative Journalism, Greenpeace Unearthed, Repórter Brasil og Ecostorm afsløre, at Cargill stadig køber soja fra en gård, der dyrker soja på land, hvor der er blevet ryddet regnskov.

Temaer:
Brancher: |
Virksomheder:
Lande:
Mere

Befolkningen i den etiopiske region Tigray er fanget i en situation, der nærmer sig en humanitær katastrofe, lyder det fra FN.

Tigray er centrum for voldelige kampe mellem regeringshæren og  Tigrayfolkets Befrielsesfront, der hver især beskylder hinanden for at blokere adgangen til nødhjælp.

Fem millioner civile har brug for hjælp i form af mad, men FN’s fødevareprogram WFP meldte fredag ud, at de i den kommende uge ville uddele de sidste forsyninger. På grund af de voldelige kampe har det siden midten af december ikke været muligt for WFP at nå frem til Tigray med deres konvojer, skriver The Guardian.

Mere

Over hele verden resulterer en stigende inflation i højere priser på helt almindelige produkter. En gennemgang fra Quartz viser, at i USA bliver fattige amerikanere ramt hårdere af de stigende priser end de rigeste. Det skyldes (og det gælder i det meste af verden), at fattige bruger en større del af deres indkomst på fornødenheder og dagligvarer.

Brancher:
Lande:
Mere

Mandag bekræftede Mærsk, at de har købt fire CO2-neutrale skibe. Sammen med otte skibe, Mærsk allerede har købt, skal de leveres i 2024. Der er bare lige et problem: Mærsk kan ikke finde nok af den grønne methanol, som skibene skal sejle på, skriver Quartz.

Mere

Ifølge en evaluering fra britiske myndigheder bliver sæsonarbejdere på en særlig post-brexit-ordning udsat for ting, som myndighederne ikke kan stå indefor. Der er blandt andet tale om racisme, manglende sikkerhedsudstyr og beboelse uden badeværelse, køkken og rindende vand, skriver The Guardian.

Brancher: |
Mere

Sri Lankas tekstilindustri har indgået en topartsaftale med fagforeninger, der repræsenterer tekstilarbejderne. Det er den første topartsaftale i Sri Lankas historie, og den giver bl.a. bedre beskyttelse i forbindelse med pandemien og større ret til at organisere sig, skriver eureporter.

Lande:
Mere

Kobolt er en af de vigtigste ingredienser i de batterier, der er afgørende for den grønne omstilling. Vi har masser af data på, hvordan det er med til at nedsætte CO2-udledningen, men vi mangler viden om de menneskelige omkostninger, siger forskere fra Northwestern University. Alt tyder på, at det i lande som D.R. Congo, hvor en stor del af verdens kobolt bliver udvundet, skaber store problemer for lokalbefolkningen, og forskerne efterspørger nye måder at måle den slags konsekvenser, skriver Northwestern Now.

Brancher:
Lande:
Mere

Den globale vækst forventes at falde fra 5,5 procent i 2021 til 4,1 procent i år, viser Verdensbankens nyeste prognose. Det skyldes især den globale pandemi og et fald i den globale efterspørgsel, skriver BBC.

Selvom den faldende vækst er global, vil det især ramme fattige lande, og derfor frygter Verdensbankens præsident David Malpass, at den globale ulighed vil stige.

Mere

Siden den danske fregat Esbern Snare i slutningen af november kom i ildkamp i Guineabugten har den sejlet rundt med de frosne lig af fire pirater, der døde i kampen.

I sidste uge blev tre overlevende pirater sat fri, mens en fjerde pirat, der havde fået amputeret sit ben, blev fløjet til Danmark, hvor han bliver retsforfulgt. Nu kan Berlingske så fortælle, at man nærmer sig en overdragelse af de døde pirater.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.