Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Kampen om Kvanefjeld er (måske) ovre. Her er, hvad det har lært os om den farlige jagt på sjældne jordarter

I denne uge blev et stort mineprojekt i Grønland sat på hold. Det er et projekt, vi på Danwatch har fulgt tæt. Og i dette nyhedsoverblik ser vi på, hvad kampen om minen har lært os om alt fra oprindelige folks rettigheder og de negative konsekvenser ved den grønne omstilling til kapløb mellem stormagter og minedæmninger. 
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

I denne uge blev et stort mineprojekt i Grønland sat på hold. Det er et projekt, vi på Danwatch har fulgt tæt. Og i dette nyhedsoverblik ser vi på, hvad kampen om minen har lært os om alt fra oprindelige folks rettigheder og de negative konsekvenser ved den grønne omstilling til kapløb mellem stormagter og minedæmninger. 

Vi begynder på et Grønlandsk fjeld.

Kampen om Kvanefjeld er (måske) ovre. Her er, hvad det har lært os om den farlige jagt på sjældne jordarter

I den aller sydligste del af Grønland, der hvor øen faktisk er grøn, ligger Kvanefjeld. Et bjergplateau, der angiveligt indeholder en femtedel af verdens beholdning af sjældne jordarter. De sjældne jordarter er afgørende for de batterier, vi bruger i vores teknologi og i den grønne omstilling, og derfor har der været stor international interesse for Kvanefjeld.

Siden 2007 har det australske mineselskab Greenland Minerals arbejdet på et mineprojekt på Kvanefjeld og for et år siden tog tingene fart. Mineselskabet fik godkendt en Miljøvurdering og kunne begynde at høre den lokale befolkning om projektet. 

Her begyndte problemerne dog. Som Danwatch i foråret kunne afsløre ville Greenland Minerals placere over 100 millioner ton radioaktivt affald fra minen i en sø på fjeldet. Her skulle det holdes inde for al eftertid af to 45 meter høje dæmninger. Det var, ifølge eksperter, den farligst mulige løsning, og i yderste konsekvens ville en ulykke kunne udløse en flodbølge, der dræbte alt liv på sin vej. Samtidig var den lokale befolkning bekymret over, at der også skulle udvindes uran fra minen.
Kampen om Kvanefjeld blev afgørende for det grønlandske valg i foråret. Flertallet skiftede, og det nye styre er kritisk over for projektet på Kvanefjeld. Tidligere på efteråret indførte det grønlandske styre en ny nultolerance over for uran. Og i denne uge meddelte Greenland Minerals så, at de sætter projektet på Kvanefjeld på hold, mens de afsøger andre muligheder i resten af verden.

Befolkningen i Narsaq demonstrerer imod minen på Kvanefjeldet, fordi de er bange for en omfattende forurening.

Kampen om Kvanefjeld taler ind i en række aktuelle problemer. Her er fire af de ting, det har lært os.

  1. Minedæmninger er fortid, men står der for al eftertid: De minedæmninger, som blev foreslået på Kvanefjeld, er ved at blive udfaset mange andre steder i verden. I Brasilien, der har haft nogle af de værste ulykker med minedæmninger, blev der i begyndelsen af december annonceret nye investeringer i andre måder at opbevare mineaffaldet. Problemet er dog, at de mange minedæmninger, som allerede er bygget, skal holde for al eftertid. Ifølge nye studier er sandsynligheden for, at det går galt, større end man har troet, skriver Reuters.
  2. Mineraler gør den grønne omstilling beskidt: Udvindingen af de sjældne jordarter er et betydeligt problem for den grønne omstilling. Som Danwatch i foråret kunne fortælle, sker det ofte med alvorlige negative konsekvenser for miljø og menneskerettigheder. For nylig kunne vi så fortælle, at mange store energiselskaber slet ikke har fokus på det, og det kan blive et problem for den grønne omstilling.
  3. Oprindelige folk rammes hårdt af mineprojekter: Ligesom i Grønland bliver mange andre miner centrum for en konflikt mellem de virksomheder, der vil tjene på dem, og den lokalbefolkning, der vil mærke de miljømæssige konsekvenser. I Brasilien bliver Amazonas oprindelige folk, der lever uden kontakt til omverdenen, truet af en ny minelov, skriver Mongabay. I Australien har man opdaget et bekymrende højt niveau af tungmetaller i blodet på Angurugu-folket, der bor tæt ved verdens største manganmine, skriver ABC. Og et andet sted i Australien har minegiganten Glencore indledt en offentlig smædekampagne mod aboriginals, der vil beskytte en lokal mindeplads, skriver Guardian.
  4. Mineralkapløbet: Det var planen, at de sjældne jordarter fra Kvanefjeld skulle forarbejdes færdige i Kina, som det sker med stort set alle sjældne jordarter. Nu vil USA dog til at udvinde sjældne jordarter, fortæller France24. I EU laver Europa-Kommissionen nye netværk og alliancer for at gøre unionen mindre afhængig af kinesiske mineraler. Og imens er Kina ved at sammenlægge tre virksomheder for at lave en gigantisk statsejet producent af sjældne jordarter, skriver WSJ.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Næste gang du hiver din mobil op af lommen, kunne du overveje at bruge den til at tjekke, hvordan Kina får fat i netop de råstoffer som kobolt og kobber, der indgår i mobiler og anden elektronik.

En stor del af dem kommer blandt andet fra Congo, hvor tidligere præsident Joseph Kabila og hans nærmeste familie og venner har ladet sig købe af kinesiske købmænd.

Det har journalistsnetværket European Investigative Consortium (EIC) afdækket i en lang række artikler.

Hvis du er mere til dokumentarer, har BBC lavet den fremragende dokumentar Congos missing millions, der fortæller hele historien.

Mere

En række danske pensionskasser tæller deres investeringer i olieselskaber som Shell og BP med i deres opgørelser over “grønne investeringer”. Det viser en gennemgang, som FinansWatch har lavet. Samtidig vil kun otte ud af 17 pensionsselskaber fremlægge, hvilke aktier de har inkluderet i det grønne regnskab, viser en anden rundspørge, som Finanswatch har lavet.

Pensionsbranchen har som del af regeringens klimaberedskab for finanssektoren lovet at bidrage til den grønne omstilling. Ifølge brancheforeningen F&P har pensionskasserne i alt placeret 248 milliarder kroner i “grønne investeringer”. Men i den sum er aktier i verdens største olieselskaber altså åbenbart medregnet, skriver FinansWatch.

Mere

Danmarks største webshop Zalando reklamerer med, at mange af deres produkter er ‘bæredygtige’, fordi de for eksempel anvender en vis mængde økologisk bomuld. Men følge den danske markedsføringslov er produkterne sandsynligvis ikke er bæredygtige. Det skriver DR.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen siger til DR, at hvis et produkt er bæredygtigt, så skal “hverken produktionen, anvendelsen eller bortskaffelsen belaste jordens ressourcer eller miljøet på en måde, som forringer de kommende generationers mulighed for at opfylde deres behov”.

Og den standard lever mange af Zalandos produkter nok ikke op til, vurderer eksperter til DR.

Forbrugerrådet Tænk meldte sidste år Zalando og andre webshops til Forbrugerombudsmanden for ikke at leve op til reglerne på området, og sagen er i øjeblikket under behandling. I mellemtiden har Forbrugerombudsmanden blandt andet indskærpet reglerne i en guide til danske virksomheder.

Temaer:
Virksomheder:
Lande: |
Mere

Siden 2018 har en særlig gruppe FN-eksperter advaret om, at alle Yemen-krigens parter – heriblandt den saudisk-ledede koalition – har begået mulige krigsforbrydelser i det ekstremt fattige land. I oktober 2021 blev en fornyelse af ekspertgruppens mandat imidlertid nedstemt i FN’s Menneskerettighedsråd. Afstemningen blev af iagttagere kaldt resultatet af saudisk lobbyarbejde, og menneskerettighedsorganisationer udtrykte stor bekymring for, at lukningen af ekspertgruppen kunne føre til flere overgreb i landet.

Nye opgørelser fra Yemen tyder nu på, at organisationerne kan have haft ret i deres bange anelser. Ifølge tal fra organisationen Yemen Data Project er mængden af koalitionens bombardementer steget med 43 procent på de to måneder fra oktober til december, og antallet af civile dræbte per måned er det højeste i 2,5 år.

“Mindst 32 civile blev dræbt og mere end 62 såret i december, hvilket er mere end de 11 foregående måneder til sammen”, skriver Yemen Data Project.

Danwatch har blandt andet afsløret, hvordan militært udstyr fra danske Terma er endt i Yemen-krigen, og hvordan danske Systematic er blevet ved med eksportere militært udstyr til krigens parter trods et dansk eksportstop.

Brancher: |
Virksomheder: |
Mere

Cargill, én af verdens største leverandører af dyrefoder, har egentlig lovet, at de ikke vil købe soja fra farme, der rydder Amazonas-regnskoven. Men nu kan et samarbejde mellem Bureau of Investigative Journalism, Greenpeace Unearthed, Repórter Brasil og Ecostorm afsløre, at Cargill stadig køber soja fra en gård, der dyrker soja på land, hvor der er blevet ryddet regnskov.

Temaer:
Brancher: |
Virksomheder:
Lande:
Mere

Befolkningen i den etiopiske region Tigray er fanget i en situation, der nærmer sig en humanitær katastrofe, lyder det fra FN.

Tigray er centrum for voldelige kampe mellem regeringshæren og  Tigrayfolkets Befrielsesfront, der hver især beskylder hinanden for at blokere adgangen til nødhjælp.

Fem millioner civile har brug for hjælp i form af mad, men FN’s fødevareprogram WFP meldte fredag ud, at de i den kommende uge ville uddele de sidste forsyninger. På grund af de voldelige kampe har det siden midten af december ikke været muligt for WFP at nå frem til Tigray med deres konvojer, skriver The Guardian.

Mere

Over hele verden resulterer en stigende inflation i højere priser på helt almindelige produkter. En gennemgang fra Quartz viser, at i USA bliver fattige amerikanere ramt hårdere af de stigende priser end de rigeste. Det skyldes (og det gælder i det meste af verden), at fattige bruger en større del af deres indkomst på fornødenheder og dagligvarer.

Brancher:
Lande:
Mere

Mandag bekræftede Mærsk, at de har købt fire CO2-neutrale skibe. Sammen med otte skibe, Mærsk allerede har købt, skal de leveres i 2024. Der er bare lige et problem: Mærsk kan ikke finde nok af den grønne methanol, som skibene skal sejle på, skriver Quartz.

Mere

Ifølge en evaluering fra britiske myndigheder bliver sæsonarbejdere på en særlig post-brexit-ordning udsat for ting, som myndighederne ikke kan stå indefor. Der er blandt andet tale om racisme, manglende sikkerhedsudstyr og beboelse uden badeværelse, køkken og rindende vand, skriver The Guardian.

Brancher: |
Mere

Sri Lankas tekstilindustri har indgået en topartsaftale med fagforeninger, der repræsenterer tekstilarbejderne. Det er den første topartsaftale i Sri Lankas historie, og den giver bl.a. bedre beskyttelse i forbindelse med pandemien og større ret til at organisere sig, skriver eureporter.

Lande:
Mere

Kobolt er en af de vigtigste ingredienser i de batterier, der er afgørende for den grønne omstilling. Vi har masser af data på, hvordan det er med til at nedsætte CO2-udledningen, men vi mangler viden om de menneskelige omkostninger, siger forskere fra Northwestern University. Alt tyder på, at det i lande som D.R. Congo, hvor en stor del af verdens kobolt bliver udvundet, skaber store problemer for lokalbefolkningen, og forskerne efterspørger nye måder at måle den slags konsekvenser, skriver Northwestern Now.

Brancher:
Lande:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.