Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Regeringen siger nej tak til uran. Det skaber usikkerhed om kritiseret mineprojekt

I Grønland stiller regeringen nu et lovforslag, der skal gøre det forbudt at udvinde uran. Men det lukker ikke nødvendigvis omdiskuteret mineprojekt ved Kvanefjeld i Sydgrønland.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist

Kvanefjeldet rejser sig over Narsaqdalen. Her er som et af de eneste steder i Grønland med landbrug. Foto: Scanpix.

I otte måneder har bekymrede borgere og internationale interessenter kunnet stille spørgsmål og komme med indvendinger mod miljøvurderingen af et mineprojekt ved Kvanefjeld i Sydgrønland. Den offentlige høring har været ramt af trusler om fårebomber og et grønlandsk valg udskrevet før tid blandt andet som følge af utilfredshed med mineprojektet. 

Utilfredsheden skyldes især at det australske mineselskab Greenland Minerals, der står for projektet, udover at udvinde sjældne jordarter også vil udvinde uran.

Men den nydannede regeringskoalition med uran-kritiske IA i spidsen vil med et nyt  lovforslag sætte en stopper for al udvinding af uran i Grønland. 

“Skulle der komme en ansøgning om at få lov til at udnytte uran fra for eksempel Greenland Minerals, så kan vi med denne her lov i hånden afvise,” siger minister for råstofområdet Naaja Nathanielsen til KNR. 

Det skal være forbudt at lede efter og udvinde uran, og så skal der være en bagatelgrænse for, hvor meget uran man må grave op under en forundersøgelse rettet mod andet end uran. 

Det kan ramme mineprojektet ved Kvanefjeld. For i lovforslaget er grænsen foreløbigt sat til 100 gram per ton, men i Kvanefjeld indeholder malmen omkring 300 gram pr ton, skriver KNR. Ifølge Naaja Nathanielsen vil lovforslaget ikke lukke mineprojektet ved Kvanefjeld, men det kan sætte en stopper for udnyttelsen af uran. 

Greenland Minerals, der siden 2007 har arbejdet med at få tilladelse til at udvinde mineraler og metaller fra Kvanefjeld, skriver i et høringssvar til lovforslaget: 

“Politik bør ikke stå i vejen for udnyttelse af sjældne jordarter, blot fordi åren indeholder uran og thorium”. 

Mineselskabet er ikke mødt op til de borgermøder, der har været afholdt hen over sommeren, for at diskutere Kvanefjeldsprojektets miljøvurdering. De har heller ikke meldt ud, hvorvidt de vil gå videre med projektet, som indtil videre har kostet flere hundrede millioner kroner.

Uanset mineselskabets position skal myndighederne, nu hvor høringen af mineprojektets miljøvurdering er afsluttet, svare på alle henvendelser fra høringsperioden. Svarene skal de samle i en hvidbog og udgive her. Derefter kan mineselskabet søge en udnyttelsestilladelse. Regeringskoalitionen der ud over IA også består af partiet Naleraq forventer, at forbuddet mod uran bliver vedtaget i løbet af efteråret, hvor det vil vise sig, om den endelige lov, vil spænde ben for Greenlands Minerals planer. 

Danwatch har tidligere i år undersøgt mineprojektet ved Kvanefjeld. Det kan du læse om her

Her kommer andre nyheder om mineprojekter fra resten af verden:

  • I Madagaskar har man tæt ved en ilmenit-mine målt et uran- og blyindhold, der er 52 og 40 gange højere end WHO’s grænseværdier for drikkevand. Det skriver Mongabay. Minen er ejet af den britiske virksomhed Rio Tinto, der er verdens næststørste metal- og mineselskab. Omkring 15.000 mennesker er afhængige af det vand, der nu indeholder forhøjede værdier uran og bly. NGO’er i Storbritannien og Madagaskar kræver derfor, at Rio Tinto skaffer rent vand til befolkningen. 
  • Med Taliban ved magten i Afghanistan råder de nu over den enorme mængde mineraler og metaller, der findes i undergrunden, skriver CCN. Tilbage i 2010 vurderede amerikanske militærfolk og geologer, at undergrunden rummer mineraler til en værdi af 6,3 trillioner kroner. Det drejer sig om metaller som jern, kobber og guld og en af verdens største forekomster af lithium, som er et kerneelement i den grønne omstillings genopladelige batterier.
  • I Colombia bevæger kriminelle grupper sig væk fra handel med stoffer og våben over i ulovlig minedrift i Amazonas. Det viser en ny rapport fra Insight Crime. Det er simpelthen en sikrere indtægtskilde. Den ulovlige minedrift resulterer ofte i kviksølvsudslip til vandløb og floder til fare for befolkningen, dyrelivet og den omkringliggende natur. 
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mere

Det populære legetøj Fidget Spinners kan indeholde stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende, viser en undersøgelse af Forbrugerrådet Tænk.

I alt er 21 forskellige Fidget Spinners blevet undersøgt for en række kemiske stoffer og her indeholder 9 ud af 21 Fidget Spinner-legetøj altså stoffer som ftalat, PAH, naftalin eller siloxaner.

Mere

Under fredagsbønnen blev 37 uskyldige afghanske shiamuslimer dræbt, da en bombe gik af i Afghanistans tredje største by Kandahar. Det er anden fredag i træk, at en bombe detoneres og dræber uskyldige shiamuslimske afghanere i provinshovedstaden Kandahar. Selvom ingen har taget ansvar for angrebet, menes Islamisk Stat at stå bag ifølge New York Times.

Sidste uge blev 40 shiamuslimer fra Hazara-minoriteten dræbt i et lignende terrorangreb i den nordafghanske by Kunduz.

Mere

Mindst seks mennesker er i dag blevet dræbt og 30 mennesker er blevet såret i Beirut, da væbnede kampe brød ud i den libanesiske hovedstad, skriver AlJazeera.

Skyderierne brød ud mellem ukendte rivaliserende grupper ved en demonstration, hvor Hizbollah-tilhængere havde samlet sig i den libanesiske hovedstad for at protestere for at kræve fyringen af en ledende efterforsker i sagen om havneeksplosionen i Beirut d. 4. august sidste år, som kostede 217 mennesker livet.

Mere

I et åbent brev bragt i den engelske avis The Guardian, fordømmer over 390 anonyme medarbejdere i techgiganterne Google og Amazon, at deres arbejdspladser vil sælge teknologi til det israelske militær, som bruges til at undertrykke palæstinensere. Ifølge brevet er medarbejderne anonyme, fordi de frygter repressalier fra deres to respektive arbejdsplader.

Det såkaldte “Project Nimbus” er en kontrakt på 1,2 milliarder dollars mellem Israel og Google/Amazon, hvor sidstnævnte techgiganter skal bygge et omfattende cloud-system med sensitive data, der bl.a. skal bruges af det israelske militær.

I det åbne brev advarer medarbejderne mod “et bekymrende mønster af militarisering, manglende transparens og opsyn” med henvisning til at deres arbejdspladser i stigende grad byder ind på militær- og sikkerhedskontrakter i USA og Israel.

“Vi kan ikke se den anden vej, mens vi bygger produkter, som bruges til at nægte palæstinensere deres basale rettigheder, tvinge palæstinensere ud af deres hjem og angribe palæstinensere i Gaza-striben,” skriver medarbejderne bl.a. i det åbne brev.

Mere

En ny meningsmåling fra YouGov viser, at 80 procent af borgere i forskellige EU-lande bakker op om at indføre nye EU-love, der holder virksomheder ansvarlige for menneskerettighedskrænkelser og miljøovertrædelser, som de begår i lande udenfor Europa.

Borgere i ni forskellige lande indgik i undersøgelsen – f.eks. Tjekkiet, Slovenien, Spanien og Holland – og der var i alle landene en opbakning på over 80 procent til, at europæiske virksomheder skal være juridisk bundet til at overholde menneske- og miljørettigheder, samt at ofre for sådanne overtrædelser skal kunne sagsøge virksomhederne, i landet hvor de har hovedsæde.

Mere

I et åbent brev kalder 12 direktører i prominente koncerner på politisk handling fra verdens regeringer. Business for Nature, som sammenslutningen kalder sig, tæller virksomheder, der ifølge dem selv sammenlagt repræsenterer over 4.7 billioner dollars i årlig omsætning. 

Blandt underskriverne findes både direktører for Unilever, H&M og Holcim.

“Vi må anerkende naturtab for den krise, det er”, lyder det i brevet, der lander på åbningsdagen for FN’s konference om biodiversitet, som afholdes i Kina disse dage. Der opfordres til, at der indgås en ambitiøs politisk aftale i stil med Paris-aftalen. 

Brevet opfordrer således  til, at verdens regeringer forpligter sig på at vende udviklingen i tab af natur og biodiversitet inden 2030. Desuden lyder det, at regeringer verden over skal opstille “ambitiøse og handlingsorienterede” mål, der kan danne rammer for alle typer af aktører.

“Vi opfordrer regeringer til at fjerne eller omlægge alle skadelige støtteordninger. Regeringer subsidierer stadig en masse industrier og initiativer, der er yderst skadelige for naturen”, udtaler Roberto Marquez, direktør i Natura & Co. til the Guardian.

Virksomheder: | | |
Lande:
Mere

FN’s Menneskerettighedsråd mener, at det skal være en menneskeret at have adgang til et sikkert og sundt miljø. Et forslag, som får stor opbakning fra lande, der især er sårbare over for klimaforandringer.

Der er dog også en række lande, som på nuværende tidspunkt ikke tilslutter sig forslaget. Det gælder lande som USA, Storbritannien, Brasilien og Rusland, hvoraf de to sidstnævnte er lodret imod.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) dør cirka 13,7 millioner mennesker om året på grund af luftforurening og andre former for dårligt miljø. Det svarer til næsten hvert fjerde af det samlede antal dødsfald i verden.

Temaer:
Mere

Menneskerettighedsorganisationen Global Witness kan i en ny rapport “The true price of palm oil” dokumentere, hvordan store finansielle institutioner såsom BlackRock er med til at finansiere skovrydning og menneskerettighedskrænkelser i palmeoliens tjeneste i Papua Ny Guineas.

Undersøgelsen viser, hvordan tre af Papua Ny Guineas nyeste palmeolieproducenter er impliceret i alvorlig kriminalitet, mens deres praksisser har alvorlige konsekvenser for miljø og mennesker. Blandt andet kan medarbejdere i virksomhederne fortælle om bestikkelse af ministre, skatteunddragelse og brugen af børnearbejde.

Ifølge rapporten har flere store internationale brands, herunder Kellogg’s, Nestlé, Colgate og Danone, købt palmeolie fra de nævnte producenter.

Brancher:
Mere

To journalister, der begge sætter livet på spil for at afdække magtmisbrug og menneskerettighedskrænkelser, er i dag udnævnt til vinderes af Nobels fredspris.

Prisvinderne er Maria Ressa, som har startet det filippinske undersøgende medie Rappler, og Dmitrij Muratov, der er redaktør for det russiske undersøgende medie Novaja Gazeta.

Seks journalister fra Novaja Gazeta er blevet dræbt som følge af deres arbejde, blandt dem Anna Politkovskaja, som blev dræbt i oktober 2006.

Mere

FN’s generalsekretær advarede i går om, at konflikten i Tigray i det nordlige Etiopien nu har ført til, at omkring 400.000 mennesker står overfor en sultkatastrofe.

Op til syv millioner mennesker i det nordlige Etiopien er nu afhængige af nødhjælp, sagde han.

Mere

Et nyt studie fra IMF viser, at kul, olie og gasindustrien, der alle bidrager til den globale opvarmning når de fossile brændstoffer afbrændes, er endog meget tungt subsidieret.

Det skriver The Guardian. 11 millioner USD, tilsvarende cirka 70 millioner danske millioner kroner, modtager industrien i subsidier hvert eneste minut, døgnet rundt, viser IMF-rapporten.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.